18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Έρευνα: Προτιμότερες οι απαντήσεις του ChatGPT από αυτές των γιατρών

    Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς προτιμούν τις απαντήσεις του ChatGPT – ενός chat bot που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει διαδικτυακές συνομιλίες με ανθρώπους – από εκείνες των γιατρών, καθώς θεωρούν ότι χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

    Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας να αξιολογήσουν τις απαντήσεις των γιατρών και του ChatGPT. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των απαντήσεων που αξιολογήθηκαν ως «ενσυναισθητικές» ήταν υψηλότερο για το ChatGPT σε σχέση με αυτές των γιατρών και το chatbot φάνηκε να βαθμολογείται υψηλότερα από τους γιατρούς στην ποιότητα των απαντήσεων προς τους ασθενείς.

    Οι ερευνητές προτείνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθεί εάν τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κλινικά περιβάλλοντα για να βοηθήσουν στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης σε γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μια πιθανή χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, να έχουμε το chatbot να σχεδιάζει απαντήσεις που οι γιατροί θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν.

    Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα chatbots δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη σχέση και τη φροντίδα που αποτελεί ζωτικό μέρος της διαδικασίας υγειονομικής περίθαλψης. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές από ένα chatbot, αλλά για πολλούς ασθενείς, το ανθρώπινο άγγιγμα είναι μια σημαντική πτυχή της φροντίδας. Ένας γιατρός είναι σε θέση να προσαρμόσει τη γλώσσα, τον τρόπο και την προσέγγισή του ανάλογα με την περίσταση, ενώ ένα chatbot θα παράγει πιο γενική γλώσσα χωρίς επίγνωση των κοινωνικών πλαισίων. Συνολικά, ενώ η μελέτη δείχνει ότι τα chatbots όπως το ChatGPT μπορεί να έχουν δυνατότητες σε κλινικά περιβάλλοντα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση του αντικτύπου τους στα αποτελέσματα των ασθενών και στο επάγγελμα του τομέα της υγείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Nέα OLED Evo G3 από την LG

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles