20.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
More

    Έρευνα: Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία;

    Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει δραστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Παραδοσιακά οι Έλληνες αποτελούσαν ένα λαό που έμενε λίγο…πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στην υιοθέτηση καινοτομιών και ενδιαφερόταν λιγότερο για τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Όπως όμως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, αυτό δεν ισχύει πια!

    Ένας στους τρεις Έλληνες (33%) ενδιαφέρεται πολύ για την Τεχνολογία και την Επιστήμη. Το ποσοστό είναι ίδιο ακριβώς με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 45% ενδιαφέρεται μέτρια και το 22% καθόλου (έναντι 18% στην ΕΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην επιστήμη και τεχνολογία.

    Ποιοι δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον

    Οι άνδρες στην Ελλάδα ενδιαφέρονται αναλογικά περισσότερο (37%) από όσο οι γυναίκες (29%) για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Από πλευράς ηλικιακής ομάδας το μεγαλύτερο επιστημονικό-τεχνολογικό ενδιαφέρον στη χώρα μας έχει η ομάδα 15-25 ετών (52%) και ακολουθούν οι 25-39 ετών (45%), ενώ υστερούν οι 40-54 ετών (29%) και ακόμη περισσότερο οι άνω των 55 ετών (23%).

    “Ψηλά” η ενέργεια και η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών

    Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες και την αξιολόγηση τους από τους Έλληνες, την υψηλότερη θετική βαθμολογία παίρνει με σχεδόν καθολική αποδοχή η ηλιακή ενέργεια, καθώς το 97% βλέπουν ότι θα έχει θετική επίπτωση στον τρόπο ζωής τους κατά την επόμενη 20ετία και μόνο το 1% αρνητική. Ακολουθούν η αιολική ενέργεια (91% θετικές απόψεις έναντι μόνο 4% αρνητικών), η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (89% – 7%), τα εμβόλια (82% θετικοί – 14% αρνητικοί), η νανοτεχνολογία (76% – 12%) και η εξερεύνηση του διαστήματος (74% – 14%).

    Ακόμη, το 68% των Ελλήνων (έναντι 55% στην ΕΕ) θέλουν οι αποφάσεις σχετικά με την επιστήμη και τεχνολογία να λαμβάνονται πρωτίστως με βάση ηθικά κριτήρια, ενώ το 31% (έναντι 43% στην ΕΕ) επιθυμούν οι σχετικές αποφάσεις να βασίζονται κυρίως στη δυνατότητα να γίνουν νέες ανακαλύψεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Ε.Ε: Κοινός φορτιστής για κινητά και συσκευές- Ποια θέση πήρε η Apple (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles