13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    “Εκτοξεύτηκε” η φωτορύπανση από την εξάπλωση του φωτισμού LED

    Τα τελευταία 25 χρόνια η μετάβαση στον φωτισμό LED έχει συνοδευτεί από γρήγορες αυξήσεις στη φωτορύπανση παγκοσμίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης. Χωρίς συντονισμένη δράση, για να αναστραφεί αυτή η τάση, η επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον αναμένεται να επιταχυνθεί, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κρίση βιοποικιλότητας και τις απώλειες ενέργειας.

    Πιο αναλυτικά, η φωτορύπανση έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά τουλάχιστον 49% τα τελευταία 25 χρόνια. Η μελέτη έλαβε υπόψη της μόνο το φως που είναι ορατό από τον ουρανό μέσω των δορυφόρων, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η αύξηση της φωτορύπανσης σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Υπολογίγεται αύξηση έως 270% διεθνώς και έως 400% σε μερικές περιοχές.

    Συνεχιζόμενη αύξηση της φωτορύπανσης σε Ασία και Νότια Αμερική

    Συνεχιζόμενη αύξηση της φωτορύπανσης παρατηρείται σε Ασία, Νότια Αμερική, Ωκεανία και Αφρική. Στην Ευρώπη υπήρχε αύξηση έως περίπου το 2010. Έκτοτε η φωτορύπανση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Στη Βόρεια Αμερική φαίνεται να κινείται πτωτικά.

    Η μελέτη επισημαίνει επίσης την “κρυφή επίπτωση” στη φωτορύπανση που έχει η ολοένα μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας φωτισμού LED (Light Emitting Diode). Αυτό συμβαίνει γιατί εκπέμπει περισσότερο μπλε φως από ό,τι οι προηγούμενοι λαμπτήρες. Όμως οι δορυφορικοί αισθητήρες είναι συνήθως “τυφλοί” στο μπλε φως, με συνέπεια να υποεκτιμάται η σημερινή φωτορύπανση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ξεχάστε το Taxisnet! Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη “myAADE”

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles