19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Επισκεφθήκαμε το The VR Project και ταξιδέψαμε στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας!

    Η εικονική πραγματικότητα δικαιολογημένα αποτελεί το πιο “hot trend” στον κόσμο των νέων τεχνολογιών. Όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες hardware (είτε προέρχονται από τον χώρο των computers, είτε από την κινητή τηλεφωνία), τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούνται εντατικά με τις εφαρμογές του virtual reality, έχοντας ως στόχο η επαναστατική αυτή τεχνολογία να γίνει σύντομα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η ιδέα άλλωστε το να αφήνεις την συμβατικότητα του πραγματικού κόσμου και να χάνεσαι μέσα στη μαγεία ενός εικονικού κόσμου, αποτελεί μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν μπορεί να στην προσφέρει καμία άλλη μορφή ψυχαγωγίας η οποιοδήποτε άλλο gadget υψηλής τεχνολογίας.

    the-vr-project-28

    Έτσι λοιπόν, η εικονική πραγματικότητα δεν αποτελεί πλέον κάποιο αποκύημα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι εδώ και πλέον όλοι μπορούμε να την γνωρίσουμε. Βέβαια, για να μπορέσουμε να την απολαύσουμε όπως πρέπει, αγοράζοντας κάποιο εξελιγμένο VR headset, όπως είναι για παράδειγμα το HTC Vive ή το Oculus Rift, απαιτούνται αρκετά χρήματα (καθώς μαζί με το κόστος του headset θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος ενός αρκετά ισχυρού gaming PC), τα οποία δύσκολα μπορούν να βρεθούν στις εποχές που ζούμε. Το καλό είναι ότι για όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερο τον μαγευτικό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, πλέον υπάρχει «λύση» και η οποία ακούει στο όνομα The VR Project.

    the-vr-project-10

    the-vr-project-29

    To The VR Project πρόκειται για τον πρώτο χώρο εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα και αποτελεί ένα ξεχωριστό concept της εταιρείας Bolt Virtual. Σε ένα μοντέρνο και πλήρως ανακαινισμένο χώρο στην οδό Αθηνάς 18 στο 3ο όροφο ενός παλαιού βιοτεχνικού κτιρίου όλοι πλέον έχουν τη δυνατότητα (με εξαιρετικά χαμηλό κόστος) να πάρουν μία γεύση από την «εμβυθιστική» (immersive) εμπειρία που μόνο ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας και το HTC Vive μπορούν να προσφέρουν. Το team του Digitallife.gr είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί  πρόσφατα τους χώρους του The VR Project και η εμπειρία που ζήσαμε ήταν απλώς… μοναδική, σε σημείο που ο πραγματικός κόσμος να μας φαίνεται μετά αφόρητα… βαρετός.

    the-vr-project-5

    the-vr-project

    Η φουτουριστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο χώρο, σε συνδυασμό με την high-tech αισθητική καθιστούν το VR Project, ένα σημείο που επιβάλλεται να το επισκεφθείς. Οι κύριοι Λουκάς Κατσικάρης και Γιάννης Παρχαρίδης και η κυρία Νατάσσα Κατσικάρη ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στους χώρους του The VR Project και δεν σας κρύβουμε ότι η εμπειρία που βιώσαμε ήταν φανταστική! Η VR ξενάγηση μας με το ΗTC Vive περιλάμβανε μία μοναδική κατάδυση στον βυθό του «The Blu», αλλά και τη δυνατότητα να ζωγραφίσουμε μάλλον… αφηρημένη τέχνη με το Google Tilt Brush, ένα εργαλείο που είναι βέβαιο όμως ότι στο μέλλον θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των καλλιτεχνών και των εικαστικών, καθώς σου δίνει τη μοναδική δυνατότητα ακόμη και να περπατήσεις μέσα στον πολύχρωμο καμβά που δημιούργησες.

    the-vr-project-52

    Επιπλέον, παίξαμε με το Audio Shield, σε ένα μοναδικό rhythm game, στο οποίο κρατούσαμε δύο ασπίδες και επιχειρήσαμε να αποκρούσουμε τους χρωματιστούς κύκλους σύμφωνα με τον μουσικό ρυθμό… Οι ευχάριστες όμως εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς προσπαθήσαμε να ξετρυπώσουμε ένα goblin στο Gnomes & Goblins, το οποίο κρυβόταν σε ένα παραμυθένιο δάσος και να γνωρίσουμε πως είναι να κρατάς ένα φωτόσπαθο στο Trials on Tatooine, το οποίο δεν σας κρύβουμε ότι ήταν η πιο επική Star Wars εμπειρία που γνωρίσαμε ποτέ…

    the-vr-project-32

    Κάθε VR εμπειρία που βιώσαμε είχε το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και αφού τελείωσε το VR ταξίδι μας με το HTC Vive ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του VR Project κύριο Λουκά Κατσικάρη για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κόσμο της επαναστατικής εικονικής πραγματικότητας, δημιουργώντας τον πρώτο dedicated virtual reality χώρο στην Ελλάδα και το ποια είναι τα σχέδια του για το μέλλον…

    the-vr-project-9

    1) Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του The VR Project;

    Παρακολουθούσαμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην εικονική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια γιατί πιστεύουμε ότι έχει εξαιρετικές δυνατότητες. Η τεχνολογία όμως δεν ήταν αρκετά ώριμη προκειμένου να υποστηρίξει την «εμβυθιστική» εμπειρία του χρήστη. Μόνο εντός του 2016 έγινε σαφές ότι η ταυτόχρονη εξέλιξη hardware και λογισμικού επιτρέπει πλέον στον χρήστη να μεταφερθεί κυριολεκτικά σε έναν άλλο κόσμο με φοβερή αληθοφάνεια και ρεαλισμό. Τότε κρίναμε ότι έφτασε η ώρα να φέρουμε αυτή την εμπειρία για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    2) Τι μπορεί κανείς να κάνει στους χώρους του The VR Project;

    Στον χώρο μας υπάρχει μεγάλη επιλογή εμπειριών, η οποία διαρκώς αυξάνεται. Οι πελάτες μας μπορούν να:

    Εξερευνήσουν μοναδικά μέρη όπως ένα ναυάγιο στο βυθό (“the Blu”) ή το φεγγάρι ταξιδεύοντας με τον Neil Armstrong (“Apollo 11”) ή και στη κορυφή του Έβερεστ (“Everest”).

    Δημιουργήσουν εκπληκτικά έργα σε περιβάλλον 3D με την εφαρμογή Google Tilt Brush ζωγραφίζοντας ή σχεδιάζοντας με καμβά όλο το χώρο γύρω τους.

    Ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους με παιχνίδια 360ο – πολεμώντας πειρατές του διαστήματος (“Space Pirate Trainer”), υπερασπίζοντας κάστρα με τόξα (“theLab”), οδηγώντας τα πιο γρήγορα αγωνιστικά αυτοκίνητα (“Project Cars”), αποκρούοντας τα beats με to “Audio Shield” ή να γίνουν μονομάχοι του μέλλοντος (“Hover Junkers”).

    3)Πως επιλέξατε το Vive της HTC έναντι άλλων VR headsets που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως για παράδειγμα είναι το Oculus Rift ή το Samsung Gear;

    H επιλογή αυτή ήταν για εμάς μονόδρομος: τo HTC Vive είναι το πιο προηγμένο headset παγκοσμίως και το μοναδικό που καλύπτει της απαιτήσεις που είχαμε θέσει. Ενώ το HTC Vive και το Oculus Rift είναι ήδη πολλά επίπεδα ανώτερα από οποιοδήποτε άλλο headset κυκλοφορεί, το Vive έχει το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι το μόνο που επιτρέπει την κίνηση του χρήστη στο χώρο, γεγονός που κάνει την εμπειρία πολύ πιο ολοκληρωμένη, διαδραστική και διασκεδαστική για τον χρήστη.

    the-vr-project-25

    4)Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε για να ολοκληρώσετε  το εγχείρημα σας;

    Η κυριότερη δυσκολία υπήρξε στο ότι το εγχείρημά μας είναι ανάμεσα στους πρώτους χώρους παγκοσμίως που άνοιξαν με αυτή τη νέα τεχνολογία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σχετικά μηχανήματα είναι τεχνολογίας αιχμής και ότι άρχισαν να αποστέλλονται από την εταιρία μόλις τον Μάιο του 2016, δεν υπάρχει ακόμα τεχνογνωσία για το στήσιμο και την λειτουργία σχετικών χώρων.  Έπρεπε να πειραματίστουμε και να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και την εκπληκτική εμπειρία που αποκομίζουν οι πελάτες μας.

    5)Πέραν του gaming και της ψυχαγωγίας γενικότερα  πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει γόνιμο πεδίο ανάπτυξης για την VR τεχνολογία και σε άλλους τομείς;

    Η εικονική πραγματικότητα είναι μία από τις τεχνολογίες που θα φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς: στην διασκέδαση και τις τέχνες, τις επιστήμες καθώς και τη διαφήμιση. Οι τομείς στους οποίους πιστεύουμε ότι θα έχει άμεση επίδραση είναι η αρχιτεκτονική (μετάβαση από τον σχεδιασμό σε 3D στο VR), το marketing (διαφήμιση εικονικής πραγματικότητας), η εκπαίδευση, η ιατρική (VR απεικόνιση του σώματος και των λειτουργιών του), η ψυχολογία (π.χ. αντιμετώπιση φοβιών), καθώς και ο σχεδιασμός προϊόντων ή έργων τέχνης τα οποία θα μπορούν άμεσα να εκτυπωθούν σε 3D εκτυπωτές.

    the-vr-project-7

    6) Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Σχεδιάζετε να επεκταθείτε και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με το virtual reality;

    Στην Bolt Virtual, την εταιρία μας στην οποία ανήκει το The VR Project, πιστεύουμε το The VR Project θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για νέους προγραμματιστές, παραγωγούς και καλλιτέχνες στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Η βασική μας, και άμεση προτεραιότητα είναι να συνεισφέρουμε στην παραγωγή περιεχομένου σε VR, σε κάποιους από τους τομείς που σας ανέφερα στην παραπάνω ερώτηση. Επειδή είναι ένας τομέας ο οποίος ουσιαστικά τώρα μορφοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύουμε ότι οι Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει στον χάρτη, και μάλιστα σε ένα προϊόν τεχνολογίας αιχμής.

    7) Ποια είναι η “αγαπημένη” σας virtual reality εφαρμογή-game από τον κόσμο του HTC Vive;

    Θα έλεγα το Apollo 11: Είναι μία καταπληκτική αναπαράσταση της διαστημικής πτήσης που επέτρεψε στον πρώτο άνθρωπο να πατήσει στο φεγγάρι. Ο χρήστης βιώνει αυτό το ιστορικό γεγονός μέσα από πρώτο πρόσωπο, έχοντας θέση δίπλα στον Neil Armstrong καθόλη τη διάρκεια της πτήσης, της προσσελήνωσης και της επιστροφής, και αν το επιλέξει μπορεί να οδηγήσει τη διαστημική κάψουλα και να βοηθήσει στην προσσελήνωση. Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του τι μπορεί να μας προσφέρει αυτή η τεχνολογία!

    Ο χώρος του The VR Project βρίσκεται Αθηνάς 18 (3ος όροφο) στο Μοναστηράκι, λειτουργεί καθημερινά από τις 14:00 μέχρι τις 22:00 και το τηλ. επικοινωνίας είναι το 210-38.21.832. Δείτε το, η εμπειρία σίγουρα αξίζει!  

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles