21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Facebook: Η κατάθεση της Χάουγκεν έγινε «εφιάλτης» για τον Ζούκερμπεργκ

    Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της 37χρονης μηχανικού πληροφορικής Φράνσις Χάουγκεν “αμαύρωσαν” την εικόνα του Facebook, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς γερουσιαστές να επιβάλουν νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στον κολοσσό του διαδικτύου.

    Πιο αναλυτικά, η Χάουγκεν, που αποχώρησε τον Μάιο από το Facebook, περιέγραψε με ηρεμία και ακρίβεια ενώπιον του Κογκρέσου την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία. Όπως κατήγγειλε η ίδια, το Facebook έχει αποκηρύξει τις ηθικές αξίες στο όνομα του κέρδους. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, σε συνέντευξή της στο CBS, κατηγόρησε ευθέως την Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.

    Οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο “φως”

    Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου. Επίσης, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την εντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης της πλατφόρμας από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής του Facebook “χρηματοδοτούν τα κέρδη τους με κόστος την ασφάλειά μας”.

    Μεταξύ άλλων η Χάουγκεν αποκάλυψε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να ωθεί τους εφήβους να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το Instagram, σε σημείο πολλές φορές εθιστικό. Παράλληλα, για τον επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανέφερε: “Δεν υπάρχει καμία άλλη τόσο ισχυρή εταιρεία που να ελέγχεται με τόσο μονομερή τρόπο. Οπότε τελικά την ευθύνη την έχει ο Μαρκ. Και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι αυτός που κατασκευάζει τους αλγόριθμους”.

    Διαψεύδει τις κατηγορίες ο Ζούκερμπεργκ

    Στη συνέχεια, ο Ζούκερμπεργκ με μια μακρά ανάρτηση στο Facebook υπερασπίστηκε τον εαυτό του. “Στην καρδιά των κατηγοριών βρισκόταν η ιδέα ότι δίνουμε προτεραιότητα στο κέρδος εις βάρος της ασφάλειας και της ευημερίας. Αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια”, τόνισε. Στη συνέχεια προσπάθησε να απαντήσει στις καταγγελίες της Χάουγκεν.

    Για τη Χάουγκεν το βασικό είναι να υιοθετηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γίγαντες του διαδικτύου. Έτσι θα αναγκαστούν να είναι περισσότερο διαφανείς.

    “Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία προστασίας δεδομένων και να αναγκάσουμε τους τεχνολογικούς κολοσσούς να λογοδοτήσουν”, έγραψε χθες στο Twitter η γερουσιαστής Κίρστεν Γκίλιμπραντ.

    Διαβάστε επίσης: Στα 34 δισ. δολάρια τα παγκόσμια έσοδα από τις εφαρμογές κινητών- Στην πρώτη θέση το TikTok (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles