11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ένα RIP για την Altavista

    Θυμάστε την Altavista; Το site που συντρόφευε τις αναζητήσεις σας στο web σε χρόνια που δεν ξέρατε καν τι είναι η Google; Αν το όνομά της σας γεμίζει νοσταλγία, σίγουρα το να διαβάσετε ότι κλείνει δεν αποτελεί μία ασήμαντη είδηση.

    Altavista_1999

    Μετά το κλείσιμο της, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου και ανακοινώθηκε σε blog post στο Tumblr page της Yahoo (κάτω από την ιδιοκτησία της οποίας βρισκόταν τα τελευταία χρόνια), όποιος επισκέπτεται το site της Altavista θα μεταφέρεται στην αρχική σελίδα αναζήτησης της Yahoo.

    Η Altavista ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1995, σε μία εποχή που οι μηχανές αναζήτησης ήταν αρκετά “φτωχές” όσον αφορά την καταγραφή πληροφοριών από τα διάφορα sites τα οποία αυξάνονταν και πληθύνονταν με ταχύτατους ρυθμούς. Έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής, έχοντας στο index της περισσότερες από 20 εκατομμύρια σελίδες, πολύ περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ανταγωνιστή της εκείνη την εποχή. Είχε αναπτύξει μάλιστα τη δική της τεχνολογία “ανίχνευσης” που εντόπιζε τις ιστοσελίδες και κατέγραφε τι υπήρχε σ’ αυτές. Χρησιμοποιούσε μία σειρά από ταχύτατους υπολογιστές, ώστε να παρέχει τα αποτελέσματα στο μικρότερο δυνατό διάστημα.

    Αυτός ο συνδυασμός έκανε την Altavista έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στο Διαδίκτυο έως το 2001, οπότε και η Google την ξεπέρασε σε αριθμό αναζητήσεων.

    Το λογισμικό πίσω από την Altavista δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς Paul Flaherty και Louis Moniet και τον Βρετανό Michael Burrows όταν εργαζόταν στα ερευνητικά εργαστήρια της DEC (Digital Equipment Corporation).

    H DEC αγοράστηκε από την Compaq το 1998 και από τότε η Altavista μπήκε σε μία περιόδο μακροχρόνιας ύφεσης. Το 1999 πουλήθηκε μία εταιρεία επενδυτικού κεφαλαίου, η οποία προετοίμαζε ένα IPO που εγκαταλείφθηκε στον απόηχο του dotcom κραχ του 2001. Το 2003 την αγόρασε η Overture και, στη συνέχεια, έγινε μέρος της Yahoo όταν η τελευταία εξαγόρασε ολόκληρη την εταιρεία στην οποία ανήκε.

    Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα άξιζε μίας καλύτερης αντιμετώπισης, έτσι όπως είχε εξελιχθεί ωστόσο τα τελευταία χρόνια η “συνταξιοδότησή” της ήταν κάτι αναμενόμενο. Ακόμη κι έτσι όμως οι αναμνήσεις που μας ξυπνάει δεν μπορεί παρά να μας γεμίζουν νοσταλγία…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles