24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Έφυγε ο Andy Grove της Intel, ένας μεγάλος δάσκαλος για τη Silicon Valley

    Ένας από τους ανθρώπους στους οποίους η Intel οφείλει πολλά, ένας από τους πιο σημαντικούς τεχνολογικούς ηγέτες της Silicon Valley, ο Andy Grove, έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 79 ετών.

    andy grove

    Ήταν ένας από τους πρώτους που προσέλαβαν στη θρυλική εταιρεία οι συνιδρυτές της Gordon Moore και Robert Noyceπρώην πρόεδρος και CEO της, ένας από εκείνους που οδήγησαν την Intel προς τους microprocessors και που έπεισαν την IBM να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά τα προϊόντα της. Η Intel πριν από αυτή τη “στροφή” κατασκεύαζε memory chips (DRAMs) και αντιμετώπιζε ισχυρό ανταγωνισμό από ιαπωνικές εταιρείες, επί της ηγεσίας του Andy Grove ωστόσο κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της από 1.9 δισ. δολάρια σε 26 δισ. δολάρια, παράγοντας μεταξύ άλλων chips όπως ο 386 και ο Pentium.

    andy grove2

    Ο Andy Grove γεννήθηκε ως András Gróf στη Βουδαπέστη το 1936. Σε ηλικία 8 ετών, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Ουγγαρία και έστειλαν 500.000 Εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, κρύφθηκε μαζί με τη μητέρα του εκτός της Ουγγρικής πρωτεύουσας αλλάζοντας ταυτότητα. Το 1956 δραπέτευσε από την Ουγγαρία για την Αυστρία και κατόπιν για τις ΗΠΑ. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια όπου πήρε PhD στο University of California at Berkeley. Έγινε πρόεδρος της Intel το 1979, CEO το 1987 και chairman και CEO το 1997. Άφησε τη θέση του CEO το 1998 παλεύοντας με τον καρκίνο του προστάτη και παρέμεινε πρόεδρος έως το 2004. Ήταν παντρεμένος και έχει δύο παιδιά και 8 εγγόνια.

    Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της Silicon Valley, τον οποίο θεωρούσαν μέντορα πολλοί τεχνολογικοί ηγέτες όπως ο Steve Jobs, ο Larry Ellison της Oracle, ακόμη και ο Mark Zuckerberg. Χαρακτηριστική η ιστορία κατά την οποία ο Jobs ζήτησε τη γνώμη του για το αν πρέπει να επιστρέψει στην Apple, με τον Grove να απαντάει το περίφημο “Steve, I don’t give a sh*t about Apple”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles