16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η έκθεση για την Foxconn: Υπερβολική εργασία αλλά, κατά τα άλλα…. καλά (?)

    Μετά τον θόρυβο που είχε ξεσηκωθεί για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, τα εργοστάσια που συναρμολογούν κάποια gadgets που βλέπουμε στις προθήκες των καταστημάτων, η Apple είχε ζητήσει από έναν ανεξάρτητο οργανισμό, το Fair Labor Association, για τα δικαιώματα των εργαζομένων να εξετάσει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής και συναρμολόγησης των συσκευών της.

    Η πλήρης έκθεση του φορέα δόθηκε στη δημοσιότητα και δίνει μία… όχι και τόσο καλή εικόνα για τις συνθήκες εργασίας σε μία χώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα και το επίπεδο ζωής είναι πολυτέλειες, πολύ μεγαλύτερες και από την Ελλάδα του 2012.

    Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Apple, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερους από 35000 εργαζόμενους σε διάρκεια 3000 ωρών.

    Κάποια από τα βασικά ευρήματα;

    Οι εργάτες που συναρμολογούν τα gadgets δουλεύουν υπερβολικά πολύ. Σύμφωνα με την έκθεση, τα στάνταρ ωρών εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι για 60 ώρες την εβδομάδα (κανονικό ωράριο συν υπερωρίες) ενώ για την Κίνα, ο νόμος επιβάλλει 40 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα και μέχρι 36 ώρες υπερωρίες τον μήνα. Και τα τρία εργοστάσια παραγωγής της Foxconn που χρησιμοποιεί η Apple, έχουν ξεπεράσει και τις δύο περιπτώσεις σε κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Όπως υπήρχαν και περίοδοι που οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια δεν είχαν ούτε μία ελεύθερη μέρα στην εβδομάδα.

    Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν φαίνονται να ενοχλούνται από αυτό. 48% από αυτούς θεωρούσαν πως είναι λογικές οι ώρες εργασίας τους και 33,8% από αυτούς δήλωσαν πως θα δούλευαν περισσότερες ώρες αν πληρώνονταν περισσότερο γι αυτό.

    Η έκθεση επίσης, επισημαίνει πως δεν βρέθηκαν ενδείξεις για παιδική εκμετάλλευση στα εργοστάσια της Foxconn. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στα εργοστάσια είναι τα 23 χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Κινέζικο νόμο, οι μισθοί που δίνονται στους εργαζόμενους είναι σύννομοι. Ενώ στην περιοχή της Shenzen ο κατώτατος μισθός είναι  1500 yuan, περίπου 178 ευρώ, ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους στη Foxconn είναι 1800 yuan.

    Οι εκπαιδευόμενοι στην Foxconn, ενώ ο νόμος υποχρεώνει να εργάζονται το μέγιστο 8 ώρες την ημέρα, για 5 ημέρες την εβδομάδα, δουλεύουν κανονικά υπερωρίες και νυχτερινές βάρδιες. Οι εκπαιδευόμενοι δεν προστατεύονται από την εργατική νομοθεσία καθώς, δεν θεωρούνται επισήμως εργαζόμενοι.

    Όσον αφορά τα σωματεία, ο στόχος των οποίων είναι να συστήνονται για να προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, η Foxconn δηλώνει πως οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να τα συστήνουν. Η έκθεση της FLA όμως, επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ιδέα για την δομή, τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των σωματείων μέσα στην Foxconn. Κι ακόμα χειρότερα; Η πλειοψηφία των μελών των επιτροπών των σωματείων, προέρχεται από τη διοίκηση…

    Όσον αφορά την ασφάλεια, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Foxconn δεν κάνει πολλά πράγματα για την επιμόρφωση των εργαζομένων της στην αντιμετώπιση κρίσεων ασφαλείας, χωρίς να μέμφεται την εταιρεία για τα standards που υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να ακολουθούν. Αρκετοί όμως είναι οι εργαζόμενοι που δήλωσαν ότι ανησυχούν.

    Αν θέλει κανείς να δει μία γενική εικόνα για την έκθεση της FLA για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, μπορεί να πει πως τα πράγματα δεν είναι τραγικά, τουλάχιστον έτσι όπως τα είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές, με τις εκρήξεις και τις αυτοκτονίες.

    Παραμένει όμως μία κατάσταση που είναι εντελώς διαφορετική από τα standards που θα αποκαλούσε κάποιος… ανθηρά. Και σίγουρα, οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες εργασίας στα γραφεία της Apple στο Cupertino. Αν κάποιος έλεγε στους εργαζόμενους της Foxconn πως θα είχαν γυμναστήριο για να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους ανάμεσα στις βάρδιες, θα αυτοκτονούσαν από τα γέλια.

    Τι πιστεύετε; Όσο κι αν η έκθεση δεν είναι και τόσο…. καταπέλτης για την Apple, η εταιρεία πρέπει να επιμείνει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και εργασίας των εργαζομένων στη Foxconn, ακόμα κι εκείνοι δεν το διεκδικούν; Τα σχόλιά σας μας ενδιαφέρουν.

    Πηγές: Gizmodo, FLA

     

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles