18.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Facebook: Το password σας είναι αποκλειστικά δικό σας

    Ένα ενδιαφέρον post εμφανίστηκε στο blog του Facebook την Παρασκευή 23 Μαρτίου και θίγει το θέμα των passwords. Αφορμή γι αυτό το blogpost, όπως αναφέρεται, είναι η ανησυχητική αύξηση αιτημάτων από εργοδότες προς το Facebook, να πάρουν στα χέρια τους passwords υφιστάμενων ή υποψήφιων υπαλλήλων τους και άρα να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους.

    Πέρα όμως από το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς του εργοδότες αιτήθηκαν επίσημα από το Facebook να λάβουν τα passwords των υπαλλήλων τους, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο, εργοδότες να ζητούν τα passwords των προσωπικών προφίλ των εργαζομένων από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

    Το blogpost του Facebook λέει το αυτονόητο. Το password σας είναι δικό σας και μόνο δικό σας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση στο προσωπικό σας προφίλ εκτός από εσάς τους ίδιους. Ως χρήστης δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για το αν οποιοσδήποτε άγνωστος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σας που είναι απολύτως προσωπικές. Ως φίλος κάποιων χρηστών, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε πως τα προσωπικά σας στοιχεία, πληροφορίες και επικοινωνία, θα είναι διαθέσιμα σε ένα άνθρωπο που εσείς δεν γνωρίζετε.

    Το blogpost του Erin Egan, Chief Privacy Officer του Facebook, ενημερώνει αντίστοιχα τους εργοδότες πως, όταν ζητάνε από κάποιο χρήστη να έχουν πρόσβαση στο προσωπικό του προφίλ, ζητώντας του το password του, μπορεί να έχουν «μπλεξίματα» με το νόμο. Ο Egan λέει, παραδείγματος χάριν, πως αν ο εργοδότης και η εταιρεία του έχουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες ενός υποψήφιου εργαζόμενου και δουν πως αυτός ανήκει σε μία κλειστή κοινωνική ομάδα και δεν τον προσλάβουν, μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ρατσισμό και διάκριση. Ή μπορεί κάτι να συμβεί με τις πληροφορίες και το προφίλ ενός χρήστη και η εταιρεία να χρειαστεί να απολογηθεί δικαστικά για την διαχείριση των πληροφοριών αυτών.

    Εν τάξει, καταλαβαίνουμε την προειδοποίηση προς τους εργοδότες και την σκοπιμότητά της από πλευράς του Facebook. Ας μείνουμε όμως στα δεδομένα και τα αυτονόητα. Κανείς μα κανείς δεν πρέπει να έχει το password σας. Ούτε ο σύντροφός σας. Ο μόνος που μπορεί να σας αναγκάσει να δώσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας είναι ο εισαγγελέας κι αυτό μόνο και μόνο εφόσον έχει βάσιμες υποψίες πως έχει διαπραχτεί κάποιο έγκλημα, που και πάλι, μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να στηριχτεί δικαστικά.

    Ο εργοδότης σας, υφιστάμενος ή υποψήφιος, δεν έχει καμία δουλειά να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης στο προφίλ σας. Όπως δεν έχει καμία δουλειά να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης του προσωπικού σας mail. Αυτό, είναι δικό σας. Και κανενός άλλου. Είναι αντίστοιχο με το να έχει ο εργοδότης σας κλειδιά του σπιτιού σας. Θα του τα δίνατε ποτέ;

    Πηγή: Facebook

    Φώτο: CNN

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles