BREAKING

5

Έτοιμες οι έξυπνες στάσεις σε αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ της Αττικής!

Επιτέλους, έξυπνες στάσεις και στην Αθήνα! Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο κατασκευής της τηλεματικής ΟΑΣΑ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς έως τις 21 Μαρτίου θα ξεκινήσει την εφαρμογή του ενώ το σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία εντός του Απριλίου.

12809610_1050719961656601_7387664022231361115_n

Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του τηλεματικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές και η τοποθέτηση οθονών πληροφόρησης σε 700 στάσεις. Το σύστημα περιλαμβάνει έξυπνες στάσεις (1000 σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ) που θα πληροφορούν τους επιβάτες για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων, μέσω των οθονών που είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς επίσης και από το κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ) και η δημιουργία κέντρων ελέγχου απ’ όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στα οχήματα αποτελείται από: τον υπολογιστή οχήματος, την κονσόλα οδηγού με την οποία θα μπορεί να επικοινωνεί με τα κέντρα διαχείρισης του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ και την οθόνη για την ενημέρωση στάσης καθώς και χρήσιμες πληροφορίες μέσω συνεχούς ενημέρωσης από το Κέντρο Εποπτείας ΟΑΣΑ. Επιπροσθέτως θα πραγματοποιείται αναγγελία επόμενης στάσης και ανακοινώσεις προς το κοινό. Σημαντικός αριθμός οχημάτων θα διαθέτει καταμετρητή επιβατών με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών.

Οι έξυπνες στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από την στάση. Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης μέσω σχετικού κουμπιού στο στύλο της στάσης.

eksypnes staseis app

Η ενημέρωση των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών θα γίνεται επίσης με αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία μέσω έξυπνων συσκευών θα ενημερώνει για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη, καθώς και για την βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (Android, iOS, Windows). Επίσης η ίδια δυνατότητα θα υπάρχει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από το website του ΟΑΣΑ (http://www.oasa.gr/).

5 Comments

 • Διομήδης Σκαλιστής
  6 Μαρτίου 2016 at 11:55

  Επειδή έζησα και στις 2 πόλεις (Αθήνα και Θεσ/νικη) έχω να παρατηρήσω τα εξής
  1) Στην Αθήνα οι οθόνες πληροφόρησης σε πολλές περιπτώσεις έχουν ένδειξη μόνο προς την μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά βλέπεις μόνο λαμαρίνα. Και αυτό προφανώς δεν βοηθάει αυτόν που έρχεται από αυτήν την κατεύθυνση προς την στάση. Υπάρχουν βέβαια και με διπλή
  Π.χ. στην γραμμή 224 στην Στάση Μαυροματαίων είναι διπλή ενώ λίγο πιο πέρα στην Κυψέλης είναι μονή.
  2) Στην Θεσσαλονίκη αυτό που μου την σπάει είναι ότι τα μηνύματα στην οθόνη εντός των λεωφορείων διακόπτονται απότομα στην μέση είτε αυτό είναι στάση είτε ενημερωτικό μήνυμα.
  3) Επίσης στην Θεσσαλονίκη στις οθόνες στάσεων τα δρομολόγια σε σταθμούς που έχουν πολλά λεωφορεία (π.χ. Καμάρα) ο τρόπος αλλαγής των «σελίδων» (4άδα γραμμών) των δρομολογίων αλλάζει μόλις γίνει η παραμικρή αλλαγή στην πρώτη σελίδα, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις εύκολα τις επόμενες σελίδες ή και τα επιπλέον μηνύματα στις στάσεις. Ισχύει το 2 και για τα μηνύματα στις οθόνες στάσεων
  4) Στην Αθήνα στα τρόλεϊ υπήρχε τέτοιο σύστημα μέσα στα οχήματα με οθόνες χωρίς ήχο το οποίο δούλευε σωστά αλλά κάποια στιγμή παρέδωσε πνεύμα

 • George
  6 Μαρτίου 2016 at 03:41

  παιδια αυτο το πραγμα δουλευει τελεια εδω και τουλαχιστον 7 χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Καλώς σας βρήκε :P

 • petros petrakos
  6 Μαρτίου 2016 at 00:14

  Όταν αυτά ο ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης τα έχει κάνει εδώ και περισσότερο από 3 χρόνια πριν,στην Αθήνα τώρα έρχονται.Να λέμε και τα καλά της πόλης!

 • Giwrgoss
  5 Μαρτίου 2016 at 23:24

  Στη Θεσσαλονικη που ηδη λειτουργει καποια χρονια εχει επιτυχια.Βλεπεις και απο το κινητο τι ωρα φτανει το λεωφορειο ;)

 • Δημήτρης Σ.
  5 Μαρτίου 2016 at 06:31

  Μου αρέσει σαν ιδέα αν και σπάνια χρησιμοποιώ ΜΜΜ και ήταν καιρός να γίνει και σε αυτά τα μέσα (πέρα από το τρένο/μετρό).

  Ωστόσο προβληματίζομαι για την ορθή λειτουργία τους και κατά πόσο θα είναι έγκυροι οι χρόνοι…

  Επίσης δε ξέρω πόσο θα αντέξουν αυτά με τις διαδηλώσεις, πορείες κλπ που γίνονται…