BREAKING

Facebook: Κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό των εργαλείων απορρήτου

Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το Facebook ανακοινώνει αλλαγές που κάνουν πιο εύκολο τον εντοπισμό των εργαλείων απορρήτου, τα οποία αναλύονται σε σχετικό blog post των Erin Egan, Αντιπροέδρου και Υπεύθυνης για Θέματα Απορρήτου, Πολιτικής και Ashlie Beringer, Αντιπροέδρου και Αναπληρώτριας Γενικής Συμβούλου.

Ας διαβάσουμε την ελληνική έκδοση της δημοσίευσης.

"Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε φανερό ότι πρέπει να καταβάλλουμε αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας και να βοηθήσουμε τους χρήστες να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το Facebook, καθώς και τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα τους. Λάβαμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τις ρυθμίσεις απορρήτου και άλλα σημαντικά εργαλεία και ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να κρατάμε τους χρήστες ενημερωμένους. Επομένως, πέρα από τις <ανακοινώσεις> του Μαρκ την περασμένη εβδομάδα – την καταπολέμηση της κατάχρησης της πλατφόρμας του Facebook, την ενίσχυση των πολιτικών μας και τη διευκόλυνση των χρηστών να ανακαλούν τη δυνατότητα των εφαρμογών να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους– θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα τις επόμενες εβδομάδες ώστε οι χρήστες να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της ιδιωτικότητάς τους. Οι περισσότερες από αυτές τις ενημερώσεις σχεδιάζονται εδώ και καιρό, αλλά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητά τους.

Slide1

Πιο εύκολος εντοπισμός των ρυθμίσεων και εργαλείων προσωπικών δεδομένων

Έλεγχοι που είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν και να χρησιμοποιηθούν. Έχουμε σχεδιάσει από την αρχή ολόκληρο το μενού ρυθμίσεων στις κινητές συσκευές προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση. Αντί οι ρυθμίσεις να βρίσκονται διασκορπισμένες σε σχεδόν 20 διαφορετικές οθόνες, η πρόσβαση είναι πλέον δυνατή από ένα μόνο σημείο. Έχουμε επίσης προχωρήσει στην εκκαθάριση παρωχημένων ρυθμίσεων, προκειμένου να είναι σαφές ποια δεδομένα μπορεί να διαμοιράζονται με τις εφαρμογές και ποια όχι.

Νέο μενού Συντομεύσεων Ασφάλειας. Πέρα από την απλοποίηση του μενού ρυθμίσεων, οι χρήστες μάς ενημέρωσαν ότι οι πληροφορίες σχετικά με το απόρρητο, την ασφάλεια και τις διαφημίσεις θα πρέπει να εντοπίζονται πιο εύκολα. Οι νέες Συντομεύσεις Ασφάλειας [Privacy Shortcuts] είναι ένα μενού όπου μπορείτε να ελέγχετε τα δεδομένα σας με λίγα μόνο κλικ και με πιο σαφή επεξήγηση του τρόπου που λειτουργούν οι έλεγχοι μας. Η εμπειρία είναι πλέον πιο εύληπτη οπτικά, ξεκάθαρη και εύκολα προσβάσιμη. Από αυτό το σημείο μπορείτε:

  • Να αυξήσετε την ασφάλεια του λογαριασμού σας: Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα επίπεδα ασφάλειας στον λογαριασμό σας, όπως η δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων [two-factor authentication]. Εάν ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και προσπαθήσει κάποιος να συνδεθεί στον λογαριασμό σας από μια συσκευή που δεν αναγνωρίζουμε, θα σας ζητήσουμε να επιβεβαιώσετε ότι προχωρήσατε σε αυτή την ενέργεια εσείς οι ίδιοι.
  • Να ελέγχετε τα προσωπικά δεδομένα σας: Μπορείτε να αναθεωρείτε το περιεχόμενο που έχετε δημοσιεύσει και να το διαγράφετε, εφόσον θέλετε. Συμπεριλαμβάνονται δημοσιεύσεις που κοινοποιήσατε οι ίδιοι ή στις οποίες αντιδράσατε, αιτήματα φιλίας που στείλατε και αναζητήσεις που πραγματοποιήσατε στο Facebook.
  • Να ελέγχετε τις διαφημίσεις που βλέπετε: Μπορείτε να διαχειρίζεστε τις πληροφορίες που χρησιμοποιούμε για να προβάλλουμε διαφημίσεις· η ενότητα των διαφημιστικών προτιμήσεων εξηγεί πώς λειτουργούν οι διαφημίσεις, καθώς και τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.
  • Να διαχειρίζεστε ποιος βλέπει τις δημοσιεύσεις και τις πληροφορίες του προφίλ σας: Ό,τι μοιράζεστε στο Facebook ανήκει σε εσάς και μπορείτε να διαχειρίζεστε ζητήματα όπως το ποιος μπορεί να βλέπει τις δημοσιεύσεις σας καθώς και τις πληροφορίες που επιλέγετε να συμπεριλάβετε στο προφίλ σας.

Εργαλεία για να εντοπίζετε, να μεταφορτώνετε και να διαγράφετε τα δεδομένα σας στο Facebook. Μπορεί μεν να υπάρχει μια πολιτική που να εξηγεί τι είδους δεδομένα συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ακόμη πιο χρήσιμο οι χρήστες να μπορούν να βλέπουν και να διαχειρίζονται τις πληροφορίες τους. Ορισμένοι χρήστες επιθυμούν να διαγράφουν δημοσιεύσεις που μοιράστηκαν στο παρελθόν, ενώ άλλοι είναι απλώς περίεργοι σχετικά με τις πληροφορίες που διαθέτει το Facebook. Γι’ αυτό, λοιπόν, παρουσιάζουμε το εργαλείο  Πρόσβαση στις πληροφορίες σας [Access Your Information] – έναν ασφαλή τρόπο για να έχουν πρόσβαση οι χρήστες και να διαχειρίζονται τις πληροφορίες τους, όπως δημοσιεύσεις, αντιδράσεις και σχόλια, καθώς και αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιήσει. Μπορείτε να κατευθυνθείτε σε αυτό το σημείο και να διαγράψετε οτιδήποτε θέλετε από το χρονολόγιο ή το προφίλ σας που δεν επιθυμείτε πλέον να υπάρχει στο Facebook.

Παράλληλα, κάνουμε πιο εύκολη τη δυνατότητα να μεταφορτώνετε τα δεδομένα που έχετε μοιραστεί στο Facebook – πρόκειται εξάλλου για δικά σας δεδομένα. Μπορείτε να κατεβάσετε ένα ασφαλές αντίγραφο και να το μεταφέρετε ακόμα και σε μια άλλη υπηρεσία.  Το αντίγραφο περιλαμβάνει φωτογραφίες που έχετε μοιραστεί, επαφές που έχετε προσθέσει στον λογαριασμό σας, δημοσιεύσεις στο χρονολόγιο σας και άλλα.

Ο δρόμος που διαγράφεται στο μέλλον

Επιπλέον, αποτελεί δική μας ευθύνη να σας ενημερώνουμε πώς συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε τα προσωπικά σας δεδομένα σε μια γλώσσα που να είναι αναλυτική αλλά και εύληπτη. Τις επόμενες εβδομάδες,  θα προτείνουμε ενημερώσεις στους όρους χρήσης της υπηρεσίας του Facebook οι οποίες περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους χρήστες. Παράλληλα, θα ενημερώσουμε την πολιτική μας όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα ώστε να εξηγείται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι είδους δεδομένα συλλέγουμε και πώς τα χρησιμοποιούμε. Οι συγκεκριμένες ενημερώσεις αφορούν τη διαφάνεια – και όχι την απόκτηση νέων δικαιωμάτων για τη συλλογή, χρήση ή κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων.

Έχουμε συνεργαστεί με ρυθμιστικές αρχές, νομοθέτες και εμπειρογνώμονες ασφάλειας για τη δημιουργία αυτών των εργαλείων και ενημερώσεων. Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μαρκ την προηγούμενη εβδομάδα".

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment