15.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Έως τις 30 Μαρτίου 2021 τα κράτη – μέλη πρέπει να εκπονήσουν κοινή εργαλειοθήκη για τα δίκτυα 5G

    Την εκπόνηση κοινής εργαλειοθήκης από τα κράτη – μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης με στόχο την έγκαιρη εγκατάσταση σταθερών και κινητών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των 5G, συστήνει η Ευρώπη. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η ταχύτητα εγκατάστασης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, ιδίως με την άρση των περιττών διοικητικών εμποδίων, καθώς μέχρι σήμερα, τα κράτη – μέλη έχουν διαθέσει κατά μέσο όρο μόνο το 27,5% των ζωνών του 5G.

    Μέσω της συγκεκριμένης εργαλειοθήκης, η οποία πρέπει να εκπονηθεί από τα κράτη – μέλη έως τις 30 Μαρτίου 2021, η Ε.Ε. επιδιώκει να δοθεί έγκαιρη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα 5G και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις των φορέων εκμετάλλευσης στην επέκταση των υποδομών δικτύου. Επιπρόσθετος στόχος είναι να καθιερωθεί μεγαλύτερος διασυνοριακός συντονισμός για τις εκχωρήσεις ραδιοφάσματος, με σκοπό τη στήριξη καινοτόμων υπηρεσιών 5G, ιδίως στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών. Στην σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίζονται επίσης, οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με βέλτιστες πρακτικές για την παροχή έγκαιρης πρόσβασης στο ραδιοφάσμα για τα δίκτυα 5G, και  την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού της εκχώρησης ραδιοφάσματος για διασυνοριακές εφαρμογές 5G.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη να προσδιορίσουν και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για την εργαλειοθήκη έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020, και να συμφωνήσουν σχετικά με τον κατάλογο των βέλτιστων πρακτικών έως τις 30 Μαρτίου 2021.

    Η σύσταση τονίζει, επίσης, την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα 5G είναι ασφαλή και ανθεκτικά. Η σύσταση βασίζεται, επίσης, στην οδηγία για τη μείωση του κόστους ευρυζωνικών υπηρεσιών. Προωθεί την ανάπτυξη δικτύων υψηλής ταχύτητας με τη μείωση του κόστους εγκατάστασης μέσω εναρμονισμένων μέτρων, που διασφαλίζουν ότι οι πάροχοι και οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων μπορούν να μοιράζονται τις υποδομές, να συντονίζουν τεχνικά έργα και να λαμβάνουν τις αναγκαίες άδειες εγκατάστασης.

    Η σύσταση καλεί τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές για τη στήριξη απλούστερων και διαφανέστερων διαδικασιών αδειοδότησης για τεχνικά έργα. Επίσης, ζητά βέλτιστες πρακτικές για τη διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, μέσω ενιαίου σημείου πληροφόρησης στη διοίκηση των δημόσιων αρχών.

    Μεταξύ άλλων, προτείνεται η επέκταση των δικαιωμάτων πρόσβασης των φορέων εκμετάλλευσης σε υφιστάμενες υποδομές, που ελέγχονται από φορείς του δημόσιου τομέα (δηλαδή κτίρια, φωτισμός οδών και υποδομές, που αφορούν την ενέργεια και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας) για την εγκατάσταση στοιχείων για την ανάπτυξη του δικτύου. Επισης,- μέσω της σύστασης – επιδιώκεται να υπάρξει βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού επίλυσης διαφορών σε σχέση με την πρόσβαση σε υποδομές.

    Θυμίζουμε ότι, έως το 2025, όλοι οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες (σχολεία, νοσοκομεία, κόμβοι μεταφορών) θα πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα gigabit. Έτσι, όλες οι αστικές περιοχές και οι μείζονες επίγειες διαδρομές μεταφορών θα πρέπει να συνδέονται με αδιάλειπτη κάλυψη 5G. Επίσης, όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα, που προσφέρει τουλάχιστον 100 Mbps, με προοπτική αναβάθμισης σε ταχύτητες Gigabit.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles