15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    EXTREMA Athens: O δήμος Αθηναίων και το Αστεροσκοπείο Αθηνών δημιούργησαν εφαρμογή για smartphone που προστατεύει από τον καύσωνα

    Μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που ενημερώνει για τα πιο δροσερά σημεία στην Αθήνα, παρουσιάζει ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

    Πρόκειται για μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή για συσκευές κινητού τηλεφώνου (smartphone), το «EXTREMA Athens», που είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο AppStore, και αποκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνοντας τους πολίτες για σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, αλλά και τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα.

    Final_Extrema_Poster70x100

    Η εφαρμογή EXTREMA Athens δίνει πληροφορίες σχετικά με:

    – τον ενδεχόμενο κίνδυνο: αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου

    – δροσερά σημεία: προτείνει σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών. Επίσης, αναφέρονται πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε σας δροσερό σημείο

    – Πολλαπλά προφίλ χρηστών: Υποστήριξη πολλών χρηστών. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να προφυλάξετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας: καταχωρώντας το προφίλ και τη θέση τους λαμβάνετε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν και πληροφορίες για το πλησιέστερο σε αυτούς σημείο ανακούφισης.

    Την εφαρμογή EXTREMA Athens ανέπτυξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε περιόδους αυξημένων θερμοκρασιών και καυσώνων. Μετά την Αθήνα, δύο ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις το Παρίσι και το Ρότερνταμ ανέπτυξαν και χρησιμοποιούν φέτος την ίδια εφαρμογή (Εxtrema Paris και Εxtrema Rotterdam αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν και άλλες πόλεις. Στην Αθήνα το πρόγραμμα υλοποιείται από την εταιρία πληροφορικής του δήμου Αθηναίων Δ.Α.Ε.Μ. Α.Ε., σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.

    Μετά την επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το EXTREMA εντάχθηκε στις υπηρεσίες διεθνών δικτύων πόλεων όπως το “100 Resilient Cities – Pioneered by The Rockefeller Foundation” και το “C40 Cities” και έτσι πλέον εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, το πρόγραμμα διευρύνει το αντικείμενό του και στο φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών κατά τη χειμερινή περίοδο.

    gr

    Η εφαρμογή EXTREMA Athens χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles