BREAKING

Δείτε μοναδικές φωτογραφίες από την Έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου

Ίσως το πιο θεαματικό αστρονομικό γεγονός που μπορεί ακόμη κι ένας απλός άνθρωπος να απολαύσει στη ζωή του, μία έκλειψη ηλίου (που συμβαίνει, όπως έχουμε μάθει ήδη από τα σχολικά μας χρόνια, όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη) δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η Ολική Έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου του 2015 πέρασε, λοιπόν, στην ιστορία, με το φαινόμενο να είναι πλήρως ορατό βέβαια μόνο στις Νήσους Φερόε βορειοδυτικά της Σκοτίας και τα Νησιά Σβάλμπαρντ ανατολικά της Γροιλανδίας. Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Βόρειας Ασίας, το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε ως μία Μερική Έκλειψη Ηλίου, με διαφορετικό ποσοστό ορατότητας, που έφτασε για παράδειγμα το 94% στη Γλασκώβη της Σκωτίας, στο 75% στο Παρίσι και έως το 40,7% στην Ελλάδα (συγκεκριμένα στη Φλώρινα) στη μέγιστη φάση του.

The total solar eclipse seen from Svalbard

Η πιο εντυπωσιακή ίσως φωτό της σημερινής έκλειψης προέρχεται απο το φωτογράφο Haakon Mosvold Larsen του AP και τραβήχθηκε φυσικά στα νησιά Svalbard.

Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 10:39 πμ και ολοκληρώθηκε στις 12:49 μμ ώρα Ελλάδας, προσφέροντας μία εντυπωσιακή ευκαιρία παρατήρησης για όσους είχαν στην κατοχή τους τον κατάλληλο εξοπλισμό (όπως π.χ. ειδικά γυαλιά τα οποία μπορούσε να προμηθευτεί ο καθένας) ώστε να μην προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όραση. Η έκλειψη ηλίου, πέρα από ένα μοναδικό θέαμα ωστόσο, μπορεί να προσφέρει και χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς το μπλοκάρισμα του δίσκου του ηλίου συνιστά μία μοναδική ευκαιρία για τον άνθρωπο να δει την εικόνα του ηλιακού στέμματος, δηλαδή της εξωτερικής ατμόσφαιρας του ηλίου. Επιστήμονες βρέθηκαν για το λόγο αυτό στα νησιά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, ώστε με ειδικά διαμορφωμένες κάμερες να "φωτογραφίσουν" σπάνιες εικόνες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στη λύση των "μυστηρίων" του Ηλίου.

world-eclipse-svar

Μία ακόμη εντυπωσιακή φωτό από το Longyearbyen, την κεντρική πόλη των Svalbard, όπου επικράτησε... σκοτάδι.

Για τον "απλό" κόσμο, πάντως, εκείνο που φαντάζει περισσότερο εντυπωσιακό είναι οι μοναδικές εικόνες που προκύπτουν από το φαινόμενο και τραβήχτηκαν με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού σε όλες τις περιοχές που ήταν ορατό. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι περισσότερο εντυπωσιακές φωτογραφίες προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη, όπου το ποσοστό κάλυψης του ηλίου ήταν μεγαλύτερο, αν και η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιοχές η... συννεφιά απογοήτευσε τον κόσμο που είχε προετοιμαστεί για ένα πιο ιδιαίτερο θέαμα και τελικά αντίκρισε απλά... "multiple shades of gray".

Δείτε κάποιες ακόμη μοναδικές φωτογραφίες που εντοπίσαμε στο Διαδίκτυο από τη σημερινή έκλειψη. Για περισσότερες μπορείτε να επισκεφθείτε και το hashtag #eclipse2015 στο twitter, όπου υπάρχει πλούσιο υλικό από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους.

The view from Bridgwater, south-west England

Άποψη από το Bridwater στη Νοτιο-Δυτική Αγγλία.

The eclipse in Backwell, Somerset

Η έκλειψη στο Backwell στο Somerset της Αγγλίας.

The eclipse begins over the Eden Project near St Austell, England

Το φαινόμενο ξεκινά και ο κόσμος παρατηρεί στο Eden Project κοντά στο St Austell της Αγγλίας.

CAibDD_WcAE6OGA

Φωτό του Marke Bernat από το Kettering της Αγγλίας.

shreya_kalra

Εντυπωσιακή φωτογραφία της Shreya Kalra από το Sheffield.

Chester Zoo

Οι Λεμούριοι του Chester Zoo στην Αγγλία και η έκλειψη.

world-eclipse--bud

Μία ακόμη φωτό από την Πλατεία Ηρώων στη Βουδαπέστη.

world-eclipse-mila

Αγάλματα στην κορυφή του Duomo στο Μιλάνο.

world_eclipse_pris

Ένας άνδρας στην Pristina στο Kosovo χρησιμοποιεί ένα τηλεσκόπιο για να προβάλλει το φεγγάρι σε ένα κομμάτι χαρτιού.

ekleipsi-iliou-penteli

Η έκλειψη από το αστεροσκοπείο Αθηνών / INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Partial solar eclipse

Η έκλειψη έγινε ορατή και στη Βόρεια Αφρική. Εδώ βλέπουμε μία φωτό που τραβήχθηκε στο Rabat στο Μαρόκο.

world-eclipse--han

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Hans-Ulrich μαζί με το γιο του παρατηρούν την έκλειψη στο Ανόβερο της Γερμανίας, με την homemade pinhole camera που δημιούργησαν.

St Ursula’s school Greenwich.

Μαθητές του St Ursula’s school βλέπουν την έκλειψη από παρατηρητήριο στο Greenwich.

A boy looks at the sun through protective glasses in Berlin, Germany

Ένα αγόρι κοιτάει το ήλιο κατά τη διάρκεια της έκλειψης μέσα από ειδικά προστατευτικά γυαλιά στο Βερολίνο.

A German boy uses special glasses to look into the sky near the Brandenburg Gate in Berlin

Ένα ακόμη χαρούμενο... πιτσιρίκι κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου.

Ιδού και ένα mini video της Έκλειψης από τον European Space Agency Proba-2 minisatellite Και ένα γρήγορο time-lapse από το Wakefield College στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment