21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    To Facebook διαβάζει τα μηνύματά σου και κάνει … Like από μόνο του

    H αποκάλυψη ενός bug στο Facebook έρχεται να ταράξει (άλλη μία φορά) τα νερά για τους χρήστες που νομίζουν ότι έχουν τον έλεγχο των δραστηριοτήτων τους στο κοινωνικό δίκτυο.

    Όπως αποκαλύπτεται λοιπόν, αν σε κάποιο ιδιωτικό σας μήνυμα στείλετε σε ένα φίλο σας URL ενός άρθρου, το Facebook «σκανάρει» το μήνυμά σας και εφόσον αυτό το site διαθέτει το ειδικό “widget” με το περίφημο «Μου αρέσει», φαίνεται σαν να έχετε πατήσει “Like” ενώ δεν το έχετε κάνει ποτέ. Σύμφωνα με το SlashGear, το ίδιο συμβαίνει κι αν συμπεριλάβετε ένα URL σε μία facebook fanpage.

    Αυτό έχει διττή σημασία. Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι σκανάρεται το ιδιωτικό σας μήνυμα. Κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο, βέβαια. Το ίδιο το Facebook δηλώνει ότι «σκανάρει» το μήνυμα προκειμένου να δημιουργήσει την προεπισκόπηση του URL που έχετε συμπεριλάβει. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η Google για να σας «προτείνει» διαφημίσεις.

    To δεύτερο που συμβαίνει είναι ότι είναι πλασματικός ο αριθμός των “likes” που μετρά κάθε ιστοσελίδα στα άρθρα της, αξιολογώντας την διαδραστικότητά της στο κοινωνικό δίκτυο. Οι μηχανικοί του Facebook έσπευσαν να δηλώσουν ότι πρόκειται για ένα αθώο bug: «Δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανενός είδους προσωπική πληροφορία και το Facebook δεν κάνει αυτομάτως «Likes, Recommend ή Share» διά λογαριασμό του χρήστη.

    Πολλές ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τα buttons Like, Recommend, ή Share, διαθέτουν κι ένα μετρητή δίπλα τους. Ο μετρητής αυτός, αντικατοπτρίζει τον αριθμό των κλικ που έχουν κάνει οι χρήστες σε αυτά τα buttons και τον αριθμό των «share» που έχουν πραγματοποιήσει στο Facebook. Όταν ο αριθμός αυτός αυξάνεται από τις φορές που το συγκεκριμένο link έχει ανταλλαγεί σε ιδιωτικά μηνύματα, δεν μεταφέρονται τα στοιχεία των χρηστών και οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας παραμένουν ανεπηρέαστες. Τα Link που διαμοιράζονται δεν επηρεάζουν τον αριθμό των “likes” στις σελίδες του Facebook.»

    Αν κάποιος βέβαια ρίξει μία ματιά στην ενημέρωση των Developers από το κοινωνικό δίκτυο θα δει ότι στα plugins με τους «μετρητές» του Facebook, καταμετρώνται τα εξής:

    Ο αριθμός των likes σε αυτό το URL

    Ο αριθμός που αυτό το URL μοιράστηκε (συμπεριλαμβανομένων των copy/paste που έχουν γίνει στο facebook)

    Ο αριθμός των like και των σχολίων σε ιστορίες που έχουν δημιουργηθεί στο facebook γι αυτό το URL

    Και ο αριθμός των μηνυμάτων που περιέχουν το συγκεκριμένο URL ως επισύναψη.

    Το παραπάνω σημαίνει ότι δεν ήταν «νέο» για το Facebook, όλο αυτό. Άρα αμφισβητούμε την τοποθέτηση των μηχανικών του κοινωνικού δικτύου ότι πρόκειται απλά για ένα bug. Αυτό που θέλουμε να πιστέψουμε είναι δεν εμφανίζονται κάπου τα προσωπικά μας στοιχεία, όταν στέλνουμε ένα URL μέσα στα μηνύματά μας.

    Προσωπικά, θα με ενοχλούσε αφάνταστα αν έστελνα ένα URL σε κάποιον φίλο γιατί θεώρησα το περιεχόμενο απαίσιο, ή αμφισβητούμενο και κάποιος άλλος φίλος, επισκεπτόμενος το συγκεκριμένο URL να δει ότι έχω κάνει «Like». Σε κάθε περίπτωση όμως, επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι σε οτιδήποτε αφορά το Facebook, δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδιωτικότητα και αυτό είναι καλό να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

    Πηγές: The Next Web, SlashGear

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles