27.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
More

    Fata Morgana: Το φαινόμενο που έκανε πλοίο στην Κύμη να… πετάξει

    Το γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες εντυπωσιακές εικόνες που παρουσιάζουν ένα πλοίο να “αιωρείται” ανοικτά της Κύμης, εξαιτίας του φαινομένου Fata Morgana. Στις φωτογραφίες του Έλληνα φωτογράφου @kalogiannis Epam. το πλοίο «Αχιλλέας», που εκτελούσε τη γραμμή Σκύρος-Κύμη-Σκύρος, φαίνεται να ίπταται, ξεσηκώνοντας ποικίλα σχόλια από τους χρήστες του διαδικτύου. Που οφείλονται όμως αυτές οι συναρπαστικές εικόνες;

    Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana;

    Το εν λόγω φαινόμενο είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που παρουσιάζεται συνήθως σε περιοχές με έντονες θερμοκρασιακές αντιθέσεις στον αέρα, όπως πάνω από τη θάλασσα ή τον έρημο. Το φαινόμενο παρουσιάζεται όταν οι στρώσεις του αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν καμπυλώσεις του φωτός που περνάνε μέσα από αυτές, δημιουργώντας εικόνες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική μορφή των αντικειμένων.

    Οι Fata Morgana είναι συχνά παρόμοιες με κυματοειδείς διαστροφές και μπορούν να προκαλέσουν εντυπωσιακές εικόνες, όπως γιοτ που φαίνονται να πλέουν στον αέρα ή πόλεις που εμφανίζονται να αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα. Το όνομα του φαινομένου προέρχεται από τη μυθολογία, αναφερόμενο στη Morgana, μια μάγισσα από την μυθολογία της Αγγλίας.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles