20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το Asus Eee Pad Transformer Prime. Το τετραπύρηνο τέρας

    Η πιο χαρισματική συσκευή της Asus την τελευταία πενταετία. Ποιοτικά κερδίζει το iPad, το αλουμίνιο στην πίσω όψη αποτελεί σπονδή στο design και σε συνδυασμό με το foldable πληκτρολόγιο είναι το πιο sexy αντικείμενο από την ανακάλυψη του όρου tablet. Το αγοράζεις και ξενοιάζεις. Επίσης, μαζί του ξεχνάς μεταφυσικές αγωνίες του τύπου: “αλήθεια νταρλινγκ, μπορεί να υποκαταστήσει το laptop μου;”, γιατί προσφέρει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από δυο διαφορετικούς κόσμους. Το χρησιμοποιείς με την ίδια άνεση σαν ταμπλέτα ή σαν φορητό υπολογιστή και απολαμβάνεις την ομοιογένεια ενός μηχανήματος που αυτή τη στιγμή αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Και βέβαια είναι το πρώτο στον κόσμο που δίνει τεχνολογικό ρεσιτάλ, με τετραπύρηνο επεξεργαστή, super IPS+ οθόνη, 18 ώρες αυτονομία και διάφορα άλλα ωραία.

    Θέλει αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι αντίθετα στο ρεύμα, όπως αυτό που επιχείρησε η Asus με το Transformer πριν από ένα περίπου χρόνο, κόντρα στα δημοσιογραφικά κλισέ. Ποιος είπε ότι ένα tablet δεν μπορεί να προσφέρει τη λειτουργικότητα ενός υπολογιστή; Όχι πάντως η Ταϊβανέζικη εταιρία που με το Prime έκανε το δεύτερο μεγάλο βήμα. Θεωρώ επίσης, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην συμπαθεί ενστικτωδώς αυτό το μηχάνημα. Έχει μια μοναδική αύρα στιβαρότητας, φωνάζει χλιδή και παρά το αδικαιολόγητα μεγάλο bezel γύρω από την οθόνη το βάρος του μετράει 586 γραμμάρια. Παρεμπιπτόντως είναι η μόνη ταμπλέτα με ποιότητα κατασκευής εφάμιλλη του iPad. Εκτός και αν μιλάμε για το keyboard, που εμφανίζει ατέλειες στο κλείσιμο λόγω μέτριας εφαρμογής. Ναι, είναι λεπτομέρειες γιατί είναι και αυτό κατασκευασμένο από αλουμίνιο, την ίδια στιγμή που τα πλήκτρα του προσφέρουν μια ανεπανάληπτη αίσθηση.

    Ένα σπουδαίο πλεονέκτημα του prime είναι η οθόνη του. Αν περιμένεις ένα ακόμη panel με ταμπελάκι IPS που έρχεται δεύτερο μετά το iPad, είσαι οικτρά γελασμένος. Και εγώ ήμουν. Μέχρι που έμεινα να χαζεύω με τις ώρες, την καλύτερη «φορητή» οθόνη ever. Με τυπική ανάλυση για Android, στα 1280×800 pixels, αλλά με ακριβέστατα χρώματα, ιδανικό κοντράστ και σωστή απεικόνιση του λευκού. Χωρίς κίτρινες κυλίδες, χωρίς bleeding, χωρίς υπόνοιες για γκρίνιες. Ακούγεται άψογη και φαίνεται επίσης.

    Μου αρέσει το prime γιατί δεν ανήκει στο segment «άντε, δώσε ένα από το πανέρι για να φεύγουμε». Διαθέτει ας πούμε τετραπύρηνο επεξεργαστή που απογειώνει το λειτουργικό της Google. Για να καταλάβεις έχει κάνει την εμπειρία χρήσης του Android κατά ένα 95% smooth, τη στιγμή που οι ανταγωνιστικές προτάσεις περιορίζονται σε ένα μέτριο 60. Δεν είναι σαν το iPad, αλλά αν εγκαταστήσεις κάποιο παιχνίδι όπως το ShadowGun THD, θα νομίζεις ότι κρατάς κονσόλα. Πρώτα θα δεις να χάνουν οι Γερμανοί την οικονομική τους σταθερότητα και μετά το Asus, καρέ στην εικόνα. Μάλιστα χάρη στην υποδοχή microHDMI μπορεί να αναπαράγει το περιεχόμενο του σε fullHD ανάλυση στην TV ή να συνδέσεις στη θύρα USB που ενσωματώνει, ένα joystick, και να βγάλεις πάνω του τυχόν gaming απωθημένα. Κράτα επίσης ότι έχει 1GB μνήμης RAM, ενώ η βασική του έκδοση έρχεται με 32GB storage που μπορεί να επεκταθεί με κάρτες microSD. Κυριολεκτικά τα έχει όλα.

    Καλό το hardware αλλά η καθημερινή συμβίωση με το μηχάνημα είναι πιο σημαντική. Με μια λεπτομέρεια: μεγάλο ρόλο σε αυτή παίζει το λειτουργικό σύστημα. Μαγκιά της Asus που εξασφάλισε πρώτα στο Prime το Ice Cream Sandwich και αυτό από μόνο του αποτελεί πλεονέκτημα. Είναι καλύτερα σχεδιασμένο από το iOS της Apple, προσφέρει απείρως περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης και αν ασχοληθείς λίγο μαζί του θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Όμως, όμως, στερείται εφαρμογών, ενώ κάποιες φορές, ελάχιστες είναι η αλήθεια, θα το δεις να καθυστερεί κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου παραπάνω, ειδικά στα transitions. Αλλά μέχρι εκεί.

    Το zoom in, zoom out στο σερφάρισμα είναι copy-paste iPad και ο browser φορτώνει ταχύτερα τις σελίδες από το τελευταίο. Ναι, μιλάμε για ένα 10άρι tablet, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις ακόμη ότι το Asus έχει μια 8άρα κάμερα ικανή για λήψη βίντεο στα 1080p και φωτογραφιών που είναι μακράν οι καλύτερες στην κατηγορία. Καλά, χρυσά και άγια όλα αυτά θα πεις, αλλά με τετραπύρηνο επεξεργαστή θα χωλαίνει σίγουρα σε αυτονομία. Αμ, δε. Βγάζει 10 ώρες συνεχούς χρήσης με όλα στο on, ενώ με την οθόνη ρυθμισμένη σε χαμηλή φωτεινότητα και με πιο ήπια χρήση μπορεί να βγάλει μέχρι και 12ώρο, πάντα μαζί με το πληκτρολόγιο το οποίο κρύβει μια δεύτερη μπαταρία.

    Όπως έχω ξαναγράψει υπάρχουν εταιρίες που είναι καλές στα κινητά τηλέφωνα. Και άλλες που είναι καλές στους υπολογιστές. Έκατσε η ύφεση, η Apple έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη, έχουν πέσει οι καταναλωτικές «ντιρεκτίβες» και η Asus βγαίνει στο βιράζ ως ο σημαντικότερος παίκτης στα tablets. Το πλεονέκτημα του Transformer Prime είναι ότι πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη ταμπλέτα και κάτι σαν case study για την κατηγορία. Το μειονέκτημα ότι υπάρχει δίπλα και ένα iPad που έχει «kick ass» εφαρμογές. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα της Google. Εσείς διαλέγετε.

     

    Specs: Asus Eee Pad Transformer Prime (€Αναμένεται)

    Λειτουργικό Android 4.0.3
    Επεξεργαστής Quadl-core 1,3GHz
    Μνήμη 32/64GB storage, 1GΒ RAM, microSD
    Οθόνη 10,1″ TFT, πολλαπλής αφής, 1280×800 pixels
    Κάμερα 8MP (οπίσθια), 1,2MP (πρόσθια)
    Συνδεσιμότητα microUSB, HSDPA, A-GPS, microHDMI, Wi-Fi, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 18 ώρες συνεχούς χρήσης με το πληκτρολόγιο ή 12 χωρίς
    Διαστάσεις 263 x 180,8 x 8,3 χιλ
    Βάρος 586 γρ. (tablet), 537 γρ. (πληκτρολόγιο)

     

    Related Articles

    18 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles