21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η αθωωτική απόφαση στην «υπόθεση Ferguson» κάνει την Αμερική (και τα social media) να φλέγονται

    Η Αμερική φλέγεται για ακόμη μία φορά, με επίκεντρο την πολιτεία του Missouri όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μη δικαστεί για την πράξη του ο αστυνομικός Darren Wilson που σκότωσε το καλοκαίρι τον Αφροαμερικανό Michael Brown στην πόλη Ferguson.

    ferguson-decision-protests

    Η δολοφονία που συγκλόνισε το Missouri, αλλά και ολόκληρη την Αμερική, σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου του 2014, όταν ο “λευκός” αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Αφροαμερικανό στην πόλη της πολιτείας του Missouri. Ο Brown βρισκόταν στην περιοχή για να επισκεφθεί τη γιαγιά του, όταν ο αστυνομικός μετά από επεισόδιο μεταξύ τους τον πυροβόλησε θανάσιμα. Η αστυνομία του Ferguson αναφέρει ότι είχε δει ένα άτομο να κλέβει πούρα από κάποιο κατάστημα της περιοχής και ο Wilson, που “αναγνώρισε” το άτομο αυτό στο πρόσωπο του Brown, μπλέχτηκε σε επεισόδιο μαζί του που είχε ως αποτέλεσμα να τον καταδιώξει και να τον πυροβολήσει. Ο Wilson πυροβόλησε έξι συνολικά φορές σκοτώνοντάς τον, με κάποιους από τους μάρτυρες να αναφέρουν μάλιστα ότι είδαν το παιδί να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και τον Wilson να συνεχίζει να τον πυροβολεί. Ο Brown αποδείχθηκε πως δεν είχε ποινικό μητρώο και ήταν άοπλος…

    525234871SO00016_GRAND_JURY

    Οι διαμαρτυρίες ιδιαιτέρως στο Ferguson ήταν έντονες το διάστημα που ακολούθησε, με ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και ταραχές και εκδηλώσεις βίας, τώρα, ωστόσο, η απόφαση αθώωσης του αστυνομικού έχει κάνει τα πράγματα να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο. Το Missouri καίγεται κυριολεκτικά από χθες, με πυρπολήσεις, λεηλασίες και έκρηξη βίας στην περιοχή.

    USA-MISSOURI/SHOOTING

    Η πολιτεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, ένώ έχει εκδοθεί προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Ferguson, τη στιγμή που επιπλέον μέλη της αμερικανικής εθνοφρουράς έχουν φτάσει για την αντιμετώπιση της βίας. Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, έχουν επεκταθεί σε κάθε μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών και σε κάθε μεγάλη πόλη, από τη Νέα Υόρκη και την Washington έως το Los Angeles και το Seattle, ενώ, όπως βλέπετε στις φωτό, δε συμμετέχουν σε αυτές μόνο μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας.

    525256275AB009_ACTIVISTS_IN

    Η χώρα έχει, αναμφίβολα, σε κάθε περίπτωση, μεγάλο παρελθόν σε παρόμοια περιστατικά μεταξύ αστυνομίας και κυρίως Αφροαμερικανών και πολλοί είναι εκείνοι που σημειώνουν ότι η απόφαση των ενόρκων ήταν αναμενόμενη πριν ακόμη ανακοινωθεί, όπως φυσικά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε. Το επίσης πρόσφατο παράδειγμα του Trayvon Martin, ενός ακόμη 17χρονου Αφροαμερικανού που έφυγε από τη ζωή με παρόμοιο τρόπο το 2012, αλλά εκείνος που τον σκότωσε (George Zimmerman) αθωώθηκε, είναι και αυτό “νωπό”, έτσι ήταν επόμενο πως η νέα αθωωτική απόφαση θα έκανε την κοινότητα του Ferguson, όλο το Missouri και σχεδόν το σύνολο της χώρας να “βράζει”.

    ferguson-decision-protests-2

    ferguson-decision-new-york-protests

    Κι ενώ η κατάσταση στο Missouri είναι μη ελεγχόμενη, η έκκληση για ειρηνικές αντιδράσεις είναι έντονη, ακόμη και από τους γονείς του Brown στην επίσημη δήλωσή τους.

    “Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού μας δε θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Ενώ κατανοούμε ότι και πολλοί άλλοι συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν μία θετική αλλαγή. Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί ώστε να διορθώσουμε το σύστημα που επέτρεψε να συμβεί αυτό. Ακολουθήστε μας στην εκστρατεία μας να διασφαλίσουμε ότι κάθε αστυνομικός που θα βρίσκεται στους δρόμους αυτής της χώρας θα έχει πάνω του κάμερα. Σας ζητάμε με σεβασμό να διατηρήσετε τις διαμαρτυρίες σας ειρηνικές. Η απάντηση στη βία με βία δεν είναι η κατάλληλη αντίδραση. Ας μην κάνουμε θόρυβο, ας κάνουμε τη διαφορά”.

    ferguson-decision-protests-washington

    Την ίδια ώρα, τα social media, κυρίως το twitter, πήραν και αυτά φωτιά, μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων. Το twitter ανακοίνωσε ότι 3,5 εκατομμύρια tweets στάλθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, με το hashtag #fergusondecision να παραμένει στο top trending topic στις ΗΠΑ και το “Φέργκιουσον” να κυριαρχεί στα κορυφαία topics και του ελληνικού twitter έως και τώρα.

    Celebrities, αθλητές και άλλες προσωπικότητες του Hollywood και της Αμερικής που δραστηριοποιούνται στα social media έχουν πάρει θέση για το γεγονός, εκφράζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τη διαφωνία τους με την απόφαση, αλλά και την έκκλησή τους οι αντιδράσεις να είναι ειρηνικές.

    king-james-instagram

    Ο Lebron James ανέβασε στο Instagram ένα δημοφιλές στα social media σκίτσο με τον Brown “αγκαλιά” με τον Martin, σημειώνοντας πως τα “αντίποινα και η βία δεν είναι λύση”, ενώ η διάσημη παραγωγός Shonda Rhimes δημοσίευσε στο twitter ένα quote του Martin Luther King Jr.

    shonda-rhimes

    H Mia Farrow, ανάμεσα στα άλλα, ζήτησε από τον κόσμο να συμμετέχει το petition ώστε οι αστυνομικοί να φορούν κάμερες όταν εργάζονται στο δρόμο.

    mia-farrow

    Το tweet του Charlie Sheen ήταν ακόμη πιο επιθετικό.

    charlie-sheen

    Συζητήσεις έχει προκαλέσει, ωστόσο, και το οργισμένο tweet της Γαλλίδας υπουργού δικαιοσύνης, Christiane Taubira.

    christiane-taubira

    Η Taubira η οποία κατάγεται από την Γουιάνα, έδωσε εξηγήσεις γι’ αυτό σημειώνοντας πως θέλησε με το μήνυμά της να “εκφράσει την αλληλεγγύη της για μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά οδυνηρή”.

    525292209CS023_HUNDREDS_RAL

    Κι ενώ η χώρα συνεχίζει να φλέγεται, το περιστατικό, δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, ενισχύει την πεποίθηση ότι ακόμη και σε μία χώρα σαν τις ΗΠΑ, όπου ο ρατσισμός θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια, εν έτει 2014 υπάρχουν ακόμη βαθιά ριζωμένες φυλετικές ανισότητες, που, πολλές φορές, καθρεπτίζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην επιβολή του νόμου.

    Η παρακάτω φωτογραφία, πάντως, που τραβήχθηκε στο Ferguson, αποτελεί τη δική της “ειρωνική” ματιά στα γεγονότα, με την εικόνα να έχει να πει, όπως πάντα, περισσότερα από τις λέξεις…

    USA-MISSOURI/SHOOTING-PROTESTS

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles