18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Έρευνα: 1 στους 5 ομοφοβικούς είναι… ομοφυλόφιλος (και δεν το παραδέχεται)

    Δεν λέμε ότι, όταν κάποιος μισεί κάτι, κατά βάθος το επιθυμεί; Το ενδεχόμενο οι σκληροί πολέμιοι της ομοφυλοφιλίας να είναι ομοφυλόφιλοι οι ίδιοι, ή τουλάχιστον να έχουν κάποια τέτοια τάση αλλά να το κρύβουν για προσωπικούς, κοινωνικούς ή οικογενειακούς λόγους, το έχουμε αντιληφθεί σε πολλές περιπτώσεις και έχει ειπωθεί ως εικασία. Να όμως που ήρθαν οι επιστήμονες να το θεμελιώσουν.

    Στο Journal of Personality and Social Psychology, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα  6 παράλληλων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε ΗΠΑ και Γερμανία, χρησιμοποιώντας ως δείγμα 784 φοιτητές. Αρχικά, ζητήθηκε από τους φοιτητές να κατατάξουν τους εαυτούς όσον αφορά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, από το 1 (εντελώς gay) έως το 10 (εντελώς straight). Έπειτα, οι επιστήμονες υπέβαλαν τους φοιτητές σε ένα test, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το οποίο προσδιορίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.  Πώς;

    Τα άτομα που κάνουν αυτό το τεστ υποβάλλονται στην εξής διαδικασία. Αρχικά τους δείχνουν εικόνες που σχετίζονται πάρα πολύ με την ομοφυλοφιλία ή την ετεροφυλία, δηλαδή λέξεις όπως «ομοφυλόφιλος» ή «εικόνες από straight ή gay ζευγάρια» κλπ) κι έπειτα τους ζητείται να κατατάξουν τις εικόνες αυτές στην κατάλληλη κατηγορία, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Υπάρχει όμως άλλο ένα στοιχείο.

    Όσο γινόταν η προβολή αυτών των εικόνων, προβάλονταν και οι λέξεις «εγώ» και «άλλοι» για 35 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Χρόνος ικανός για να τις αναγνωρίσει ο άνθρωπος υποσυνείδητα, αλλά όχι συνειδητά. Η θεωρία σε αυτό λέει πως αν η λέξη «εγώ» προηγείται από λέξεις ή εικόνες που αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό σεξουαλικό μας προσανατολισμό, οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το τεστ θα τοποθετήσουν πιο γρήγορα αυτές τις εικόνες στη σωστή κατηγορία, απ’ ότι αν η λέξη «εγώ» προηγείται από εικόνες που δεν συνάδουν με τον προσανατολισμό τους. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν για να «μετρηθεί» ο υποσυνείδητος ρατσισμός και προσφέρει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα, όπως λένε οι επιστήμονες που προχώρησαν στην δημοσίευση.

    Σε σχέση με την εν λόγω έρευνα λοιπόν, περίπου το 20 τα εκατό εκείνων που είχαν αρχικά δηλώσει «εντελώς straight», εμφάνισαν πολύ έντονες ενδείξεις έλξης προς το ίδιο φύλο. Επίσης, αυτοί που δήλωσαν «εντελώς straight» και από το τεστ φάνηκε πως έχουν έλξη προς το ίδιο φύλο, είναι εκείνοι που «σε σχέση με τους υπόλοιπους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστηρίξουν ομοφοβικές πρακτικές ή αυστηρότερες ποινές σε εγκληματίες με το σκεπτικό ότι είναι gay”.

    Οι επιστήμονες σε σχετική δημοσίευση στην εφημερίδα New York Times τονίζουν πως αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως όλοι όσοι αντιτίθενται στους ομοφυλόφιλους είναι οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι. Μερικοί, όμως, από αυτούς που αντιτίθενται στην ομοφυλοφιλία είναι πιθανόν να είναι άνθρωποι που παλεύουν με ένα μέρος του εαυτού τους. Άνθρωποι που έχουν καταπιεστεί και έχουν υποφέρει από έλλειψη αποδοχής.

    Πηγές: The New York Times, Gizmodo, American Psychology Association

    Φώτο: Ευρωπαϊκή Ένωση

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles