21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο τον Μάρτιο με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 9,4 μονάδες

    Κατρακύλησε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Mάρτιο του 2022 με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 9,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μεγάλη πτώση του ΔΟΣ προήλθε από την απότομη αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση, καθώς και από τη σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Η επιδείνωση του κλίματος στις υπηρεσίες, προήλθε από τις λιγότερο ευνοϊκές αξιολογήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τη μεγάλη προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον κύκλο των εργασιών του επόμενου τριμήνου. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τις πρόσφατες πωλήσεις και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις. Στη μεταποίηση οι αρνητικότερες αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παραγωγή, οδήγησαν στην κάμψη του κλίματος στον κλάδο. Το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των κατασκευών παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Φεβρουαρίου. Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές κατέγραψε επιδείνωση. Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, οι καταναλωτές αξιολόγησαν αρνητικότερα την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας, και παρουσιάστηκαν περισσότερο διστακτικοί σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία και οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών αποτελούν δυσμενείς εξωτερικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία που οδήγησαν σε αποδυνάμωση του οικονομικού κλίματος, και ιδιαίτερα των προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

    Διαβάστε επίσης: Βαριά σκιά στην αγορά τεχνολογίας ρίχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles