20.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Φάκελος αυτονομία: Το chip του MIT που συλλέγει ενέργεια από τρεις διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα

    Αν σου ζητούσαμε να σκεφτείς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και αφορούν τα gadgets που χρησιμοποιείς όλη μέρα (το συνηθέστερο είναι το… smartphone σου), υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αναφερθείς στο ζήτημα της αυτονομίας τους. Οι σύγχρονες συσκευές με τους πολυπύρηνους επεξεργαστές, τις εντυπωσιακές οθόνες αλλά και όλα τα τεχνολογικά… “καλούδια” της εποχής “καίνε” τόση μπαταρία, που, πολλές φορές, σε αφήνουν στη μέση της ημέρας, να ψάχνεις εναγωνίως πρίζες και φορτιστές, καθώς έχουν ξεμείνει από ενέργεια.

    Είναι λογικό, λοιπόν, μία από τις σημαντικότερες αναζητήσεις ερευνητών στο συγκεκριμένο τομέα να αφορά το θέμα της αυτονομίας και της εξασφάλισης ενέργειας για τα διάφορα gadgets. Μία ομάδα ερευνητών από το MIT, μάλιστα, φαίνεται πως έχει πετύχει να κατασκευάσει ένα νέο chip, που, όπως αναφέρουν, μπορεί να συλλέξει ενέργεια ταυτόχρονα από τρεις διαφορετικές πηγές – από το φως, τη θερμότητα αλλά και τις δονήσεις.

    Η λέξη “ταυτόχρονα” είναι, όπως καταλαβαίνετε, η λέξη “κλειδί” που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη λύση, από άλλες που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν. Αυτό είναι δυνατόν, χάρη σε ένα εξελιγμένο και “έξυπνο” σύστημα ελέγχου του chip, το οποίο είναι σε θέση να κάνει “switch” ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές πηγές την ίδια χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα να μη χάνεται ούτε το ελάχιστο από τη διαθέσιμη ενέργεια. Η ενέργεια, μάλιστα, που συλλέγεται από δευτερεύουσες πηγές μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν η συσκευή τη χρειαστεί. Καλή ιδέα, ομολογουμένως, ώστε να αξιοποιηθεί σε gadgets του μέλλοντος, για να βελτιώσουν την αυτονομία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση ωστόσο, εκείνο που απαιτείται για να αποδειχθεί χρήσιμη και αποτελεσματική είναι η πρακτική εφαρμογή της σε συγκεκριμένα προϊόντα.

    Πηγή: Ubergizmo

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles