14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η ΕΕ ξεκίνησε τη λειτουργία του Open Data Portal

    Πολύ ήσυχα και πολύ διακριτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σήκωσε» εχθές το Portal Open Data, ένα portal στο οποίο ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, δημοσιογράφος, οποιοσδήποτε, θα βρίσκει στοιχεία για οτιδήποτε αφορά την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ό,τι πληροφορία διαθέτουν οι διάφοροι τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (στατιστικά, αναφορές, διαγωνισμούς, μελέτες, μετεωρολογικές πληροφορίες, στοιχεία από έρευνες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και ψηφιοποιημένα βιβλία από διάφορες βιβλιοθήκες) και οποιαδήποτε πληροφορία για την οποία πληρώνουν οι φορείς αυτοί, θα δημοσιεύεται στο portal Open Data και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αναπαραχθεί.

    Η Ευρώπη, με πρωτοπόρα την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Επίτροπο υπεύθυνη για την ψηφιακή Ατζέντα, κα Neelie Kroess προωθεί την ιδέα της ανοιχτής πληροφορίας και της πρόσβασης των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτή. Εξ ου και το Open Data δημιουργείται με σκοπό να συνεργαστούν όλες οι χώρες μέλη, δίνοντας πληροφορίες και δεδομένα τα οποία θα είναι προσβάσιμα από όλη την Ευρώπη των 27.

    Σημειώστε ότι προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα της ανοιχτής διακίνησης πληροφοριών στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει και η λειτουργία του Open Data Institute. Δημιουργοί του; Ο “μπαμπάς” του World Wide Web, Sir Tim Berners Lee και ο καθηγητής Nigel Shadbolt.

    Ας ελπίσουμε και ας φροντίσουμε η κουλτούρα της ανοιχτής πρόσβασης στην πληροφορία να γίνει κοινό κτήμα για όλους μας. Ίσως έτσι, παραδειγματιστούν οι λομπίστες φίλοι μας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού που είναι λίγο περισσότερο “κλειστοφοβικοί”.

    Πηγή: The Next Web

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles