BREAKING

5

Facebook: Ουπς! Κατά λάθος διαρροή 6 εκατ. email και κινητών τηλεφώνων

Όταν έχεις να κάνεις με ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα όσο είναι το Facebook, έχοντας ίσως και εκατομμύρια διαφορετικές παραμέτρους για όλες αυτές τις λειτουργίες που προσφέρει, ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος πως κάτι δε θα πάει στραβά. Ένα τεχνικό σφάλμα (bug) κατάφερε και κοινοποίησε πληροφορίες επικοινωνίας, όπως email και αριθμό κινητού τηλεφώνου, έξι εκατομμυρίων λογαριασμών του Facebook!

facebook dislike

Με μία απλή εξήγηση, έγινε κατά λάθος συνεργασία δύο διαφορετικών λειτουργιών. Η μία από αυτές είναι η λειτουργία για download των πληροφοριών ενός Facebook λογαριασμού και η άλλη είναι η λειτουργία κατά την οποία το Facebook δέχεται λίστες επαφών από μέλη και ύστερα τους συνδέει ως «χρήστες οι οποίοι μπορεί να γνωρίζονται».

Παρατηρήθηκε λοιπόν, πως όταν μερικοί χρήστες κατέβασαν τις πληροφορίες του λογαριασμού τους, μέσα σε αυτές υπήρχαν και πληροφορίες όπως το email ή ο καταχωρημένος αριθμός κινητού τηλεφώνου, χρηστών οι οποίοι δεν ήταν φίλοι με εκείνους. Για την ακρίβεια, υπήρχε κάποια σύνδεση που είχε κάνει το Facebook μεταξύ τους, όμως δεν ήταν φίλοι, ίσως ήταν γνωστοί. Ίσως και όχι.

Ευτυχώς, ένας προγραμματιστής εντόπισε το σφάλμα και ενημέρωσε το Facebook μέσω του προγράμματος White Hat και είχαμε καλό τέλος. Όσοι χρήστες συμμετείχαν στο σφάλμα αυτό, έχουν ειδοποιηθεί μέσω email.

5 Comments

 • θανασης Ν
  23 Ιουνίου 2013 at 03:11

  παιδια εμενα μου φαινεται ισως «πλευρα του πρισματος» κατα γενικη ομολογια εντολη του προγραμματιστη για ελεγχο και ψαρωμα οσων τ αλλαξουν… τι να λεμε. μεθοδος απλα για συλλογη
  πιο «χρησιμων» πληροφοριων του πρισματος. νταξ… απο τους ολυμπιακους του 04 ανακοινωθηκε επισημα οτι τα παντα καταγραφονται για 6 μηνες τουλαχιστον (οποτε δεν ειναι κατι νεο) αλλα λαθος
  να κραταει αυτες τις δυο (μεηλ κ τηλ) δεν ειναι. ειναι μεθοδος φιλτραρισματος ανθρωπων που ισως νιωσουν την ανασφαλεια και την αλλαξουν.. που να καθεσαι τωρα να ψαξεις 6 χαρτια χρηστες..
  βλεπεις ποιοι τα αλλαζουν στο φτερο και μ αυτους ξεκινας πρωτα.

 • Stefanos
  23 Ιουνίου 2013 at 01:01

  Προχθές μετά από facebook contact sync με το κινητό μου (Android), είδα αρκετές επαφές να έχουν αποκτήσει μια έξτρα πληροφορία (κυρίως το email), την οποία μέσα από το κανονικό προφίλ, είναι κρυφό.
  Now I know why :P

 • 22 Ιουνίου 2013 at 23:30

  Αυτό ακριβώς.. γι αυτό και είπα ότι δεν είμαι απόλυτος ότι ισχύει αυτό που γράφω.. γιατί δεν το διευκρινίζει…

  Μόνο αν υπήρχε κανείς που να την πάτησε και διαβάζει digital life θα μπορούσε να μας λύσει την απορία… χαχαχα :P

  Απλά εγώ το ανέφερα αυτό καθώς πιστεύω με το μικρό μου το μυαλουδάκι (με λιγοστές γνώσεις σε sql κλπ) ότι θα υπάρχουν είτε διαφορετικές βάσεις για τις «κρυφές» ρυθμίσεις και άλλες για τις «ανοιχτές».

  Όπως και να έχει… η μλκ έγινε και ότι το παραδέχτηκαν είναι κάτι… όχι ότι σώζει το «βρίσιμο» αλλά τουλάχιστον σώζει λίγο την αξιοπρέπεια…

 • Θοδωρής Κόνσουλας
  22 Ιουνίου 2013 at 23:13

  Δημήτρη, δεν υπάρχουν διευκρινίσεις από το Facebook πάνω στην τοποθέτηση σου. Θα μπορούσε όμως να έχει μοιραστεί το email και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου ακόμη και όσων τα έχουν κρυφά και όχι δημόσια, μιας και μιλάμε για ένα σφάλμα. :)

 • 22 Ιουνίου 2013 at 23:08

  Εγώ πιστεύω ότι αυτοί που την πάτησαν και «μοιράστηκαν» τα κινητά τους και τα e-mail τους με άλλους «κοινούς» φίλους ή γενικά φίλους που ίσως τους γνωρίζουν, είναι αυτοί που είχαν φανερό το κινητό τους (Public) και όχι κρυφό (μόνο εγώ/only me)…

  Βέβαια δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ισχύει αυτό που λέω αλλά έτσι πιστεύω…