18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η Enigma μηχανή των Ναζί που αποκωδικοποίησε ο Alan Turing τώρα σε ένα ρολόι… καρπού!

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το γράφουμε -αν και είναι “θλιβερό” και μόνο να το αναφέρει κανείς τελικά- πάντως χρειαζόταν μία κινηματογραφική παραγωγή σαν το “Imitation Game” ώστε να γνωρίσει όλος ο κόσμος τον Alan Turing, ένα από τα πλέον αδικημένα αλλά πιο λαμπρά μυαλά του περασμένου αιώνα. Του κορυφαίου μαθηματικού και κρυπτολόγου που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma με τον οποίο επικοινωνούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο, αλλά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών, δύο χρόνια μετά την άδικη καταδίκη του σε χημικό ευνουχισμό ως ομοφυλόφιλος. Την άποψή μας για την ταινία την έχουμε ήδη γράψει και, για μία ακόμη φορά, θα σας συνιστούσαμε να μη τη χάσετε, ωστόσο σε αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό. Με ένα… wearable που εμπνεύστηκε ένας ευρηματικός νεαρός μετά από την επίσκεψη του στο Bletchley Park, στο χώρο που δούλευε ο Turing και κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τη μηχανή Enigma.

    Προσπαθώντας να κατανοήσει τη μηχανή Enigma (παρεμπιμπτόντως αν σας ενδιαφέρει πώς ακριβώς λειτουργούσε δείτε αυτό το video), ο asciimation, όπως είναι το nick του στο Youtube,  δημιούργησε τη δική του σε ένα… ρολόι χειρός. Βασίστηκε σε έναν Arduino processor και, με διάφορες παρεμβάσεις που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη σελίδα του, δημιούργησε αυτό το ρολόι.

    enigma-wristwatch

    Με case από ατσάλι, λουράκι από δέρμα, μία OLED οθόνη και τρία πλήκτρα κάτω από αυτή, μοιάζει στην όψη με ένα απλό ογκώδες ρολόι, αλλά είναι μία Enigma machine στον καρπό σας. Ακούγεται συναρπαστικό και μπορείτε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες στο video στο τέλος του θέματος.

    Αν πάντως θέλετε να το αποκτήσετε, φυσικά δε θα διατεθεί στην αγορά, ωστόσο ο δημιουργός του σημειώνει ότι θα πουλήσει το πρωτότυπο για 10.000 δολάρια, 5.000 ώστε να επισκεφθεί το Bletchey Park και 5.000 για να κάνει δωρεά εκεί. Εδώ που τα λέμε τα χρήματα είναι όσα χρειάζονται για να αποκτήσει κάποιος την ακριβή έκδοση του Apple Watch, αφήστε που και μόνο η σύγκριση είναι “ιεροσυλία”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles