15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Πες αντίο στα τέλη roaming από 1ης Ιουλίου 2014 στην Ευρώπη. Πότε θα γίνει το αντίστοιχο και για τις τράπεζες;

    Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από παραίνεση της Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε την απόφαση να καταργηθούν τα πρόσθετα τέλη για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που ταξιδεύουν σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης. Το σκεπτικό της απόφασης λέει πως δεν είναι δυνατόν να έχουν καταργηθεί τα σύνορα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την φυσική μετακίνηση των πολιτών και να διατηρούνται ακόμα σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες. Συμφωνούμε απολύτως. H εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2014.

    roaming

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ιδέα της μίας Ευρώπης όλων των κρατών και σε οικονομικό επίπεδο, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς, όπως αυτοί των τηλεπικοινωνιών. Το όραμα της Neelie Kroes για την ενιαία ψηφιακή και τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ευρώπης, βασίζεται στο σκεπτικό πως με μία ενιαία, τεράστια Ευρωπαϊκή Αγορά, θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση και υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών πολύ πιο γρήγορα, άρα και τα οφέλη των Ευρωπαίων πολιτών. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι, οι υποδομές και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, να εξαρτάται από την επιθυμία και την επενδυτική ικανότητα της κάθε εταιρείας κινητής. Με περισσότερους από 100 παρόχους να δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διάσπαση είναι τέτοια που «καθυστερεί» την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνίων.

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τερματισμό των τελών roaming (περιαγωγής) για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις μετακινήσεις όλων των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος για την χρέωση τέτοιων υπηρεσιών πια. Οι συνέπειες της απόφασης, μπορεί να είναι μία μείωση των κερδών των εταιρειών κινητής, αλλά αντίστοιχα, οι χρήστες αναμένονται να χρησιμοποιούν περισσότερο πια τα τηλέφωνά τους, ισοσταθμίζοντας τις ζημιές, με αυξανόμενη κατανάλωση. Ειδικά data. Μία παρόμοια απόφαση και τις συνέπειές της βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με την ελαχιστοποίηση των τελών τερματισμού. Δηλαδή, την μείωση του ποσού που πληρώνουμε στους λογαριασμούς κινητών και σταθερών μας, για κλήσεις σε άλλους αριθμούς, που δεν ανήκουν στην εταιρεία που χρησιμοποιούμε εμείς.

    Αλήθεια, πότε θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι αντίστοιχο για τις τράπεζες; Όταν πάτε να κάνετε ανάληψη στο ΑΤΜ μίας τράπεζας, ενώ ο λογαριασμός σας είναι σε άλλη τράπεζα, επιβαρρύνεστε με έξοδα συναλλαγής. Όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό και πραγματοποιείτε συναλλαγή όπως η ανάληψη μετρητών, επιβαρρύνεστε αντιστοίχως. Γιατί δεν σταματά επιτέλους η χρέωση των διατραπεζικών υπηρεσιών, μέσα στα πλαίσια της λογικής ότι δεν υπάρχουν σύνορα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και γιατί δεν σταματά η χρέωση των Ελλήνων χρηστών απλών τραπεζικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα Διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ; Ίσως, η κα Neelie Kroes θα έπρεπε σύντομα να αναλάβει και τον τομέα των τραπεζών για την Ευρώπη. Ώστε εκτός από την Ψηφιακή Ατζέντα, να συζητηθεί επιτέλους σοβαρά και η τραπεζική ατζέντα.  

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles