22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ενώ οι ελλείψεις τσιπ μειώνονται, η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών εισέρχεται σε νέα περίοδο αδυναμίας εξ αιτίας του πληθωρισμού

    Σύμφωνα με το τελευταίο report της Gartner Inc, αναθεωρείται προς τα κάτω η αρχική πρόβλεψη της εταιρείας που τοποθετούσε τον ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών στο 13,6% το 2022. Η Gartner προβλέπει ότι η αύξηση των εσόδων της αγοράς ημιαγωγών θα επιβραδυνθεί στο 7,4% το 2022 έναντι ανόδου 26,3% το 2021.

    Όπως σημειώνεται στην ειδική έκθεσή της Gartner “Παρ’ όλο που οι ελλείψεις τσιπ μειώνονται, η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών εισέρχεται σε μια περίοδο αδυναμίας, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το 2023, όταν τα έσοδα από ημιαγωγούς προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,5%..Βλέπουμε ήδη αδυναμία στις τελικές αγορές ημιαγωγών, ειδικά σε εκείνες που εκτίθενται στις καταναλωτικές δαπάνες. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι φόροι και τα επιτόκια, μαζί με το υψηλότερο κόστος ενέργειας και καυσίμων, ασκούν πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Αυτό επηρεάζει τις δαπάνες για ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως υπολογιστές και smartphones”.

     Σε απόλυτα μεγέθη, συνολικά, τα παγκόσμια έσοδα από ημιαγωγούς για το 2022 θα είναι μειωμένα έναντι της αρχικής εκτίμησης κατά $36,7 δισ., με την αγορά να διαμορφώνεται στα επίπεδα των $639,2 δισ. Η ανάλυση της Gartner προβλέπει επίσης ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μειωθούν κατά 13,1% το 2022 μετά από την καταγραφή αύξησης το 2020 και το 2021. Τα έσοδα ημιαγωγών από υπολογιστές εκτιμάται ότι θα σημειώσουν πτώση 5,4% το 2022, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις ημιαγωγών για smartphones θα αναπτυχθούν κατά μόλις 3,1% το 2022, έναντι αύξησης 24,5% το 2021.

    Πάντως, οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν θετικά, το γεγονός ότι τα αποθέματα ημιαγωγών ανακάμπτουν γρήγορα, οι χρόνοι παράδοσης αρχίζουν να μειώνονται και οι τιμές αρχίζουν να εξασθενούν.

    Καταληκτικά, η αγορά ημιαγωγών εισέρχεται σε έναν κύκλο πτώσης, κάτι που δεν είναι νέο για την αγορά κι έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ενώ ο καταναλωτικός χώρος θα επιβραδυνθεί, τα έσοδα ημιαγωγών από την αγορά των κέντρων δεδομένων θα παραμείνουν ανθεκτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αύξηση 20% το 2022) λόγω των συνεχιζόμενων επενδύσεων σε υποδομές cloud. Επιπλέον, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να καταγράφουν διψήφια ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, θα κρατήσει “ακμαία” την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles