21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο που ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά!

    Μία νέα μελέτη εντόπισε το πρώτο γνωστό γονίδιο που είναι υπεύθυνο για να γκριζάρουν τα μαλλιά σας. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κάτι τέτοιο και αποτελεί μία έκπληξη για τους ερευνητές, που, αν και και γνώριζαν τη διαδικασία με την οποία μία τρίχα γίνεται γκρι (με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι παράγουν λιγότερο από μία χρωστική ουσία την μελανίνη που παρέχει το χρώμα στα μαλλιά), δεν είχαν έως τώρα καμία απόδειξη που να εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

    George-Clooney-

    Η τωρινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα του University College London ανέλυσε τα γονιδιώματα πάνω από 6.000 ατόμων από όλο τον κόσμο. Σε αυτήν αναγνωρίστηκαν περισσότερα από 18 διαφορετικά γονίδια τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά των μαλλιών. Αυτά δεν αφορούν φυσικά μόνο το γκριζάρισμα, καθώς η ομάδα εντόπισε γονίδια που επηρεάζουν χαρακτηριστικά όπως το χρώμα και το σχήμα, τα κατσαρά μαλλιά, την τάση για φαλάκρα, ενωμένα φρύδια κ.ά..

    Το γονίδιο που ευθύνεται για το γκριζάρισμα είναι το IRF4, ενώ αποδείχθηκε πως είναι πολύ πιο συχνό στους Ευρωπαίους στους οποίους κυρίως εμφανίζεται.

    Η ανακάλυψη του γονιδίου IRF4 μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του… γκριζαρίσματος των μαλλιών, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το γονίδιο συμβάλλει μαζί με άλλους παράγοντες, όπως γενετικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς.

    Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles