20.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Επιδεινώθηκε οριακά το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

    Οριακή επιδείνωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Φεβρουάριο 2021, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 0,1 μονάδα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), η οριακή μείωση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς, συγκρατώντας τον δείκτη.

    Όπως σημειώνεται στην αναφορά του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις υπηρεσίες, παρά τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, το κλίμα επιδεινώθηκε λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων.

    Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα υποχώρησε οριακά λόγω αρνητικότερων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις, παρά τη βελτίωση των αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης. Το κλίμα στις κατασκευές παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου, αφού η επιδείνωση των προσδοκιών για την απασχόληση στον τομέα αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση των αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα.

    Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα την οριακή χειροτέρευση του κλίματος. Τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μικρή βελτίωση, αφού οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου κατά τους επόμενους 12 μήνες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles