BREAKING

5

Η έκθεση για την Foxconn: Υπερβολική εργασία αλλά, κατά τα άλλα.... καλά (?)

Μετά τον θόρυβο που είχε ξεσηκωθεί για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, τα εργοστάσια που συναρμολογούν κάποια gadgets που βλέπουμε στις προθήκες των καταστημάτων, η Apple είχε ζητήσει από έναν ανεξάρτητο οργανισμό, το Fair Labor Association, για τα δικαιώματα των εργαζομένων να εξετάσει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής και συναρμολόγησης των συσκευών της.

Η πλήρης έκθεση του φορέα δόθηκε στη δημοσιότητα και δίνει μία… όχι και τόσο καλή εικόνα για τις συνθήκες εργασίας σε μία χώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα και το επίπεδο ζωής είναι πολυτέλειες, πολύ μεγαλύτερες και από την Ελλάδα του 2012.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Apple, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερους από 35000 εργαζόμενους σε διάρκεια 3000 ωρών.

Κάποια από τα βασικά ευρήματα;

Οι εργάτες που συναρμολογούν τα gadgets δουλεύουν υπερβολικά πολύ. Σύμφωνα με την έκθεση, τα στάνταρ ωρών εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι για 60 ώρες την εβδομάδα (κανονικό ωράριο συν υπερωρίες) ενώ για την Κίνα, ο νόμος επιβάλλει 40 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα και μέχρι 36 ώρες υπερωρίες τον μήνα. Και τα τρία εργοστάσια παραγωγής της Foxconn που χρησιμοποιεί η Apple, έχουν ξεπεράσει και τις δύο περιπτώσεις σε κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Όπως υπήρχαν και περίοδοι που οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια δεν είχαν ούτε μία ελεύθερη μέρα στην εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν φαίνονται να ενοχλούνται από αυτό. 48% από αυτούς θεωρούσαν πως είναι λογικές οι ώρες εργασίας τους και 33,8% από αυτούς δήλωσαν πως θα δούλευαν περισσότερες ώρες αν πληρώνονταν περισσότερο γι αυτό.

Η έκθεση επίσης, επισημαίνει πως δεν βρέθηκαν ενδείξεις για παιδική εκμετάλλευση στα εργοστάσια της Foxconn. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στα εργοστάσια είναι τα 23 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Κινέζικο νόμο, οι μισθοί που δίνονται στους εργαζόμενους είναι σύννομοι. Ενώ στην περιοχή της Shenzen ο κατώτατος μισθός είναι  1500 yuan, περίπου 178 ευρώ, ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους στη Foxconn είναι 1800 yuan.

Οι εκπαιδευόμενοι στην Foxconn, ενώ ο νόμος υποχρεώνει να εργάζονται το μέγιστο 8 ώρες την ημέρα, για 5 ημέρες την εβδομάδα, δουλεύουν κανονικά υπερωρίες και νυχτερινές βάρδιες. Οι εκπαιδευόμενοι δεν προστατεύονται από την εργατική νομοθεσία καθώς, δεν θεωρούνται επισήμως εργαζόμενοι.

Όσον αφορά τα σωματεία, ο στόχος των οποίων είναι να συστήνονται για να προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, η Foxconn δηλώνει πως οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να τα συστήνουν. Η έκθεση της FLA όμως, επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ιδέα για την δομή, τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των σωματείων μέσα στην Foxconn. Κι ακόμα χειρότερα; Η πλειοψηφία των μελών των επιτροπών των σωματείων, προέρχεται από τη διοίκηση…

Όσον αφορά την ασφάλεια, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Foxconn δεν κάνει πολλά πράγματα για την επιμόρφωση των εργαζομένων της στην αντιμετώπιση κρίσεων ασφαλείας, χωρίς να μέμφεται την εταιρεία για τα standards που υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να ακολουθούν. Αρκετοί όμως είναι οι εργαζόμενοι που δήλωσαν ότι ανησυχούν.

Αν θέλει κανείς να δει μία γενική εικόνα για την έκθεση της FLA για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, μπορεί να πει πως τα πράγματα δεν είναι τραγικά, τουλάχιστον έτσι όπως τα είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές, με τις εκρήξεις και τις αυτοκτονίες.

Παραμένει όμως μία κατάσταση που είναι εντελώς διαφορετική από τα standards που θα αποκαλούσε κάποιος… ανθηρά. Και σίγουρα, οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες εργασίας στα γραφεία της Apple στο Cupertino. Αν κάποιος έλεγε στους εργαζόμενους της Foxconn πως θα είχαν γυμναστήριο για να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους ανάμεσα στις βάρδιες, θα αυτοκτονούσαν από τα γέλια.

Τι πιστεύετε; Όσο κι αν η έκθεση δεν είναι και τόσο.... καταπέλτης για την Apple, η εταιρεία πρέπει να επιμείνει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και εργασίας των εργαζομένων στη Foxconn, ακόμα κι εκείνοι δεν το διεκδικούν; Τα σχόλιά σας μας ενδιαφέρουν.

Πηγές: Gizmodo, FLA

 

5 Comments

 • Λινα
  2 Απριλίου 2012 at 09:33

  Και ποιος γνωριζει ποια εταιρεια δεν εχει τέτοιες πρακτικές?
  Παντως οταν υπαρχουν υπερκερδη κάτι συμβαίνει…
  Ή το κόστος στον καταναλωτή είναι υπερβολικό και δυσανάλογο με το κόστος του προιοντος ή τι?
  Παντως η εκμεταλλευση των εργαζομένων είναι μια τάση που κερδίζει παρά χάνει οπαδους. Και αν αυτα μας τα παρουσιαζουν για να λέμε ευχαριστώ, να σκέφτεστε περισσότερο τι μας περιμένει…

 • v -siretfel- v
  1 Απριλίου 2012 at 13:49

  Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του φίλου Impro. Αυτή η φάση που περνάμε τώρα θα μας κάνει να αναρωτήθουμε για κάποια πράγματα και να αποκτήσομε τροφή για σκέψη για αυτό και για ακόμα περισσότερα. Δυστυχώς με βάση την προτίμηση μάς η apple kai ακόμα περισσότερες εταιρείες από εδώ και μπρός θα επιδιώκουν φθηνό εργατικό δυναμικό για να συνεχίσουν να πωλόυν τα όντως δεν αντιλέγω ποιοτικά προιόντα τους αλλά… σε ποιόν πλέον;

 • th thessaloniki
  31 Μαρτίου 2012 at 13:09

  πιστευω ακραδαντα επισης οτι η apple εκμεταλευετε με τον χειροτερο τροπο τους εργαζομενους της… γιατι φαινετε απο την ζητησει των προιοντον της… εχουμε δει και ρεπορταζ.. εδω που κοπελα συναρμολογουσε προιοντα της apple ipad… και δεν ηξερε καν δεν ειχε πιασει ποτε ολοκληρωμενο ipad… μονο αυτο… φαινετε φυσικα.. πως εκμεταλευετε στο επακρο η εταιρια τους εργαζομενους της .. και οτι αυτο θα πρεπει να σταματησει.. αλλα το θεμα ειναι ενα.. κανεις δεν προκειτε να την πειραξει. κορυφαια εταιρια…παντα 10 βηματα μπροστα.. με δισεκατομυρια πωλησεις.. παντοδυναμη και σαφως οταν εχεις τοσα χρηματα κανεις σχεδον τα παντα…. βουλωνεις ολα τα στοματα.. και τελιωνει η υποθεση εκει και κανεις δεν μιλαει.. αν ημουν πρωσοπικο της apple και με κακομεταχιριζονταν … θα εβγαινα στα καναλια και θα τους εκανα ρεζιλι.. αλλα μετα; δεν υπηρχε περιπτωσει να ζησω..

 • th thessaloniki
  31 Μαρτίου 2012 at 13:03

  φτυνουν αιμα για να φτιαξουν ενα ipad … και γενικα οτι κατασκευαζει η εταιρια apple… δουλευουν υπερβολικα … ατελιωτες ωρες οποως ειδαμε και σε αλλα ρεπορταζ.. αλλα σαφως κανεις δεν τους αναγκαζει να πιασουν δουλεια εκει. μονοι τους κανουν αιτησεις πιανουν δουλεια και επειδη εχουν αναγκη απο ενα μισθο τους εκμεταλευονται.. καθε εταιρια αυτο κανει σε βλεπει σαν νουμερο και οχι σαν ανθρωπο.. βεβαια στην ελλαδα και στο εξωτερικο ειναι διαφορετικα.. φανταζομαι στη συμβαση τους αυτα τα γραφουν .. και δεν νομιζω να τους περιοριζει κανεις οτι να δεν τους αρεσουν οι συνυηκες εργασιες μπορουν να φυγουν οικοιοθελως.. απο εκει και περα ειναι μια χωρα με πενιχρο μισθο γιατι απλα ετσι ειναι η χωρα. . αυτο δεν σημαινει ομως οτι η apple και η καθε apple πρεπει να φερετε ετσι σε εργαζομενους της ειναι παντελως ηλιθιο βλακωδες … να πλουτιζεις να βγαζεις εκατομυρια στης πλατες αυτων των παιδιων… αλλα ετσι γινετε παντα..αλλοι πλουτιζουν αλλοι φτυνουν αιμα.. τουλαχιστον ας δωσει καλυτερους μισθους.. για να ειναι ποιο ικανοιποιημενοι οι εργαζομενη στην εταιρια.. αν γινοταν κατι τετοιο στην ελλαδα η αν μου φεροντουσαν ετσι σε δουλεια προσωπικα εμενα.. θα πηγαινα στον διευθηντη μου θα το συζητουσα και αν ειχε γνωμη που δεν αλλαζε η γενικοτερα δεν βρισκαμε λυση απλα θα ειχα παραιτηθει… καμια εταιρια δεν μπορει να φερετε ετσι και καμια εταιρια βαση νομου πρεπει να σεβετε τα ανθρωπινα δικαιωματα γιατι υπαρχουν νομοι.. για αυτο φτιαχνονται .. και καποιοι……….. πρεπει να ειναι ενταξει και οχι πχ να λαδωνουν με εκατομυρια δολλαρια.. σε οποιον παει να βγαλει τα απλυτα της apple στη φορα.. απλα απαραδεκτο…. γελιο… και λυπαμαι τα παιδια αυτα γιατι δεν εχουν μελλον σε τιποτα.. ρομποτ ηταν ρομποτ θα μεινουν ειναι καταδικασμενοι απο το ιδιο τους το κρατος….

 • 30 Μαρτίου 2012 at 22:34

  δεν ξερω ποσο αντικειμενικα απαντουν οι εργαζομενοι , καλυτερα να αγοραζουμε προιοντα απο εταιρειεs που δεν εχουν τετοιεs πρακτικεs. Με κανει να σκεφτομαι οτι για να παρουμε εμειs το νεο ipad καποιοι υποφερουν , και το να υποφερει κανειs δεν ειναι trendy