17.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ειδικοί στον τομέα του Internet Security ξεκλειδώνουν το Petya ransomware!

    Ένα ransomware είναι μία μορφή ενός εξαιρετικά επικίνδυνου malware, η οποία όταν εγκατασταθεί στον σκληρό δίσκο του χρήστη, ουσιαστικά «κλειδώνει» τα αρχεία του και για να ξεκλειδωθούν θα πρέπει αναγκαστικά ο χρήστης του PC να καταβάλλει στον hacker ένα συγκεκριμένο αντίτιμο (συνήθως είναι σε Bitcoins). Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει «δρόμος επιστροφής» για τους users, καθώς είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να παρακαμφθεί το κλείδωμα του συστήματος τους. Παρόλα αυτά, πρόσφατα οι security experts βρήκαν έναν τρόπο για να νικήσουν το Petya, ένα από τα πιο απειλητικά ransomware που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα…

    Petya 2 (Large)

    Το Petya ransomware έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς πρόκειται για ένα ransomware το οποίο χτυπάει το startup drive ενός χρήστη, καθιστώντας έτσι το master boot record του δίσκου… εντελώς άχρηστο. Αυτό σημαίνει ότι με το που θα ανοίξει το PC του ένας χρήστης, τότε θα τους καλωσορίσει ένα δυσάρεστο μήνυμα, το οποίο θα τους ενημερώνει ότι το PC τους τελεί υπό καθεστώς… ομηρείας. Παρόλα αυτά, μέλη του security group Leostone ανακάλυψαν έναν τρόπο για να νικήσουν το ransomware Petya. Μπορεί η συγκεκριμένη διαδικασία που βρήκαν να μην είναι τόσο «εύκολη», καθώς απαιτεί τη σύνδεση του hard-drive που έχει χτυπηθεί από το Petya ransomware σε ένα άλλο PC και μία σειρά από εξελιγμένες anti-hacking τεχνικές που δύσκολα μπορεί να τις εφαρμόσει ο μέσος χρήστης, ωστόσο σίγουρα αποτελεί μία μικρή νίκη στον πόλεμο  ενάντια στους hackers. Για να καταλάβετε το πόσο καταστροφικό μπορεί να αποδειχθεί ένα ransomware, πριν από μερικές μέρες ένα νοσοκομείο στο Los Angeles αναγκάστηκε να καταβάλλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 17.000$ για να “αφεθούν ελεύθερα” ορισμένα σημαντικά αρχεία data, όπου χωρίς αυτά δεν μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles