15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Apple iPhone 5. Όλα όσα θέλεις να μάθεις θα τα βρεις εδώ

    Κάθομαι που λες στο Charles de Gaulle, στο αεροδρόμιο του Παρισιού, περιμένοντας την επόμενη πτήση για την πατρίδα και διαβάζω στο monitor που βρίσκεται απέναντι μου, το εξής θεϊκό: «To iPhone 5 κυκλοφόρησε σήμερα σε 9 χώρες». Ούτε η είδηση ότι ανακαλύφθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο… Δεν κάνει που το λέω, αλλά εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε περίεργη φάρα. Επηρεάζουμε απόψεις, προσηλυτίζουμε αναγνώστες και καμία φορά κατευθύνουμε την αγοραστική συνείδηση, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τον όποιο αντίκτυπο. Όταν εκσπερματώνεις κειμενικά με την ανακοίνωση της πρώτης συσκευής της Apple, λες και ανακάλυψες την τεχνολογική Νιρβάνα, όταν στάζουν τα πληκτρολόγια από τους σιελογόνους αδένες, όταν γεμίζεις σελίδες με δελτία τύπου αναπαράγοντας το αμερικάνικο «θαύμα», τότε το κοινό μπορεί να λυγίσει. Και κάποια στιγμή να συνδέσει το σωστό με το λάθος, τo do με το don’t. Και κάπως έτσι χτίζεται το κατεστημένο.

    Όχι δεν είμαι αρνητικά προκατειλημμένος. Μια διαπίστωση έκανα απλά, γράφοντας για τη δοκιμή ενός iPhone που γεννήθηκε πριν λίγο. Βλέπεις, καλώς ή κακώς, η πρώτη φορά που τεστάρεις ένα τέτοιο προϊόν είναι σημαντική. Όχι τόσο, για το πανσυμπαντικό δημοσιογραφικό παραλήρημα, όσο γιατί δεν υπάρχει ένα line up, μια γκάμα. Αυτό είναι. Σκέτο. Συνεπώς δεν έχεις καταγεγραμμένη στα bytes του εγκεφάλου σου την εικόνα. Έχεις μόνο το καινούργιο, το άγνωστο, που όμως το συνδέει κάτι πολύ σημαντικό με το παρελθόν: το λειτουργικό σύστημα, που παρεμπιπτόντως είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του. Σε μπέρδεψα; Ένα, ένα, θα σου εξηγήσω.

    Καταρχήν με το δεδομένο. Δεν υπάρχει καλύτερα συναρμολογημένο τηλέφωνο από το iPhone. Η αίσθηση ποιότητας που αποπνέει είναι σοκαριστική. Έστω η απτή, γιατί, το home button, μπορεί να σε αφήσει στα καλά καθούμενα, έτσι, χωρίς προειδοποίηση. Τα σκέφτομαι όλα αυτά καθώς περιεργάζομαι το τελειοθηρικό φινίρισμα και οι σκέψεις για την προσοχή που δίνει η Apple στη λεπτομέρεια στροβιλίζονται αυτιστικά, γύρω από την ιδέα πως η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει. Είναι σαν να προσπαθεί να δικαιολογήσει η εταιρία τα 700 παρά κάτι ευρώ που έδωσες (μιλάμε για το 16άρι…), με μοναδικά όπλα το design και τη στιβαρότητα. Η αλήθεια είναι ότι έχει και άλλα πράγματα να εκτιμήσεις, ιδίως αν έχεις συνδετικό κρίκο με το παρελθόν, όπως ότι το βάρος μειώθηκε στα 112 γραμμάρια ή ότι το πάχος μετράει 7,6 χιλιοστά. Όπως συνηθίζει να λέει και η Apple, το πεντάρι είναι κατά 20% ελαφρύτερο και κατά 18% πιο λεπτό σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Μπορεί η οθόνη να έχει μεγαλώσει και μαζί της να έχει πάρει αμπάριζα τον άξονα των ψ, όμως συνολικά το αντικείμενο μοιάζει μικρότερο, την ίδια στιγμή που δεν προβληματίζει στη μεταφορά του. Όχι ακριβώς «το φοράω και το ξεχνάω», αλλά πολύ κοντά σε αυτό που λέμε ιδανικό μέγεθος. Εννοείται και πιστεύω πάντως, πως σε ένα σημαντικό βαθμό η επιτυχία αυτής της συσκευής οφείλεται στο ότι γουστάρεις να την κρατάς. Δευτερευόντως και στο ότι κάποιοι τη χρησιμοποιούν για δεκανίκι στο θεαθήναι... Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να δαμάσουμε τα κοινωνικά κόμπλεξ. Δέσμιοι της εικόνας. Να θυμάστε. Είναι οι πιο μόνοι άνθρωποι στον κόσμο. Για να κλείνω… Στάθηκα σε μια ατάκα που εντόπισα στο apple.com. Ότι δηλαδή το iPhone 5 είναι φτιαγμένο με τα ίδια ποιοτικά standards που συναντάς σε ένα κορυφαίο ρόλοι. Αυτό αρκεί.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι η διαδικασία του να μετράς με το παχύμετρο τα specs είναι λαθεμένη. Έ, το τελευταίο iPhone έρχεται σαν την απόλυτη επιβεβαίωση. Ή αν προτιμάς σαν την αποδόμηση του πίνακα με τα τεχνικά. Διαβάζω στο gsmarena ότι ο επεξεργαστής του, Α6 τον λένε, είναι διπύρηνος και χρονισμένος στα 1,2GHz, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός έχει κάνει τα quad-core τσιπάκια ψωμοτύρι. Παρεμπιπτόντως έχει βρωμίσει ο τόπος από δαύτα. Τι γίνεται, τσάμπα τους τα δίνουν; Άκου τώρα και το καλύτερο. Το μηλόφωνο στα benchmarks σαρώνει. Όχι πως θα έπρεπε να επηρεάζει την τελική σου απόφαση… Επίσης διαθέτει 1GB μνήμης RAM, για το storage δίνει κλασικά τρεις επιλογές (16, 32 και 64 γίγα), ενώ η μαγκιά είναι ότι εκτός από τα GSM και 3G, προστέθηκε και η LTE υποστήριξη. Το απόλυτο μέσο προώθησης για τους providers. Δηλαδή πως να διαφημιστεί μελλοντικά η υποστήριξη των δικτύων νέας γενιάς; Τίποτε δεν είναι τυχαίο, ούτε ότι η μετοχή της Apple σπάει αύριο, το ιστορικό υψηλό του σήμερα. Ξέφυγα πάλι… Συνεχίζω.

    Η οθόνη. Δεν χρειάζεται για να είσαι εξπέρ για να καταλάβεις ότι” σκοτώνει”. Βασικά θυμίζει πολύ εκείνη του HTC One X. Τέλειο λευκό, σωστά χρώματα και από μαύρα είναι ότι καλύτερο μπορεί να ψωνίσεις σε LCD. Γενικά αυτό είναι ένα από τα πιο ποιοτικά πάνελ που έχω δει σε φορητή συσκευή. Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει μεγαλώσει σε διαγώνιο (4 ίντσες από 3,5), η ανάλυση έχει αυξηθεί στα 1136×640 pixels, διατηρώντας ουσιαστικά το ίδιο PPI (326 αντί για 330). Στην ίδια λογική διαβάζει άψογα ακόμη και αν είναι τοποθετημένη κόντρα στο φως, ενώ στα συν της, να καταγραφεί ότι δεν κουράζει, εκτός και είναι το μοναδικό μέσο ανάγνωσης που χρησιμοποιείς. Θεωρώ επίσης ότι έχει βελτιωθεί σε απεικόνιση σε σχέση με το 4S, απλά αισθάνεσαι ότι η διαφορά δεν είναι τόσο έντονη, μέχρι τη στιγμή που θα τα βάλεις δίπλα, δίπλα

    Τι άλλο θέλεις να μάθεις; Ά για την κάμερα. Ναι, όπως θα έχεις διαβάσει εντυπωσιάζει. OK, μπορεί να μη συναγωνίζεται εκείνη του Nokia 808 PureView, αλλά είναι από τις πιο αποτελεσματικές που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε κινητό. Οι εικόνες είναι καθαρές, χωρίς θόρυβο (με εξαίρεση τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού), ενώ υπάρχει αρκετό βάθος πεδίου για να μη δραματοποιεί το αποτέλεσμα. Θα σου αρέσει επίσης γιατί επιτυγχάνει λίγο υπερφυσική απεικόνιση των χρωμάτων, που κολακεύει τους οφθαλμούς. Αντίστοιχα καλό είναι και το βίντεο, χωρίς όμως να προσφέρει καμία εξεζητημένη δυνατότητα, όπως για παράδειγμα το slow-mo. Από την άλλη πάντως, το software δεν είναι ελλιπές, ενώ η υποστήριξη panorama mode, προσφέρει ένα φωτογραφικό αποτέλεσμα με ανάλυση κοντά στα 30 megapixels.

    Το θέμα είναι τι γίνεται σε καθημερινή χρήση. Βασικά ότι περιμένεις από ένα διάδοχο μοντέλο. Βελτιωμένη απόκριση από την αρχική οθόνη και σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε παιχνίδια με βαρβάτα γραφικά. Με μια λεπτομέρεια: δύσκολα θα εντυπωσιαστείς αν χρησιμοποιείς ήδη το 4S. Πόσο μάλλον αν το έχεις αναβαθμίσει στην έκδοση 6… Μιας που το έφερε η κουβέντα. Στο «καινούργιο» iOS μην περιμένεις τίποτα δραματικές αλλαγές. Στην ουσία μιλάμε για επιμέρους βελτιώσεις, που αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία από την πλατφόρμα, δεν της εντοπίζεις ούτε με μικροσκόπιο. Παραθέτω μερικές: το εφέ που έχει τοποθετηθεί όταν κάνεις χειροκίνητο refresh στο email, οι αντανακλάσεις που εμφανίζονται όταν αναπαράγεται ένα μουσικό κομμάτι, το μήνυμα που στέλνεις όταν απορρίπτεις μια κλήση, η λειτουργία «μην ενοχλείτε» και άλλα τέτοια όμορφα που όμως, έχω να πω, ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικά στην εμπειρία χρήσης. Να το κάνω ξεκάθαρο: πολλά σημεία του λειτουργικού χρήζουν επανεξέτασης. Όπως το σύστημα ειδοποιήσεων. Για να αλλάξεις τον τρόπο που εμφανίζονται ας πούμε οι εφαρμογές, πρέπει να πας στις «γνωστοποιήσεις» και από εκεί να ξεκινήσει το αέναο scrolling. Πόσο μάλλον αν έχεις εγκαταστήσει πολλά apps. Επίσης για κάποιο περίεργο λόγο δεν επιτρέπεται η παραμετροποίηση. Τα μόνα widgets που εμφανίζονται δυναμικά είναι αυτά των μετοχών και του καιρού. Τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν όπως τα θέλει η Apple.

    Στην ίδια λογική το multitasking έχει σχεδιαστεί για να σε εκνευρίζει. Δεν υπάρχει προεπισκόπηση των εφαρμογών, ενώ όσες από αυτές μένουν στο background, ουσιαστικά παγώνουν. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα IM και θα καταλάβεις γιατί η έλλειψη αυτόματου refresh μπορεί να σε φουντώσει. Τι άλλο, τι άλλο θα σου την σπάσει; Ά… βασικά ότι κάποια μενού είναι δαιδαλώδη. Χρειάζονται έξι tap και κλικ του home button για να χρησιμοποιήσεις την «ιδιωτική περιήγηση» στον Safari. Δεν νοείται σε συσκευή που μοστράρεται ως smartphone, να μην μπορείς να στείλεις μερικά αρχεία μέσω Bluetooth. Το dropbox δεν υπάρχει ούτε καν σαν επιλογή στο sharing. Οι μόνες ουσιαστικά εφαρμογές που έχουν ενσωματωθεί στο λειτουργικό είναι τα Facebook και Twitter. Με τους υπόλοιπους τι γίνεται; Δεν πειράζει λένε οι αμερικάνοι, next time… Επίσης το iPhone 5 έχει απαράδεχτους χάρτες. Sorry Tom Tom. Μου έκανε εντύπωση ότι αφαιρέθηκε το εικονίδιο του YouTube (ναι, μπορείς να το κατεβάσεις). Λεπτομέρειες; Θα μπορούσε, αλλά όταν έχεις να ζήσεις με το μύθο και δεν το χρησιμοποιείς αποκλειστικά στη λογική hit and go καλό είναι να τις ξέρεις. Για να μη μακρηγορώ. Το iOS έχει όλα τα καλά που γνώρισες στις προηγούμενες εκδόσεις. Είναι smooth, ανταποκρίνεται άμεσα και λειτουργεί απροβλημάτιστα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγκατεστημένων apps. Δεν είναι όμως Jelly Bean. Το τελευταίο μπορεί να μην έχει αυτή την αίσθηση ομοιογένειας αλλά προσφέρει σοβαρές δυνατότητες customization, ενώ στο τέλος της ημέρας σε διευκολύνει συνολικά.

    Με αυτά και με αυτά, παραλίγο να ξεχάσω να σου μιλήσω για μερικά εξίσου σοβαρά πράγματα που θα θέλεις να ξέρεις. Όπως για την αυτονομία ας πούμε, που παρά τον περιορισμό των διαστάσεων έχει αυξηθεί. Δεν μπορώ να σου απαντήσω στο πως συμπεριφέρεται στα δίκτυα LTE, όμως ακόμη και αν το ξεζουμίζεις θα σου βγάλει μια ημέρα χρήσης. Για να έχεις το μέτρο σύγκρισης, το 4S στα δικά μου χέρια, έβγαινε off από νωρίς το απόγευμα. Ή πιο απλά τα όσα αναφέρει η Apple στο site της για τους χρόνους αναμονής και ομιλίας, είναι αληθή. Και κάπως έτσι έφτασε η στιγμή να αναφερθώ στο ηχείο, στο πακέτο ακουστικό/μικρόφωνο και στην ποιότητα λήψης. Λοιπόν σε όλα τα παραπάνω το iPhone 5 αριστεύει. Tip: βάλε τη χούφτα σου στο κάτω μέρος του όταν αναπαράγει ένα μουσικό κομμάτι ή ένα βίντεο και θα εντυπωσιαστείς από την ένταση και την απόδοση του ήχου. Όσο για τον δέκτη είναι χωρίς υπερβολή κορυφαίος. Μαζί του κατάφερα να μιλήσω σε σημεία που άλλες συσκευές, κατά βάση smartphones, εγκατέλειπαν πρόωρα.


    Όχι δεν θα σε κουράσω άλλο. Δυο λεπτά και τελειώνω. Τα πράγματα λοιπόν έχουν ως εξής. Μπορείς να αναπαράγεις το μοτίβο «η φτώχεια θέλει καλοπέραση», οπότε να διαθέσεις τα 700 παρά κάτι ευρώ για το 16άρι και να το «διασκεδάσεις». Δηλαδή να αποκτήσεις ένα smartphone που σχεδιάστηκε για να πουλάει σαν τρελό, έχοντας για σημαία τη φανταστική ποιότητα, την απροβλημάτιστη χρήση, αλλά και έναν αέρα πολυτέλειας που δεν βρίσκεις πουθενά στον ανταγωνισμό. Η άλλη επιλογή είναι να κινηθείς συνειδητοποιημένα, να απορρίψεις την υπερτιμολόγηση, να σιχτιρίσεις την Apple που χρεώνει 30 ευρώ τον micro USB αντάπτορα (όχι για το νούμερο, αλλά για το γαμώτο), και να επιλέξεις ένα κινητό με ανώτερο OS στα μισά λεφτά– μάντεψε ποιο. Πριν βιαστείς να με κρίνεις, ένα ξεκαθάρισμα: δεν είμαι Android funboy. Ανήκω απλά σε αυτή τη μερίδα των ανθρώπων, που θυσιάζει το θεαθήναι, όχι απαραίτητα για τη μεγάλη οθόνη, αλλά για το value for money, το οποίο τη σήμερον ημέρα, καλώς ή κακώς φίλε μνημονιοπαθούντα, είναι κριτήριο. Όπως θα έλεγαν και τα αμερικανάκια, at the end of the day, αυτό που σου μένει είναι ότι το iPhone 5 είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που δεν δικαιολογεί με τίποτα το ποσό στο ταμείο. Και αν ξεπουλήσει θα το κάνει γιατί  σήμερα είναι το κατεστημένο. Το αύριο μπορεί να είναι διαφορετικό…

     

    Specs: Apple iPhone 5 (€Αναμένεται)

    Λειτουργικό iOS 6
    Επεξεργαστής Dual-core 1,2GHz
    Μνήμη 16/32/64GΒ storage, 1GB RAM
    Οθόνη 4″ IPS LCD πολλαπλής αφής, 1136×640 pixels
    Κάμερα 8MP με  LED φλας (οπίσθια), 1,2MP (πρόσθια)
    Συνδεσιμότητα Lightning connector, Bluetooth, LTE, Wi-Fi, A-GPS, HSDPA, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 225 ώρες αναμονή, 480 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 123,8 x 58,6 x 7,6 χιλ.
    Βάρος 112 γρ.

    Δες τώρα και το βίντεο

    Related Articles

    37 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles