13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Επιστρέφουν τα Easter Eggs στο OS X! Yes!

    Όταν επέστρεψε ο Steve Jobs στην Apple το 1997, ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των software και hardware Easter Eggs. Αλλά! Τα easter eggs επέστρεψαν κι αυτό που ανακάλυψαν οι τύποι του Gizmodo είναι φο-βε-ρο!

    Την επόμενη φορά που θα κάνετε download μίας εφαρμογής στο Mac App Store, με το που θα πατήσετε “download” πηγαίνετε γρήγορα στον φάκελο των εφαρμογών σας και δείτε την ένδειξη ώρας στην εφαρμογή που κατεβάζετε. Θα δείτε ότι λέει 24 Ιανουαρίου 1984. Τρελάθηκε το Mac σας; Όχι, σκεφτείτε ξανά. και δείτε το παρακάτω βίντεο.

    24 Ιουανουαρίου 1984 είναι η ημερομηνία «γενεθλίων» του πρώτου Macintosh! Όταν θα τελειώσει το download, η ένδειξη ώρας θα επιστρέψει στο φυσιολογικό.

    Η απαγόρευση

    Θα άρεσε στον Steve Jobs αυτό το Easter Egg. Κι όμως, τα είχε απαγορεύσει. Πράγμα που σημαίνει ότι η Apple, σε αυτό το θέμα, κάνει μία στροφή 180 μοιρών. Μαζί με τα Easter Eggs, είχε καταργήσει και τα credits στα προγράμματα, δηλαδή την αναφορά των ονομάτων των δημιουργών τους. Γιατί; Για να μην επιτρέπει σε κυνηγούς ταλέντων να βρίσκουν ταλαντούχους ανθρώπους της Apple και να τους «κλέβουν» για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Η εποχή εκείνη ήταν πολύ δύσκολη για την Apple και ο επικεφαλής της δεν ήθελε να κάνει πιο εύκολη τη ζωή στον ανταγωνισμό.

    Η τακτική του ήταν εντελώς διαφορετική από την δεκαετία του 1980. Τότε, στις αρχές της Apple, ο  Jobs παρότρυνε τους προγραμματιστές της Apple να υπογράφουν το έργο τους, σαν καλλιτέχνες. Κάθε πρόγραμμα που συμπεριλαμβανόταν στα Macintosh είχε μία ταυτότητα, ένα κουτάκι με την ένδειξη «About» στο οποίο εμφανίζονταν τα ονόματα όλων όσων συμμετείχαν στην δημιουργία του. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες Macintosh έμαθαν για «ιερά τέρατα» όπως οι Andy Hertzfeld, Bruce Horn, Steve Capps, Susan Kare. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή του Macintosh, υπέγραφαν πάνω στο καλούπι της βάσης του. Όλα τα αυθεντικά Mac έχουν την υπογραφή των δημιουργών τους μέσα τους. Σαν ένα έργο τέχνης.

    Αυτό ήταν το υπέρτατο Easter Egg, αλλά υπήρχαν και Easter Eggs στο software.  Τόσο ο Jobs, όσο και ο Wozniak, λάτρευαν τις φάρσες και τις πλάκες. Και τα Easter Eggs έδειχναν ακριβώς αυτό: προσήλωση στην λεπτομέρεια και ανθρώπινο χαρακτήρα. Κατά τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, τα λάτρευε. Και ο κόσμος τα λάτρευε. Όλοι τα έψαχναν κι όταν διάβαζαν κάπου γι αυτά, τα δοκίμαζαν στα Mac τους. Μέχρι το 1997. Τότε, που η Apple κινδύνευε με χρεωκοπία, άλλαξαν άρδην τα πράγματα. Ο μετέπειτα βασιλιάς, απαγόρευσε τα πάντα. Εξαφανίστηκαν τα credits, διεγράφησαν από τα λειτουργικά όλα τα Easter Eggs. Το πράγμα σοβάρευε.

    Εν έτη 2012, απ’ ότι φαίνεται, τα πράγματα στην Apple αλλάζουν. Σταματούν να είναι δυσκοίλια και τα προϊόντα, σαν να έχουν καταπιεί σκουπόξυλο. Η Apple αρχίζει να έχει «πλάκα» και πάλι. Να είναι διασκεδαστική . Κάτι που μέχρι τώρα, διέθεταν μόνο οι ανοιχτές κοινότητες, όπως τα Linux ή η Google. Αρχή μίας νέας εποχής;

    Πηγή: Gizmodo

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles