24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    To Exynos 6 του Galaxy S5 θα είναι 64-bit

    Σύμφωνα με αναφορές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, η Samsung βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην ανάπτυξη του SoC (System-On-Chip) για το επόμενο Galaxy S της (και όχι μόνο). Το Exynos 6 chip, όμως, θα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εξέλιξη του σημερινού προκατόχου του που βρίσκεται στο Galaxy S4…

    exynos61

    Το διπύρηνο Exynos 5 SoC (Exynos 5250) είχε αρκετά προβλήματα σε θέμα επιδόσεων, όταν εμφανίστηκε, γι’αυτό ακολούθησαν η πρώτη οκταπύρηνη έκδοση (Exynos 5410) αλλά και η σημαντικά βελτιωμένη Exynos 5420 που βρίσκεται στο Galaxy Note 3. Η Samsung φαίνεται αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα ίδια σφάλματα με το επόμενο high-end chip της, το Exynos 6 και οι πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

    Με βάση αυτές, λοιπόν, το Exynos 6 όχι μόνο θα κατασκευάζεται με τη λιθογραφική μέθοδο των 14 nm, αλλά θα υποστηρίζει και 64-bit λειτουργικά/εφαρμογές! Το πρώτο τμήμα της πρότασης είναι ακόμη δύσκολο να γίνεται πιστευτό, καθώς σημαίνει πως η Samsung θα «προλάβει» ακόμη και την Intel, κυκλοφορόντας πρώτη επεξεργαστές στα 14 νανόμετρα! Η κατασκευή και ο σχεδιασμός γίνονται σε συνεργασία με την IBM και τη GlobalFoundries. Όσο για την ARM αρχιτεκτονική των 64-bit, είναι κάτι περισσότερο λογικό και αναμενόμενο, δεδομένου του ότι η Apple ήδη έκανε τη μετάβαση από τα 32-bit με τα νέα iPhones. Το Exynos 6 θα φέρει δύο διαφορετικά είδη «πυρήνων» στο εσωτερικό του, μερικούς Cortex-A53 συνοδεία κάποιων Cortex-A57 της ARM φυσικά. Και με τα προβλήματα που είχε το Exynos 5 σε επίπεδο cache να έχουν διορθωθεί, αναμένουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις.

    exynos6

    Η μετάβαση στα 64-bit ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα στα smartphones αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς κανείς δεν έχει αγγίξει το όριο των 4GB RAM (τα 32-bit λειτουργικά υποστηρίζουν μέχρι 4 GB μνήμης), ούτε υπάρχουν 64-bit apps που να εκμεταλλεύονται ένα τέτοιο SoC προσφέροντας ταυτόχρονα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα 32-bit apps. Ωστόσο, αυτή η κίνηση τώρα καθιστά την Apple και τη Samsung (και όποιον άλλον τις ακολουθήσει) “future-proof”, καθώς μέχρι το 2015-2016 η μετάβαση θα ολοκληρώνεται και πολλές εφαρμογές θα κυκλοφορούν σε 64-bit εκδόσεις με πολλαπλά οφέλη.

    Το Exynos 6 αναμένεται να εξοπλίσει το επόμενο Galaxy S5 που θα εμφανιστεί την επόμενη άνοιξη άνευ απροόπτου, αν και ούτε αυτό είναι επιβεβαιωμένο από τη Samsung. Το σίγουρο είναι πως το 2014 θα δούμε σημαντική αύξηση των επιδόσεων στα smartphones και τα tablets. Εν αναμονή…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles