18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ενιαίο πρότυπο κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα 5G προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ενιαίο πανευρωπαϊκό πρότυπο κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα 5G, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε πριν από δυο ημέρες στον Οργανισμό της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA), να προετοιμάσει το σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για δίκτυα πέμπτης γενιάς.

    Λόγω της αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής τους, της έξυπνης υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές του δικτύου, της ανάγκης για περισσότερες κεραίες και της αυξημένης εξάρτησής τους από λογισμικό, τα δίκτυα 5G προσφέρουν περισσότερα δυνητικά σημεία εισόδου για τους επιτιθέμενους. Ταυτόχρονα, και δεδομένου ότι πολλές κρίσιμες υπηρεσίες θα εξαρτώνται από το 5G, η εγγύηση της ασφάλειας των δικτύων είναι ύψιστη προτεραιότητα για ολόκληρη την Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 5G θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Θα αποτελέσει μείζονα παράγοντα διευκόλυνσης των μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της ζωής των πολιτών και σημαντική βάση για τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό.

    “Το 5G, με έσοδα που εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε €225 δισ. το 2025 παγκοσμίως, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά. Η  κυβερνοασφάλεια στον τομέα αυτόν είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης. Αφορά δισεκατομμύρια συνδεδεμένα αντικείμενα και συστήματα, μεταξύ άλλων σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τραπεζικές συναλλαγές και η υγεία, καθώς και συστήματα βιομηχανικού ελέγχου, που μεταφέρουν ευαίσθητες πληροφορίες και υποστηρίζουν συστήματα ασφαλούς λειτουργίας”, σημειώνει η Επιτροπή.

    Το σύστημα πιστοποίησης εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση κινδύνων, που σχετίζονται με τεχνικές ευπάθειες των δικτύων και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. “Η πιστοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα ενιαίο κοινό σύστημα πιστοποίησης θα διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές και να κατανοήσουν οι πελάτες τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός δεδομένου προϊόντος ή υπηρεσίας”, αναφέρει η Επιτροπή.

    Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε σχετικά: “Η ασφάλεια βρίσκεται στον πυρήνα της ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G. Η πιστοποίηση σε ολόκληρη την Ε.Ε., σε συνδυασμό με άλλους τύπους μέτρων στην εργαλειοθήκη της Ένωσης για το 5G, υποστηρίζει τις προσπάθειές μας να βελτιστοποιήσουμε την ασφάλεια 5G και να διορθώσουμε τις τεχνικές ευπάθειες”.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar, σχολίασε: “Η πιστοποίηση των δικτύων 5G αναδεικνύεται ως το επόμενο βήμα στη στρατηγική της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια για τη νέα ψηφιακή δεκαετία. Η νέα πρωτοβουλία βασίζεται στις δράσεις. που έχουν ήδη αναληφθεί για τον περιορισμό των κινδύνων στον κυβερνοασφάλεια της τεχνολογίας 5G”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles