21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ερευνητές δημιουργούν την μεγαλύτερη και πιο εύκολα πλοηγήσιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη επιστημονικών συγγραμμάτων

    Μπορεί να γίνονται τεράστια βήματα για την ψηφιοποίηση της λογοτεχνίας και των βιβλίων εν γένει, αλλά ελάχιστες από τις ψηφιακές βιβλιοθήκες που δημιουργούνται δίνουν την δυνατότητα αναζήτησης με βάση το περιεχόμενο των βιβλίων και των συγγραμμάτων.

    Κι όμως αυτό αλλάζει και αλλάζει στο πανεπιστήμιο Harvard. Μία ομάδα, οι Cultural Observatory ετοιμάζουν το Bookworm-arxiv. Είναι μία αναζητίσιμη τράπεζα πληροφοριών από 740000 επιστημονικά συγγράμματα. Το σύστημα που αναπτύσουν επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν αναζητήσεις με διάφορες λέξεις κλειδιά. Η αναζήτηση τότε, αυτών των λέξεων, τους παρουσιάζει αποτελέσματα για την συχνότητα που χρησιμοποιούνται οι λέξεις αυτές στα επιστημονικά συγγράμματα. Έτσι, όσοι ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θέλουν να αναζητήσουν έναν επιστημονικό όρο, μέσω του συστήματος που αναπτύσσει η ομάδα Cultural Observatory θα μπορούν να δουν όλα τα συγγράμματα στα οποία αναφέρονται οι λέξεις που αναζητούν.

    Η ομάδα Cultural Observatory στο παρελθόν είχε δουλέψει με την Google στο Ngram Viewer, το σύστημα της Google που έδινε παρόμοια αποτελέσματα. Η Google όμως δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος, εξαιτίας των πνευματικών δικαιωμάτων που είχαν κάποια βιβλία. Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες, δεν μπορούσαν να κάνουν κλικ στο αποτέλεσμα της αναζήτησης και να έχουν πρόσβαση στο αρχικό σύγγραμμα.

    Το Bookworm-arxiv όμως θα δίνει άμεση πρόσβαση στις εργασίας και τα επιστημονικά συγγράμματα στο χρήστη. Αυτό σημαίνει πως θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η έρευνα από τους φοιτητές, τους ιστορικούς της επιστήμης και τους ερευνητές. Το bookworm-arxiv θα είναι κάτι σαν ο προσωπικός τους browser στον θαυμαστό κόσμο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

    Πηγές: New York Times, Verge

    Φώτο: Research in Germany

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles