19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Επίσκεψη στο Booth της Qualcomm στο MWC 22 – Είδαμε από κοντά το Ingenuity!

    Η Qualcomm μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες mobile chipsets παγκοσμίως (όλοι αλλωστε γνωρίζουμε τη σειρά Snapdragon) δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το Mobile World Congress, έχοντας σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια. Στο booth που είχαν στήσει οι άνθρωποι της αμερικανικής εταιρείας είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μια σειρά από tech προϊόντα που «φιλοξενούν»  στο εσωτερικό τους κάποιο chipset από την ευρεία γκάμα της Qualcomm. Αυτό όμως που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας δεν ήταν άλλο από μία real-size ρέπλικα του Ingenuity, του ελικοφόρου drone που εξερευνά τον πλανήτη Άρη και αναζητά τα μυστικά εκείνα που θα ξεκλειδώσουν το παρελθόν του κόκκινου πλανήτη στο πλαίσιο της αποστολής Perseverance που διοργανώνει η NASA.

    Το Ingenuity που ήδη έχει γράψει αρκετά λεπτά πτήσεις στον Κόκκινο Πλανήτη, σχεδιάστηκε από το team της Qualcomm και φέρει ένα Snapdragon 801 chipset, χρονισμένο στα 2.26GHz, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015. Παράλληλα, το ελικοφόρο drone μπορεί να κάνει capture σε ανάλυση 4Κ μέσω της εμπρόσθιας κάμερας του, η οποία διαθέτει ανάλυση στα 13MP. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλοήγηση του μίνι-drone πραγματοποιείται μέσω μία ειδικής κάμερας πλοήγησης στα 0.5 megapixel, ενώ η συνολική πτήση του Ingenuity ανέρχεται στα 90 δευτερόλεπτα τη φοράΣτεκόμενος δίπλα του πάντως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά compact σε διαστάσεις.

    Αντικρίζοντας τη ρέπλικα του Ingenuity από κοντά, η σκέψη που γεννήθηκε στο μυαλό μου είναι ότι η τεχνολογία (όπως πολλά πράγματα) έχει δύο όψεις… Η «καλή» της όψη μπορεί να σε ταξιδέψει ακόμη και στα πιο μακρινά σημεία του γαλαξία μας, η «κακή» μπορεί να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή, καθώς η στρατιωτική τεχνολογία που έχει συσσωρευτεί φτάνει (και περισσεύει) για να αφανίσει την ανθρωπότητα 4 και 5 φορές. Είναι στο χέρι μας πάντα το πώς θα επιλέξουμε να την χρησιμοποιούμε…  

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles