BREAKING

Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το BlackBerry Bold Touch 9900

Οι άνθρωποι που έφτιαξαν το BlackBerry Bold Touch 9900 (αυτό δεν είναι όνομα, σιδηρόδρομος είναι) έχουν ευήκοα αφτιά. «Κατασκευάσαμε το νέο Bold μελετώντας προσεκτικά τις πληροφορίες που είχαμε από τους χρήστες. Αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του» λέει ο Mike Lazaridis, co-CEO της RIM. OK, θα πεις και τι έγινε. Σιγά τα ωά. Όλοι τα ίδια δεν λένε; Ναι αλλά εδώ όχι μόνο άκουσαν τους ιδιοκτήτες που ζήτησαν να μην αλλάξει προσανατολισμό το κινητό τους αλλά υπάκουσαν. Έμειναν πιστοί σε ένα κοινό-είδος υπό εξαφάνιση στον πλανήτη που συνεχίζει να εκτιμά το ρόλο του εργαλείου και όχι τους fashion victims. Σε μια αγορά που τα smartphones αγοράζονται για άσχετους λόγους από τις πραγματικές τους ικανότητες, η BlackBerry δεν χρυσώνει το χάπι. Το Bold Touch 9900, πιστό στην εταιρική του παράδοση, εξακολουθεί να είναι ένα καθαρόαιμο επαγγελματικό τηλέφωνο, ικανό να ξελασπώσει κάθε businessman στη δύσκολη στιγμή και που ως ένα βαθμό σνομπάρει αγοραστές τύπου «mainstream».

Πριν ξεκινήσω πάντως θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι. Δεν είμαι τύπος BlackBerry και γεγονός είναι ότι ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να ενεργοποιήσω κάποιο πακέτο BIS (BlackBerry Internet Service), πόσο μάλλον BES (BlackBerry Enterprise Server) για την ανταλλαγή email. Το θεωρούσα δεσμευτικό και προπάντων ανούσιο. Άλλωστε για έναν άνθρωπο που αλλάζει κινητό ταχύτερα και από παντελόνι θα ήταν έγκλημα. Θα μου πεις και τι μας νοιάζει εμάς, ρε φίλε; Ποιος είσαι; Το πρόσωπο του μήνα και μας κόφτει πόσο συχνά βάζεις μπουγάδα; Σωστό, αλλά δεν θα το ανέφερα αν δεν είχα το κίνητρο να κάνω αυτό που ακολουθεί: να ενεργοποιήσω το BIS στη γραμμή για χάρη αυτού του BlackBerry. Να ζήσω την εμπειρία του 9900 στο μέγιστο. Και μετά να σας την μεταφέρω στο χαρτί, sorry, ήθελα να πω στην οθόνη. Συμπέρασμα: Το Bold δουλεύει αψεγάδιαστα έστω και αν είναι προπαραγωγής, έστω και αν κυκλοφορεί σε δυο μήνες από τώρα. Η υπηρεσία push, ο συγχρονισμός με κάθε είδους email λογαριασμό και η ταχύτητα που λαμβάνει την αλληλογραφία σε βγάζουν νικητή. Η αλήθεια είναι πως χαζεύοντας την οθόνη αφής των 2,8 ιντσών με ανάλυση στα 640x480 pixels (στα ισοπεδωτικά 287 dpi) υπάρχουν στιγμές που θα σκεφτείς ότι η RIM έριξε νερό στο κρασί και εξημέρωσε τον μαχητή υπό την αφόρητη πίεση του όποιου lifestyle. Γιατί το φινίρισμα είναι επίπεδου Apple, η απόκριση του πάνελ κορυφαία, τα εικονίδια του OS πανέμορφα και τα υλικά εφάμιλλα entry-level Vertu που κοστίζει τα τετραπλάσια. Με μια αποστομωτική στιβαρότητα και μια μοναδική αίσθηση που ακόμη και ένα Nokia Ε6 δεν μπορεί να σου μεταφέρει. Και είναι και η οθόνη. Ναι η οθόνη. Δεν είναι απλά το resolution που κάνει τη διαφορά. Το λευκό είναι πιο λευκό και από απάτητο χιόνι, τα χρώματα ακριβέστατα, δεν υπάρχει καλύτερη οθόνη αφής από αυτή που θα βρεις σε αυτό το BlackBerry.

Το οποίο παρεμπιπτόντως είναι εξοπλισμένο με το ανανεωμένο OS, που έχει φτάσει αισίως στην έκδοση 7. Με μια κεκτημένη ταχύτητα που αφήνει να εννοηθεί πως κανείς δεν θέλει να θυμάται την «έξι» – και μαζί με αυτή το Torch. Σαφώς και ο αέρας του ριζικά βελτιωμένου λειτουργικού δεν αποπνέει την τελειοθηρική ευχρηστία του Android ή τη σχεδιαστική ευρυμάθεια του webOS, αλλά με εξαίρεση τα ατάκτως ερριμμένα μενού, δεν θα αργήσεις να ενσωματωθείς στο χαρακτήρα ενός smartphone που στο υποσυνείδητο σου είναι φτιαγμένο για να μην παραπονεθεί σχεδόν σε ότι του ζητήσεις. Και που επίσης δεν κολλάει. Η αξιοπιστία παίζει μόνο πρώτη εθνική, ασχέτως αν τελευταία είχε κλονιστεί μερικώς από τη σειρά 97xx. Νομίζεις ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι 9900 είναι φτυστό 9000; To Touch δεν έχει τα δήθεν χρωμέ πλαστικά, ούτε τις compact διαστάσεις των μοντέλων που αντικαθιστά, αλλά όπως λένε και οι ίδιοι, αυτό είναι το λεπτότερο ever BlackBerry με πάχος που σταματάει στα 10,5 χιλιοστά. Έστω και αν το slim κορμί κόστισε σε αυτονομία. Που σημαίνει ότι πρακτικά η συσκευή βγάζει με δυσκολία μια ημέρα χρήσης, ιδίως αν έχεις μονίμως στο "on" τα Wi-Fi, Bluetooth και push email (αψυχολόγητη η κίνηση να ενσωματώσουν μπαταρία στα 1.230mAh μόλις). Αυτό όμως είναι και το σημαντικότερο μείον του τηλεφώνου. Που ναι, δεν λέω, αν ήθελα μπορούσα να γίνω πιο επιεικής και να έριχνα την ευθύνη στο δείγμα προπαραγωγής ή να περίμενα το final κομμάτι.

Αν το ψειρίσω πάντως λίγο παραπάνω έχω να γράψω και για άλλα αρνητικά, όπως για την πλοήγηση που χωλαίνει σε ταχύτητα όσο και σε smoothness σε σύγκριση π.χ. με ένα Android. Αν και το γεγονός δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον επεξεργαστή, που στο Touch κυριολεκτικά «γαζώνει». Tα 1,2GHz (διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν) μεταμορφώνουν το 9900, σε Galaxy S II των BlackBerry, την ίδια στιγμή που τα 768MB μνήμης RAM διαχειρίζονται με άνεση πολλές εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα, χωρίς να αφήνουν το σύστημα να κρεμάει.

Το εντυπωσιακό όμως μεταξύ άλλων, αφορά και στο μεγάλο βάρος που έπεσε στο PDF με τα χαρακτηριστικά. Αδιάσειστη απόδειξη, το γεγονός ότι το 9900 γίνεται η δεύτερη συσκευή παγκοσμίως μετά το Nexus S, με δέκτη NFC καθώς και η πρώτη Berry με digital compass, αισθητήρα επιτάχυνσης και άλλα τέτοια celebrity τεχνικά, που ακόμη και αν τα πρότεινες λίγους μήνες πριν σε marketeers στο καναδικό μαγαζί, θα σε κοιτούσαν σαν εξωγήινο.

Στην ελληνική αγορά είναι άγνωστο πότε το 9900 θα είναι διαθέσιμο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δίκτυα νιώθουν ερωτευμένα ήδη μαζί του, οπότε δεν τίθεται θέμα εισαγωγής του στη χώρα. Αν σε ενδιαφέρει μια πολεμική προσέγγιση, έχεις θέμα με το QWERTY (το οποίο, μιας που το έφερε η κουβέντα, δίνει το σπαστικό ηχηρό παρόν σε κάθε πάτημα των πλήκτρων), θέλεις το καλύτερο Berry ever και γουστάρεις να κρατάς κάτι που όχι μόνο αξίζει τα λεφτά του, αλλά το μοστράρει κιόλας, η συσκευή της δοκιμής είναι η μόνη επιλογή που έχεις. Blackberry Bold Touch 9900 Men’s Only.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment