19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών υπέρ του Julian Assange: “Κρατείται αυθαίρετα”

    Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε πριν από λίγο ότι ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange, βρίσκεται “παράνομα υπό κράτηση” στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το BBC. Το ζήτημα δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν η έδρα του OHE στη Γενεύη, όπου η Ομάδα Εργασίας για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις εξετάζει το αίτημά του και θα αποφασίσει σχετικά με την υπόθεσή του την Παρασκευή.

    Ο 44χρονος Julian Assange είχε ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται μετά από καταγγελίες για βιασμό το 2010 τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

    julian assange

    Ο ιδρυτής του Wikileaks είχε τουιτάρει νωρίτερα ότι θα δεχόταν να τον συλλάβουν αύριο σε περίπτωση που η επιτροπή του ΟΗΕ η οποία διερευνά την υπόθεσή του αποφάσιζε εναντίον του, σε αντίθετη περίπτωση ωστόσο ζητούσε να σταματήσει κάθε προσπάθεια σύλληψής του αλλά και άμεση επιστροφή του διαβατηρίου του.

    Ο Assange φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να οδηγηθεί στο δικαστήριο λόγω της υπόθεσης δημοσιεύσεις απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από το site του Wikileaks.

    Το 2014, είχε καταγγείλει στον ΟΗΕ ότι βρίσκεται “αυθαίρετα υπό κράτηση”, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να αφήσει την πρεσβεία χωρίς να συλληφθεί. Στην καταγγελία του ο Julian Assange υποστήριζε ότι ζει σε 30 τετραγωνικά μέτρα χωρίς φως του ήλιου ή φρέσκο ​​αέρα, κάτι επιβαρυντικό για την υγεία του.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles