21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ελβετία: Καταδίκη ατόμου για like σε δυσφημιστική δημοσίευση στο Facebook

    Ένας άνδρας, ο οποίος έκανε like σε μια δημοσίευση στο Facebook που κατηγορούσε ένα άλλο άτομο για αντισημιτισμό και ρατσισμό, καταδικάστηκε για δυσφήμιση σε μια απόφαση-σταθμό Ελβετού δικαστή. Στη συγκεκριμένη υπόθεση που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Ελβετία, ο εναγόμενος από τη Ζυρίχη που δεν κατονομάζεται, κρίθηκε ένοχος έπειτα από ορισμένα like που έκανε στο Facebook σε ένα post που κατηγορούσε τον Erwin Kessler, τον πρόεδρο μιας ομάδας για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, για ρατσισμό και αντισημιτισμό. Τα posts προέκυψαν κατά τη διάρκεια συζητήσεων στο Facebook για το ποια ομάδα προστασίας των ζώων θα έπρεπε να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο street festival στην Ελβετία, το Veganmania Schweiz.

    64394_1496345956-full

    Το επίμαχο post περιέγραφε τον Kessler ως αντισημιτιστή, ρατσιστή και φασιστή και την οργάνωσή του ως Νεοναζιστική. Η συγκεκριμένη δημοσίευση έλαβε μεγάλο αριθμό likes, συμπεριλαμβανομένου και του εναγομένου. Με τη σειρά του ο Kessler κινήθηκε δικαστικά εναντίον του εναγομένου, με το επιχείρημα ότι με το like που έκανε στη συγκεκριμένη δημοσίευση, αυτή γινόταν ορατή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και ότι ενήργησε με σκοπό να βλάψει τον ίδιο, χωρίς προφανή αιτία.

    Η δικαστής Catherine Gerwig, ανέφερε στη δίκη τη Δευτέρα, ότι με τα likes που έκανε, έδειχνε ότι υποστήριζε τις θέσεις και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι ο εναγόμενος δεν μπορούσε να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί εναντίον του Kessler ευσταθούσαν ή ότι είχε σοβαρούς λόγους να τους πιστεύει. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι το 1998, ο Kessler είχε καταδικαστεί για φυλετικές διακρίσεις σε σχέση με τις προσπάθειές του να αποτρέψει τη «shechita», μια εβραϊκή θρησκευτική μέθοδο σφαγής των ζώων για κατανάλωση. Ο δικηγόρος Martin Steiger τονίζει, ότι δε θα πρέπει να θεωρηθεί πως η καταδίκη θα είναι η τιμωρία για οποιοδήποτε παρόμοιο like γίνεται από εδώ και πέρα. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει εξαρτάται από το τι σημαίνει το like και ποιος ήταν ο στόχος κάποιου με το να το κάνει. Ένα like δε σημαίνει πάντα ότι σε κάποιον αρέσει μια δημοσίευση, μπορεί για παράδειγμα να συνεπάγεται συμπάθεια και συμπόνοια.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles