20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Firefox OS: ανανεωμένο, σε περισσότερες αγορές και συσκευές από Alcatel, ZTE και άλλους [MWC 2014]

    Ήδη από το προηγούμενο MWC, το 2013, το ενδιαφέρον για το Firefox OS, το open source λειτουργικό της Mozilla, ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Φέτος, στο Mobile World Congress που ξεκινά επισήμως αύριο, βλέπουμε ήδη ενδιαφέρουσες προτάσεις από κατασκευαστές, σε συσκευές που θα «φοράνε» το νέο λειτουργικό, κατασκευαστές στους οποίους περιλαμβάνονται οι Alcatel, ZTE, LG και Huawei. Η Alcatel μάλιστα, έδειξε και tablet με Firefox OS! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

    Screen-Shot-2013-05-17-at-3.08.04-PM-645x250

    Όσοι είχαν την ευκαιρία να πιάσουν στα χέρια τους μία συσκευή από αυτές που μόλις έκαναν την εμφάνισή τους στη Βαρκελώνη, μιλούν για μία εντελώς ανανεωμένη εμπειρία από το λειτουργικό, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μηδαμινό lag, οι εφαρμογές ανοίγουν γρήγορα και ο browser είναι εύχρηστος. Έτσι, η Mozilla, που ούτως ή άλλως ήθελε να βάλει το Firefox OS σε χαμηλών προδιαγραφών συσκευές, είναι στη θέση πια να ισχυρίζεται ότι προτείνει ΚΑΙ λειτουργικά ΚΑΙ οικονομικά τηλέφωνα.

    Firefox OS by ZTE

    DSC00055

    H ZTE έδειξε δύο συσκευές με Firefox OS, το Open C και το Open II. Το Open C είναι ένα smartphone με οθόνη WVGA 4 ιντσών, επεξεργαστή Snapdragon 200 χρονισμένο στα 1,2 GHz, RAM στα 512 ΜΒ, κάμερα στα 2 ΜP και μπαταρία στα 1200 mAh.

    Firefox OS by Alcatel

    Η Alcatel έκανε την έκπληξη σε αυτό το MWC, δείχνοντας ένα 7ιντσο tablet με Firefox OS, αν και διευκρίνισε πως πρόκειται για concept, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα το δούμε στην αγορά. Το όνομά του είναι Fire 7, η οθόνη του είναι qHD και διαθέτει 4πύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1,2 GHz

    Fire-S-slate FIRE-E-orange FIRE-C

    Ανάλογα specs έχει και το «κορυφαίο» από τα μοντέλα που προτείνει η Alcatel με λειτουργικό Firefox OS, το Fire S. Υποστηρίζει σύνδεση σε LTE δίκτυο, η οθόνη του είναι στις 4,5 ίντσες, 4πύρηνο επεξεργαστή στα 1,2 GHz και δύο κάμερες. Η κεντρική στα 8 MP και η πρόσθια στα 2 ΜP.

    Το Fire C είναι το entry level Firefox OS smartphone για την Alcatel, με οθόνη 3,5 ιντσών, TFT, ανάλυσης 320×480 και διπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1,2 GHz. «Μεσαίας» κατηγορίας είναι το Fire E, με οθόνη qHD στις 4,5 ίντσες, RAM στα 512 MB και εσωτερική μνήμη στα 4GB η οποία επεκτείνεται με χρήση κάρτας microSD.

    Πού θα διατίθενται τα Firefox OS smartphones;

    Η Mozilla στο σημερινό event ανακοίνωσε πως τα smartphones της θα διατίθενται σε ακόμα περισσότερες χώρες, καθώς επεκτείνεται η συμφωνία της εταιρείας με τις Telefonica και Deutsche Telekom. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ ότι φαίνεται μόνο η Γερμανία θα δει τις νέες συσκευές (μην ξεχνάτε ότι τα Firefox OS smartphones απευθύνονται στις αναδυόμενες αγορές), ενώ «κοντά μας» η Deutsche Telekom λέει ότι θα τα διαθέσει σε Κροατία, Τσεχία, FYROM και Μαυροβούνιο. Η Telefonica με τη σειρά της, επεκτείνει την διάθεση των συσκευών σε αρκετές ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles