18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ένα γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία των gaming mice!

    Από την αυγή του home computing και του gaming μέχρι τις μέρες μας, το γνωστό σε όλους μας mouse αποτελεί τον πιο πιστό σύντροφο των computer users. Ένα μοναδικό εργαλείο (ή καλύτερα «όπλο» στα χέρια κάθε φανατικού παίκτη), το οποίο στη ζωή του κάθε gamer έχει συνδεθεί με άπειρα gaming sessions, τρελά ξενύχτια και φυσικά αμέτρητα… kills! Όμως για να φτάσουμε στη σημερινή εποχή, όπου το mouse αποτελεί ένα αναπόσπαστό κομμάτι στη ζωή κάθε χρήστη που όχι μόνο χειρίζεται έναν προσωπικό υπολογιστή, αλλά παράλληλα λατρεύει τον κόσμο των games μεσολάβησαν πολλά και έπρεπε να συμβούν πολλά χρόνια τεχνολογικής εξέλιξης. Για ελάτε όμως να πάρουμε μία γεύση από αυτό το ομολογουμένως γοητευτικό ταξίδι του mouse στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και κυρίως να δούμε το πως τα gaming mouse κατάφεραν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της “gaming” κουλτούρας μας…

    Logitech-G-Pro-Wireless

     

    Από το “The Bug” στο… Mouse!   

    Το πρώτο mouse μπορεί να θεωρηθεί μια ιδιαίτερη συσκευή με την εμφάνιση ενός trackball, το οποίο υπήρχε στα όργανα ελέγχου των αμερικανικών αεροπλανοφόρων λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και πατέρας του mouse θα πρέπει να θεωρείται ο D. Engelbart. Στα μέσα των 60s, o Douglas Engelbart, ένας διακεκριμένος επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια, είχε την έμπνευση να δημιουργήσει ένα περιφερειακό, το οποίο θα ήταν τελείως διαφορετικό από το πληκτρολόγιο και θα είχε σαν στόχο να μεταδίδει data και την επιλογή του χρήστη του, σε έναν προσωπικό υπολογιστή της εποχής (που φανταζόμαστε θα είχε το μέγεθος… δωματίου). Τα Wheels (τροχοί) που υπήρχαν στο κάτω μέρος του περίεργου αυτού ξύλινου κουτιού, το οποίο ονομάστηκε στην αρχή «The Bug» (μεταγενέστερα απέκτησε την ονομασία: Mouse λόγω του καλωδίου που θύμιζε ουρά ποντικού και το οποίο συνδεόταν με τον υπολογιστή), μπορούσαν να συρθούν σε μία σκληρή επιφάνεια και έτσι να μεταφερθούν δεδομένα.

    Prototype de la 1ere souris d'ordinateur presente en 1968 (la souris fut inventee en 1963 par l'ingenieur informatique americain Douglas Engelbart) --- Prototype of the 1st mouse computer presented in 1968 (invented in 1963 by Douglas C. Engelbart)

     

    Αν και η εικόνα του πρώτου mouse θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «προϊστορική», στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η γερμανική Telefunken έφερε πιο κοντά τον σχεδιασμό του εν λόγω περιφερειακού στην εικόνα που έχουμε σήμερα, με τα δύο (ή και τρία) χαρακτηριστικά Buttons (αριστερά και δεξιά), αλλά και μηχανικά μέρη στο εσωτερικό του που επέτρεπαν την κύλιση μίας μπίλιας στις τέσσερις κατευθύνσεις (αυτή η κίνηση μεταφραζόταν σε έναν mouse cursor στην οθόνη). Αυτός ο τύπος mouse κυριάρχησε στους επαγγελματικούς και προσωπικούς υπολογιστές σε όλη τη δεκαετία του ’80 και στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’90. Παρά την επιτυχία τους, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε τα συγκεκριμένα ποντίκια εμφάνιζαν ορισμένα… τεχνικά προβληματάκια στη χρήση και στο σχεδιασμό τους. Για παράδειγμα, ένα mouse με μπίλια στο εσωτερικό του απαιτούσε και τη χρήση ενός mouse mat, που θα επέτρεπε την ομαλή κύλιση, ενώ μάλιστα χρειαζόταν και σχετικά συχνό καθάρισμα, καθώς υπήρχε πάντοτε ο κίνδυνος να μαζέψει σκόνες και λοιπά σωματίδια που θα δυσκόλευαν την κίνηση του mouse cursor.

    mouse-function

     

    Σε περίπτωση δε μάλιστα που προσπαθούσατε να παίξετε ένα game της εποχής, το αποτέλεσμα δεν ήταν και ότι καλύτερο, καθώς από τη στιγμή που τo gaming στο PC άρχισε να απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια, ήταν εμφανές ότι τα «ποντίκια» εκείνης της εποχής αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν, περιορίζοντας τις επιδόσεις των gamers…

    computer_mouse_PNG7694

     

    The birth of the gaming mouse!

    Προς τα τέλη των 90s όμως με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα optical mice άρχισαν να παίρνουν τη σκυτάλη. Ο μηχανισμός της μπίλιας άρχισε σταδιακά να χαρίζει τη θέση της στην LED-based optical τεχνολογία, η οποία προσέφερε υψηλή ακρίβεια, ομαλή ροή της κίνησης (χωρίς δηλαδή ενοχλητικά skips στην κίνηση του κέρσορα), ενώ ένα από τα βασικά ατού του ήταν ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι μοναδικοί περιορισμοί με τα optical mice είχαν να κάνουν με τα υποστηριζόμενα DPI (Dots per Inch) που μπορούσε να αντιληφθεί o μηχανισμός της εκάστοτε συσκευής.

    maxresdefault-1024x576

     

    Για να καταλάβετε βέβαια ενδεικτικά τη διαφορά υπολογίζεται ότι ένα LED optical mouse μπορούσε να τρέξει σε resolutions 8 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με το mouse με μπίλια, αγγίζοντας τα 1600 DPI ανάλυσης (νούμερο που έχει πολλαπλασιαστεί κατά πολύ σήμερα). Η αύξηση στα DPIs ουσιαστικά επηρέαζε τη δυνατότητα για να καλύψει το mouse μια συγκεκριμένη επιφάνεια (1 ίντσα) στο monitor με μια κίνηση (1600 DPI για παράδειγμα να αντιστοιχούν σε 1600 pixels ανά ίντσα). Η παρουσίαση της laser optical τεχνολογίας με το MX1000 της Logitech το 2004, έφερε έναν φρέσκο αέρα στην χρήση και στις δυνατότητες των gaming mice. O laser σένσορας ξεπερνούσε κατά πολύ την LED τεχνολογία της εποχής και παρόλο που προσέφερε sensitivityστα 800 DPI, ωστόσο η ακρίβεια του ήταν πραγματικά κορυφαία και ήταν το mouse που ώθησε την Logitech στο να ανακαλύψει ακόμη πιο εξελιγμένες τεχνολογίες.

    logitechmx518-1024x677

     

    Από το 2005 και ύστερα άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη στην αγορά για τον σχεδιασμό gaming-specific mice, ειδικών προϊόντων αποκλειστικά για το gaming, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των απαιτητικών gamers. Ο σχεδιασμός των ποντικιών που εστίαζαν στο gaming ήταν τελείως διαφορετικός από τα mice που χρησιμοποιούσαν οι casual users στην καθημερινότητα τους, καθώς προσέφερε (και εξακολουθεί να προσφέρει) μια σειρά από unique features. Με ειδικά controls και buttons, τη δυνατότητα παραμετροποίησης των options τους μέσω του ειδικού software και ρύθμιση ακόμη και της επιτάχυνσηςκοσμητικά και ατμοσφαιρικά LEDs, δυνατότητα επιλογής των DPI ακόμη και ρύθμισης του βάρους για να προσαρμόζεται η αίσθηση του mouse καλύτερα στις ανάγκες των gamers. Παράλληλα, η ραγδαία ανάπτυξη του competitive gaming και των eSports, σε συνδυασμό με την τεράστια άνθηση των strategy, FPS και MOBA genres οδήγησαν τις εταιρείες κατασκευής gaming hardware να υιοθετήσουν πιο τολμηρά και εξελιγμένα designs (το grip παίζει καταλυτικό ρόλο στις δυνατότητες ενός gaming mouse). H Logitech με τη σειρά G και MX για σχεδόν 20 χρόνια χάραξε ουσιαστικά τον δρόμο στην συγκεκριμένη κατηγορία, πραγματοποιώντας μια σειρά από τεχνολογικά άλματα που διευκόλυναν τη ζωή μας και παράλληλα μας έκαναν να νιώσουμε την ξεχωριστή αύρα του pro gaming.

    2015-03-31-product-6-728x1024

     

    Welcome to the «Hero Era»!    

    20 χρόνια σχεδόν μετά την εμφάνιση των πρώτων gaming mice, η Logitech μας καλωσορίζει στην εποχή του G502 Hero, ενός gaming mouse που γεννήθηκε για να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις, ενσωματώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Με τον HERO 16K να είναι ο πιο ακριβής αισθητήρας για παιχνίδια που έχει κατασκευαστεί ποτέ από τη Logitech, το G502 προσφέρει ηρωικές επιδόσεις, καλύπτοντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Με ακρίβεια επόμενης γενιάς και νέα αρχιτεκτονική, διαθέτει τον ταχύτερο ρυθμό ανανέωσης καρέ, ενώ παράλληλα ο αισθητήρας HERO προσφέρει 400+ IPS σε όλο το εύρος 100 – 16.000 DPI, με μηδενική εξομάλυνση, φιλτράρισμα ή επιτάχυνση.

    g502-hero-hero

     

    Οι εκπλήξεις βέβαια δεν σταματούν στον εκπληκτικό state-of-the-art αισθητήρα, καθώς το Logitech G502 Hero διαθέτει 11 programmable buttons, τα οποία μπορείτε να ορίσετε σύμφωνα με τις δυνατότητες σας, ενώ παράλληλα με τη δυνατότητα ρύθμισης του βάρος του ποντικιού μπορείτε να αποκτήσετε το πλεονέκτημα που πάντοτε ονειρευόσασταν στα gaming sessions σας. Επιπλέον, η δυνατότητα για ορισμό του παραγόμενου RGB φωτισμού δημιουργεί ένα μοναδικό «ατμοσφαιρικό” αποτέλεσμα, ενώ τα options για on-the-fly επιλογή settings σε συγκεκριμένα games, αναμφίβολα λύνει τα χέρια του gamers.

    g502-hero-intro

     

    To G502 Hero ενσωματώνει στο maximum την τεχνολογική εξέλιξη δεκαετιών στα mice (και gaming mice), βάζοντας μας σε μια νέα εποχή όπου στα χέρια μας, οι gamers  κρατάμε ένα μοναδικό «υπερόπλο»!   

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles