22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Όμιλος Αυτοδυτών ΤΕΥ-ΑΤΗΚ, έφεραν στο φως ευρήματα του ναυαγίου του Μαζωτού του 4ου αιώνα π.Χ.

    Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας του Nαυαγίου του Μαζωτού παρουσιάστηκαν την Τρίτη το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Cyta, στη Λευκωσία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Όμιλος Αυτοδυτών του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων της Cyta (ΤΕΥ-ΑΤΗΚ) και η Ερευνητική Μονάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Ναυάγιο του Μαζωτού αφορά ναυάγιο εμπορικού πλοίου των ύστερων κλασικών χρόνων (4ου αιώνα π.Χ.), το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 45 μ. και μετέφερε αμφορείς κρασιού από το νησί Χίο και άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Η ανασκαφή ρίχνει φως σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η ναυτική δραστηριότητα στην Κύπρο κατά την αρχαιότητα, το εμπόριο μεταξύ Αιγαίου και Κύπρου, τους τύπους και τα μεγέθη των εμπορικών πλοίων της περιόδου κ.α.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική σημασία των ευρημάτων είναι τεράστια και είναι η πρώτη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που διενεργείται αποκλειστικά από κυπριακούς φορείς, ενώ υπολείπεται ακόμα μεγάλο έργο, μέχρι να ανευρεθούν και να αξιολογηθούν όλα τα ευρήματα του σημαντικού αυτού ναυαγίου.

    Την παρουσίαση των ευρημάτων έκανε η Δρ Στέλλα Δεμέστιχα,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πριν από την παρουσίαση, προβλήθηκε πολύ ενδιαφέρουσα, μικρού μήκους, ταινία.

    cyta dites 3

    Την εκδήλωση έθεσε υπό την αιγίδα του ο  έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κος Μάριος Δημητριάδης, τον οποίο εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Μαρίνα Ιερωνυμίδου, ενώ το παρόν τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Κώστας Χριστοφίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Cyta κος Ανδρέας Μαραγκός, ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού κος Μιχάλης Αχιλλέως και η Πρόεδρος του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ κα Αντιγόνη Μοδέστου.

    cyta dites 1

    Καλωσορίζοντας όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ομίλου Αυτοδυτών ΤΕΥ-ΑΤΗΚ κος Γιώργος Χατζηττοφής ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ευκαιρία που έδωσε στον Όμιλο να συμμετάσχει και να προσφέρει σε ένα τόσο σημαντικό έργο.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δρ Χριστοφίδης και η κα Ιερωνυμίδου αναφέρθηκαν στη ιστορική σημασία των ευρημάτων και στο μεγάλο έργο, που έχει ξεκινήσει και συνεχίζει με επιτυχία και σκληρή δουλειά το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Τέλος, ο κος Αχιλλέως, εξήρε τη δράση του Ομίλου Αυτοδυτών ΤΕΥ-ΑΤΗΚ και ιδιαίτερα την εθελοντική προσφορά του στο όλο έργο, η οποία, όπως είπε, αναδεικνύει και αποδεικνύει την παρουσία και τη συνεισφορά της Cyta σε όλους τους τομείς που ενισχύουν τον πολιτισμό στη χώρα μας.

    cyta dites 2

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles