24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Επιστήμονες δοκίμασαν την πιο ισχυρή ακτίνα laser ever

    Σε ένα υπόγειο, στην περιοχή της Καλιφόρνια και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Ανάφλεξης (;) οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κάνουν 192 ακτίνες laser να χτυπήσουν ταυτόχρονα σε ένα στόχο… Η ισχύς αυτής της «επίθεσης»; 500 τρισεκατομμύρια Watt, ήτοι, σύμφωνα με το Popular Science, 1000 φορές περισσότερη ενέργεια από εκείνη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στις ΗΠΑ εκείνη τη στιγμή. Είναι η πιο ισχυρή ριπή laser που έχει δοκιμαστεί ποτέ, αν και σε θεωρητικό επίπεδο, το ρεκόρ αυτό έχει ξεπεραστεί.

    Στόχος του ιδρύματος είναι να προκαλέσει πυρηνική σύντηξη σε ένα σφαιρίδιο που περιέχει συμπιεσμένο υδρογόνο με την χρήση πολύ ισχυρών ακτίνων laser, ώστε, από την σύντηξη να παραχθεί ακόμα περισσότερη ενέργεια. Θα τα καταφέρουν; Όπως απέδειξε το πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, οι επιστήμονες είναι σε πολύ καλό δρόμο.

    Για την ιστορία, το εργαστήριο Lawrence Livermore είναι το μοναδικό εργαστήριο που έχει την δυνατότητα να αναπαράγει οτιδήποτε συμβαίνει στην καρδιά μίας πυρηνικής συσκευής. Ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν κάτι τέτοιο οι επιστήμονές τους είναι ώστε να μην χρειάζεται να πραγματοποιούνται πια υποθαλάσσιες και υπόγειες πυρηνικές δοκιμές στη φύση, αλλά να γίνονται μέσα στα εργαστήρια, αλλά και να βρεθούν πηγές ενέργειας που θα υποκαταστήσουν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της γης, με όλες τις γνωστές συνέπειες.

    Δεν είναι «μαγική» η επιστήμη;

    Ευχαριστούμε τον φίλο Δημήτρη για το tip

    Πηγές: Popular Science, Gizmodo, National Ignition Facility

     

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles