21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Έρευνα και Καινοτομία: δίνουν ώθηση στην «έξυπνη» ναυτιλία

    Ώθηση στη δημιουργία κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία, την ανάδειξη της σημασίας της πράσινης μετάβασης και μείωσης των ρύπων και την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, δίνουν από κοινού το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, η υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας στο οποίο τέθηκαν με σαφήνεια οι στόχοι για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οικοδόμηση μιας αειφόρου «Πράσινης» ναυτιλίας και ενός «Γαλάζιου» οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας.

    Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Ναυτιλίας στην προσπάθεια που καταβάλλει να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις και να βελτιστοποιήσει την λειτουργία των πλοίων μέσω της καινοτομίας και της έξυπνης χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. «Η συνεργασία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στέλνει το μήνυμα πως η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην ναυτιλιακή κοινότητα, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ερευνητικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες προτάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να καταστεί ο τομέας πιο ανταγωνιστικός και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της προκλήσεις».

    Ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος αναφέρθηκε στο κοινό όραμα της συνεργασίας, που είναι η δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά αναπτυγμένης Ναυτιλίας. Όπως είπε «Η συνεργασία θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση και την Γαλάζια ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας, της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών. Οι στοχευμένες δράσεις μας, θα εστιάζουν στη δημιουργία Χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης της Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Ναυτιλίας. Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των μερών και στον εντοπισμό των προκλήσεων και αναγκών του τομέα της Ναυτιλίας. Μαζί μπορούμε να την αναδείξουμε σε κινητήρια δύναμη ενίσχυσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και εξέλιξης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες της σύγχρονης ναυτιλίας».

    «Με κοινή πυξίδα» ανέφερε ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, «το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που όλοι ονειρευόμαστε, σταθερή πορεία, βέβαιος προορισμός”».

    Τέλος, σημειώνεται ότι την προσεχή Τρίτη, 12 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία. Βασικός πυλώνας της εν λόγω Στρατηγικής θα είναι ανάπτυξη συνεργασιών για τη δημιουργία του κατάλληλο ερευνητικού περιβάλλοντος για την ναυτιλία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles