20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ελπίδες για την πλήρη ίαση του AIDS προσφέρει νέα θεραπεία!

    Ένας 44χρονος Βρετανός ασθενής, ο οποίος παρουσίασε σημαντική βελτίωση με τη βοήθεια μίας νέας θεραπείας για το AIDS, δημιουργεί ελπίδες στους ερευνητές ότι μπορεί να βρεθεί η οριστική θεραπεία του ιού HIV. Ο ιός πρακτικά εξαφανίστηκε από τον οργανισμό του ασθενή, ακόμη και από τα κύτταρα στα οποία βρισκόταν σε ύπνωση, δίνοντας ελπίδες -επιτέλους- για μία σοβαρή θεραπεία που θα προσφέρει πλήρη ίαση στους ασθενείς της και δε θέτει απλά τον ιό “υπό έλεγχο” όπως οι έως τώρα θεραπείες.

    hiv1

    “Αυτή είναι μία από τις πρώτες σοβαρές απόπειρες για την πλήρη ίαση του AIDS” σημειώνει ο Mark Samuels εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας που έλαβε χρηματοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας. “Εξετάζουμε μία πραγματική πιθανότητα να θεραπεύσουμε τον HIV. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά η πρόοδος που έχει γίνει είναι αξιοσημείωτη”.

    Η νέα θεραπεία απαιτεί δύο στάδια. Πρώτα ένα αρχικό εμβόλιο βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ενώ ακολούθως ένα νέο φάρμακο που αποκαλείται Vorinostat έρχεται στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τα μολυσμένα κύτταρα σε ύπνωση, ώστε να εντοπιστούν στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

    Παρά τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, ωστόσο, οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να “πανηγυρίσουμε” την οριστική θεραπεία του AIDS.

    hiv2

    “Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να καθαρίσει το σώμα από όλους τους ιούς HIV, ακόμη και όσους βρίσκονται σε ύπνωση. Έχει δουλέψει στο εργαστήριο και υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι θα δουλέψει και στους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από κάποια πραγματική θεραπεία. Θα συνεχίσουμε με τα ιατρικά τεστ για τα επόμενα πέντε χρόνια και αυτή τη στιγμή δε συνιστούμε να σταματήσει κάποιος την αντιική θεραπεία του, αλλά στο μέλλον ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, μπορεί να το εξετάσουμε”, σημειώνει η καθηγήτρια Sarah Fidler του Imperial College.

    Μόνο ένας άνθρωπος έως σήμερα έχει θεραπευθεί από το AIDS. Ο Timothy Brown, γνωστός και ως “δεύτερος” ασθενής του Βερολίνου, ο οποίος έλαβε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από έναν άνθρωπο με σπάνια φυσική ανοσία απέναντι στον ιό HIV το 2008.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles