15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το Internet Archive, σε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ

    Πόσα ξέρετε ακριβώς για το Internet Archive, την ψηφιακή βιβλιοθήκη του World Wide Web; Φανταστείτε έναν υπολογιστή που πηγαίνει σε κάθε url κάθε site και καταγράφει το περιεχόμενο σε ένα τεράστιο αρχείο. Σελίδα ανά σελίδα. Μέχρι το τέλος. Μόνο που… δεν υπάρχει τέλος.

    718-internet-archive

    Το Internet Archive είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο την πρόσβαση στην γνώση. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, το αρχείο είχε φτάσει στο φανταστικό μέγεθος των 10 petabytes και συνεχίζει. 10 petabytes από ιστοσελίδες, μουσική, κινούμενες εικόνες και βίντεο και σχεδόν 3 εκατομμύρια βιβλία. Εκτός από το αρχείο και τους μηχανισμούς που επιτρέπουν τη δημιουργία αυτής της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του διαδικτύου, το Αρχείο του Ίντερνετ αγωνίζεται επίσης για την ιδέα του ανοιχτού και ελεύθερου Internet, ως κοινό αγαθό.

    Ξέρατε όμως τη λογική πίσω από την ιδέα του ανοιχτού και ελεύθερου Internet και της δημιουργίας «άπειρων» αντιγράφων οποιουδήποτε ψηφιακού υλικού; Όπως θα δείτε και από το σύντομο ντοκιμαντέρ παρακάτω, οι λόγοι είναι απολύτως πρακτικοί. Όπως επισημαίνουν και οι υπεύθυνοι του Internet Archive, οι περισσότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, δεν δημιουργούν αντίγραφα των βιβλίων τους για λόγους εγωιστικούς συνήθως. Για διάφορους λόγους, πολιτικούς ή πρακτικούς, καταστρέφονται.  Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Αν η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας παραδείγματος χάριν είχε μεριμνήσει να στείλει αντίγραφα των έργων που είχε κάπου αλλού, χωρίς να φοβάται πως κάποιος άλλος θα κλέψει την «σοφία», αυτή τη στιγμή θα είχαμε αντίγραφα των υπόλοιπων έργων του Αριστοτέλη ή του Ευριπίδη. Γι αυτό λοιπόν, πέρα από το πανέμορφο κτίριο που στεγάζει τώρα το Internet Archive, ένα αντίγραφό του βρίσκεται στη σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, για συμβολικούς λόγους και ένα τρίτο, σε ένα data center στην Ολλανδία.

    Είτε λοιπόν σας ενδιαφέρουν οι διαδικασίες αρχειοθέτησης της παγκόσμιας γνώσης που υπάρχει στο διαδίκτυο, είτε είστε τόσο geek που σας αρέσει να βλέπετε σειρές επί σειρών servers να λειτουργούν, ξοδέψτε 13,5 λεπτά από τη ζωή σας για να δείτε το παρακάτω ντοκιμαντέρ. Και δείτε επίσης τους χώρους στους οποίους το Internet Archive συλλέγει κάθε βιβλίο που έχει εκδοθεί, το σκανάρει και αναρτά την ψηφιοποίησή του στους servers του.

    Είναι συναρπαστικό.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles