14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Εκεί που η πειρατεία είναι (σχεδόν) νόμιμη

    Η Ελβετία είναι γνωστός τόπος, όχι μόνο για τα τυριά της, ή τις σοκολάτες, ή τα ρολόγια. Είναι γνωστή για τις παχυλές καταθέσεις στις τράπεζες αλλά και ως η χώρα στην οποία, το download μουσικής για ιδιωτική χρήση είναι νόμιμο.

    Τις προηγούμενες μέρες, εκδόθηκε μία επιβεβαίωση της απόφασης που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα: Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, το “κατέβασμα” περιεχομένου που υπόκειται στην προστασία των πνευματικών του δικαιωμάτων για ιδιωτική χρήση, παραμένει νόμιμο.

    Σε συνέντευξη του προέδρου του κόμματος των Πειρατών της Ελβετίας, (ένα κόμμα που έχει γίνει πανευρωπαϊκό κίνημα, καθώς υπάρχουν κόμματα πειρατών σε πολλές άλλες χώρες και ετοιμάζεται το αντίστοιχο και στην Ελλάδα) του Denis Simonet στην Deutche Welle, αποκαλύφθηκε πως η Ελβετική κυβέρνηση, απαντώντας στο αίτημα της βουλευτή Geraldine Savary, επιβεβαίωσε πως το downloading μουσικής, ταινιών, παιχνιδιών και λοιπού υλικού από το internet για ιδιωτική χρήση, είναι νόμιμο, ενώ παράνομο εξακολουθεί να παραμένει το uploading.

    Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Πως ο κάθε χρήστης στην Ελβετία που κατεβάζει το περιεχόμενο που θέλει, μπορεί να το κάνει άφοβα. Τι γίνεται όμως όταν χρησιμοποιεί clients όπως το BitTorrent; Εκεί αρχίζουν τα ζητήματα. Η χρήση peer2peer προγραμμάτων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον χρήστη καθώς με αυτά, ενώ κάνει download, κάνει ταυτόχρονα και upload, συνεπώς παρανομεί. Αυτό που συστήνεται είναι η χρήση download only προγραμμάτων όπως το RapidShare.

    Τα μεγέθη στην Ελβετία δείχνουν πως 1 στους 3 Ελβετούς, κατεβάζει προστατευμένο υλικό από το internet. Αυτό όμως δεν δείχνει να επηρεάζει την βιομηχανία θεάματος καθώς τα έσοδά της στην χώρα εξακολουθούν και παραμένουν ίδια, σύμφωνα με τον Simonet. Γιατί; Γιατί οι Ελβετοί φαίνεται πως μπορεί να μην αγοράζουν CDs ή DVDs πια, αλλά πηγαίνουν σε συναυλίες ή σινεμά. Έτσι, υποστηρίζει ο πρόεδρος του κόμματος των Πειρατών, ο χρήστης κατεβάζει το προστατευμένο περιεχόμενο για να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τις δραστηριότητες ενός καλλιτέχνη και εφόσον επιλέγει, τιμά τον καλλιτέχνη οικονομικά.

    Αυτά στην Ελβετία

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles