16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ένας άλλος Τιτανικός, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι του στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας

    Το 1912, ένα πλοίο ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι που θα ήταν και το τελευταίο του. Ο Τιτανικός. Το πλοίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας και 100 χρόνια μετά, άλλο ένα κατασκευαστικό θαύμα θα επιστρέψει την ιστορία του θρυλικού πλοίου στην πόλη.

    Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι το συγκρότημα κτιρίων Titanic Belfast, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του σε 25 ημέρες από σήμερα και κατασκευάζεται στον ίδιο ακριβώς χώρο που κατασκευάστηκε και το πλοίο Τιτανικός κατά την διετία 1910-1911. Το κτίριο είναι τόσο επιβλητικό, όσο και το πλοίο, το όνομα και την ιστορία του οποίου τιμά.

    Η πόλη του Μπέλφαστ θεωρούνταν μία από τις χειρότερες πόλεις για να ζήσει κανείς, εξαιτίας της πολύχρονης διαμάχης που είχαν οι εξτρεμιστές Ιρλανδοί με τους Βρετανούς. Ο IRA, η οργάνωση που δρούσε εκεί, ήταν υπεύθυνη για πολλές επιθέσεις σε Αγγλικούς στόχους και οι Αγγλικές στρατιωτικές δυνάμεις που ήταν εγκατεστημένες εκεί, ανταπαντούσαν στις επιθέσεις με περισσότερη βία. Όλα αυτά μέχρι το 1998, όταν και υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των Βρετανών και του ένοπλου τμήματος του IRA και οι τελευταίοι ανακοίνωσαν πως σταματούν τις επιχειρήσεις τους. Από τότε, η πόλη του Μπέλφαστ περνά τη δική της αναγέννηση. Ο τουρισμός, ωστόσο, είναι ένας τομέας που χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση.

    Το Titanic Belfast ελπίζει να το καταφέρει αυτό. Πρόκειται για ένα στοίχημα της πόλης, ένα αρκετά ακριβό στοίχημα, καθώς το τελικό κόστος του φτάνει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Το πόσο κόστισε βέβαια, μπορεί κανείς να το δει και μόνο από την εντυπωσιακή του πρόσοψη, αλλά και το εσωτερικό «φωνάζει» το ίδιο.

    Όσο κι αν η σκέψη των υπευθύνων της πόλης ήταν να φτιάξουν ένα αντίγραφο του Τιτανικού, τελικά πρυτάνευσε η λογική των πιο σύγχρονων. Έτσι, σχεδιάστηκε ένα κτίριο που σχετίζεται απολύτως με το θρυλικό πλοίο, σε πολλούς τομείς, χωρίς όμως να είναι πιστό αντίγραφό του.

    Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης του Titanic Belfast καλύπτεται από 3.000 πάνελ αλουμινίου, το 60% των οποίων είναι μοναδικές, προκειμένου να κατασκευαστεί με αυτό τον τρόπο. Το ύψος του, είναι ίδιο με αυτό του πλοίου ενώ μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του ταυτόχρονα 3547 άτομα, όση ήταν και η «χωρητικότητα» του Τιτανικού. Για την στήριξη του κτιρίου δε, έχουν χρησιμοποιηθεί 40.000 τόνοι μπετόν.

    Μπορεί να χωρίζει ένας αιώνας τις δύο κατασκευές, αλλά και οι δύο χρειάστηκαν περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα για να κατασκευαστούν: 26 μήνες. Το Titanic Belfast πάντως, που είναι τοποθετημένο στον ίδιο χώρο που βρίσκονται τα ναυπηγία και τα σχεδιαστήρια της Harland and Wolff,  θα φιλοξενεί όλη την ιστορία του θλιβερού πλοίου, από την παραγγελία και το σχεδιασμό του, μέχρι την ανακάλυψη του ναυαγίου και τα κειμήλια που έχουν ανασυρθεί από το βυθό.

    Τα εγκαίνια του Titanic Belfast, θα πραγματοποιηθούν την 31η Μαρτίου 2012, σχεδόν 100 χρόνια μετά το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του πιο θρυλικού επιβατικού πλοίου στην ιστορία.

    Bonus; Το timelapse video που δείχνει την κατασκευή του Titanic Belfast από τον Αύγουστο του 2009 έως το Αύγουστο του 2011.

    Πηγή: Kuriositas

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles