19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Firefox OS: Η Mozilla ετοιμάζει λειτουργικό σύστημα για smartphones

    Η Mozilla, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλή browser Firefox, ετοιμάζει ένα ανοικτό λειτουργικό σύστημα που θα ονομάζεται Firefox OS. Αυτή είναι και η τελική του ονομασία, εγκαταλείποντας το έως τώρα code name “Boot to Gecko” με το οποίο ήταν γνωστό το λειτουργικό.

    Όπως αναφέρει η Mozilla, το Firefox OS θα αποτελεί ένα mobile οικοσύστημα χτισμένο σε ανοικτά διαδικτυακά πρότυπα, με εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί ως HTML5 applications.

    Οι βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου -κλήσεις, μηνύματα, ατζέντα- θα είναι όλες βασισμένες σε HTML5, παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες στους προγραμματιστές. Για παράδειγμα, ένας developer θα μπορούσε να δημιουργήσει μία εφαρμογή, η οποία θα μπορούσε να βλέπει και να αναλύει το history των γραπτών μηνυμάτων σας ή να στέλνει αυτοματοποιημένα μηνύματα σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

    Οι πρώτες συσκευές με Firefox OS αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2013, με την Mozilla να έχει εξασφαλίσει ήδη υποστήριξη για τα σχέδιά της από κατασκευαστές. Η ZTE και η TCL (Alcatel) έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν συσκευές με επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon και το συγκεκριμένο λειτουργικό.

    Επιπλέον, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο νέο λειτουργικό και διάφοροι παροχείς κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Telekom, της Sprint στις ΗΠΑ ή της ισπανικής Telefonica. Η τελευταία, μέσω της Vivo, αναμένεται να κυκλοφορήσει τις πρώτες Firefox συσκευές στη Βραζιλία στις αρχές του 2013.

    Πηγή: Mashable

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles