14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Samsung Galaxy S III. Το εκτενές review που λύνει όλες σου τις απορίες

    Χωρίς προλόγους και άλλα περιττά. Η σειρά Galaxy της Samsung είναι αυτή που έκανε γνωστό το Android στο ευρύ κοινό. Και η πρώτη που αντέγραψε με επιτυχία το αντίπαλο δέος, iPhone. Κυρίες, κύριοι με το όποιο Galaxy S II και κωδικό GT-i9100, μην κάνετε το λάθος να νομίσετε ότι έχετε κάτι κοινό με το νέο όπλο, αφού το 100% των εξαρτημάτων του S III είναι διαφορετικό. Από που να ξεκινήσω; Από τον brand new επεξεργαστή που φιγουράρει στην κορυφή των benchmarks; Από την οθόνη 4,8 ιντσών που κάνει μασάζ στους οφθαλμούς; Να πεις για την μπαταρία στα 2.100mAh που αποθεώνει την αυτονομία; Ή για την 8άρα κάμερα που τα βάζει ευθέως με digital cameras;

    Αντί για όλα αυτά λέω να ξεκινήσω από την ανάποδη. Με το στάδιο σύγχυσης που πέρασα την πρώτη ημέρα. Το S III είναι στο λευκό χρώμα (γιατί το μπλε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή θα καθυστερήσει λίγο) που κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι και το πιο ελκυστικό σχεδιαστικά. Το παίρνεις στα χέρια σου και ξενερώνεις με τα πλαστικά και αυτή την αίσθηση ότι το κινητό κινδυνεύει να σου φύγει ανά πάσα στιγμή από τα χέρια. Ούτε σαπούνι… Οι καμπύλες πάντως το κάνουν πολύ πιο συμπαθητικό από το κοφτερό S II. Ιδίως στην πίσω όψη που το «πηγούνι» του προκατόχου έχει πάει περίπατο. Το touch στην οθόνη είναι κλάσης ανώτερο, το ανανεωμένο TouchWiz αιώνες μπροστά και το Android ICS έχει δώσει νέα πνοή στο κορεάτικο software που για να πω την αλήθεια πότε δεν ήταν το αγαπημένο μου. Μια παρατήρηση μόνο: η ψαλίδα με τα πιο εξευγενισμένα Android (βλ. HTC με Sense) έχει κλείσει σημαντικά. Και όλα αυτά γιατί η Samsung προσπάθησε για πρώτη φορά να δείξει ότι Galaxy δεν είναι μόνο hardware. Έστω και αν δεν ξέφυγε από το γνωστό μοτίβο που λέει ότι κάθε νέο μοντέλο πρέπει να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Κάθε φορά μεγαλύτερο, ισχυρότερο, ανώτερο. Και συνήθως ακριβότερο…

    Να τολμήσω επίσης να πω την ιεροσυλία, που αν τύχει και τη δει ο κορεάτης αρχισχεδιαστής θα με έσφαζε στο γόνατο: Ότι τα υλικά κατασκευής δεν δικαιολογούν με τίποτα τα 669 ευρώ της τιμής. Και ας λένε ότι το πίσω καπάκι είναι εύκαμπτο, ότι η μπαταρία πρέπει να αλλάζει on the fly και αλλά τέτοια κουραφέξαλα. Σε μια εποχή που το iPhone έχει δείξει το δρόμο με μέταλλο και γυαλί, που η HTC έχει κάνει την τεχνική unibody κολλητή της φίλη και η Nokia πειραματίζεται με την τέλεια υφή στο polycarbonate, είναι αδιανόητο η Samsung να μοστράρει αναχρονιστικά πλαστικά. Και μετά να διαβάζω ανακοινώσεις του τύπου, ξέρεις, τελικά, το κάλυμμα του μισού χιλιοστού στην πλάτη είναι πολυκαρβονικό. Εντάξει, τώρα ηρέμησα.

    Βασικά προσπαθώ να καταλάβω τι στο καλό έχει πιάσει αυτούς τους γκουρού του design και εξακολουθούν να εφοδιάζουν με τέτοια υλικά το πιο πληθωρικό smartphone που φτιάχνουν εδώ και δύο χρόνια. Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πάντως, φρόντισαν να καλύψουν την οθόνη με ένα Gorilla Glass 2 για μεγαλύτερη αντοχή σε γρατζουνιές και χτυπήματα. Επίσης μαθαίνω και μερικές μικρολεπτομέρειες που σε αυτή την κατηγορία μετράνε. Όπως ότι ο δείκτης SAR σταματάει μόλις στο 0,21 W/kg και είναι από τους χαμηλότερους της αγοράς. Ή ότι ο τετραπύρηνος Exynos προσαρμόζεται ιδανικά ανάλογα με το task που έχει να εκτελέσει. Ναι, θα τον δεις να ζεσταίνεται, αλλά μέχρι εκεί.

    Τη δεύτερη ημέρα συμβίωσης με το μηχάνημα είχα και το χρόνο να εγκαταστήσω κάμποσες αγαπημένες εφαρμογές και να δω πως συμπεριφέρεται στην πράξη. Είναι καταπληκτικός ο τρόπος που υπακούει σε πατήματα, δεν σκαλώνει πουθενά και το smoothness για πρώτη φορά κονταροχτυπιέται με τα καλύτερα Windows Phones. Θα σου αρέσει τόσο πολύ, που θα βρεθείς να σκρολάρεις στα μενού για πλάκα. Γενικά το feeling είναι ανώτερο από τον ανταγωνισμό. Όχι, δεν υπερβάλω, αλλά πιστεύω πως είναι σχετικά εύκολο να προσφέρεις μερικές έξτρα δυνατότητες σε ένα δοκιμασμένο λειτουργικό. Όμως θέλει πολλή γνώση και προσπάθεια για να κάνεις ακόμη πιο εύχρηστο το Android ICS, αρκετό ψάξιμο για να προσφέρεις χρηστικά gimmicks και στο τέλος της ημέρας να μην κάνεις το interface τόσο βαρυφορτωμένο που να σε παγιδεύει σε δαιδαλώδη μενού. Έ, πιστεύω, αυτή τη μαγική συνταγή την γνωρίζουν καλά οι ψαγμένοι guru της Samsung.

    Μιας που μιλάμε για ψάξιμο να πούμε ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ από επίσημα χείλη ότι ο αισθητήρας που χρησιμοποιεί το S III είναι της Sony ή αν προτιμάς καρμπόν με εκείνον του τελευταίου iPhone. Όχι πως θα σε χαλάσει… Βασικά στο φωτογραφικό κομμάτι το τελευταίο Galaxy χωρίς να διαφημίζει τα οπτικά του, είναι εξαιρετικό. Δεν είναι ότι κερδίζει απαραίτητα σε ποιότητα το HTC One X, όσο ότι λειτουργεί αλάνθαστα, παράγει εικόνες με μηδενικό θόρυβο και σχεδόν πάντοτε αντιλαμβάνεται που θέλεις να εστιάσεις. Έστω και αν θα προτιμούσα να μου δίνεται και η χειροκίνητη επιλογή, με ένα άγγιγμα στην οθόνη. Καλά λόγια έχω να πω και για το βίντεο, μόνο που εδώ υπάρχει το σπαστικό autofocus που δουλεύει υπερωρίες, χαλώντας το τελικό αποτέλεσμα. Εκτός και αν το προς λήψη θέμα είναι πολύ συγκεκριμένο.

    Με αυτά και με αυτά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για πιο καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα το πόσες ημέρες αυτονομίας βγάζει το S III. Ή ακόμη καλύτερα πόσες ώρες… Και να φανταστείς ότι μιλάμε για την τρίτη μεγαλύτερη μπαταρία σε χωρητικότητα στον mobile πλανήτη: 2.100mAh είναι αυτά, που φλερτάρουν με το Galaxy Note και μένουν αρκετά πίσω σε σχέση με τα 3.300mAh του θηριώδους Motorola RAZR MAXX που παίζει σε δική του κλάση. Ακόμη και στο πιο εφιαλτικό σενάριο πάντως, να υπολογίζεις μια ημέρα χρήσης ή αν τύχει και είσαι λιγότερο «κακός» με τη συσκευή ένα γεμάτο 48ώρο. Το οποίο για την κατηγορία είναι νούμερο ρεκόρ. Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις ότι όταν αρχίσεις να πραγματοποιείς κλήσεις, θα μνημονεύεις τους Κορεάτες μηχανικούς που έφτιαξαν ένα τόσο δυνατό ακουστικό, που μόνο στη μέγιστη ένταση προκαλεί έναν ελαφρύ συντονισμό.

    Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες και για όλες τις μικρές ή μεγάλες ευκολίες που κρύβονται πίσω από το TouchWiz UI. Όπως για παράδειγμα ότι με ένα πέρασμα του χεριού πάνω από την οθόνη, μπορεί να τραβήξει screenshot. Ή όταν παρακολουθείς βίντεο και αγγίξεις το πάνελ με την παλάμη σταματάει η αναπαραγωγή. Επίσης υποστηρίζεται η λειτουργία που κρατάει ενεργοποιημένο τον φωτισμό όσο η μπροστινή κάμερα ανιχνεύει το βλέμμα σου. Θα βρω και άλλα αν αρχίσω να το σκαλίζω. Το σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός του front-end θα μπορούσε να είναι… πιο ευρωπαϊκός. Ναι, δεν έχει καμία σχέση με το S II και είναι πολύ μπροστά σε σχέση με οτιδήποτε φέρει το ταμπελάκι “made in Korea”, αλλά δεν φτάνει πουθενά την αισθητική του Sense (και ας είναι ταϊβανέζικο). Τι άλλο, τι άλλο; Ά ότι το S Voice, που αποτελεί αντίγραφο του Siri της Apple, είναι ένα καλό σύστημα φωνητικών εντολών το οποίο ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο ζήλο. Η διαφορά σε σχέση με το αρχέτυπο, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο ενεργοποίησης της συσκευής από standby mode, ασχέτως αν κάποιες φορές δεν υπακούει.

    Όχι, δεν θα μπω στη διαδικασία να μιλήσω για τα τεχνικά. Αυτά μπορείς να τα βρεις με μια ανάγνωση στο πινακάκι. Απλά μια αναφορά στην υποστήριξη NFC, στο 1GB μνήμης (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Αμερικάνικη έκδοση θα προσφέρει 2…), στην πολύ καλή οθόνη που μοιάζει χαρακτηριστικά με του Nexus (αλλά προσωπικά τη θεωρώ κατώτερη σε σχέση με την κορυφαία του HTC One X), αλλά και στη δυνατότητα επέκτασης των 16GB εσωτερικού χώρου μέσω καρτών microSD. Να, ένα καλό επιχείρημα γιατί δεν χρειάζεται να επενδύσεις στην έκδοση με τα 32GB.

    Τους πελάτες πάντως τους έχει εξασφαλισμένους η Samsung, που από ότι διαβάζω έχει αγγίξει ήδη τις 10 εκατομμύρια προπαραγγελίες παγκοσμίως. Ταυτόχρονα άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ερωτήσεις από το άτυπο fun club των φανατικών με την mobile τεχνολογία. Αξίζει; Διαλύει τον ανταγωνισμό; Πόσο κάνει; Έχεις πάθει; Λοιπόν ναι, το S III είναι πολύ καλό. Δεν φέρνει την επανάσταση στην κατηγορία, όπως έκανε το πρώτο iPhone, από την άλλη όμως δεν φαίνεται το βάθος του με τη μια και πρέπει να ψαχτείς λίγο παραπάνω με το λειτουργικό. Να του δώσεις χρόνο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα καταπληκτικό smartphone. Το θέμα είναι από πού προέρχεσαι. Ποιος είναι το πρότερο σου παρελθόν. Αν δεν έχεις παίξει ποτέ με high-end Android απλά θα πάθεις. Αν σου έχει ξανασυμβεί θα εκτιμήσεις το διευρυμένο ταλέντο και τον ώριμο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ένα Galaxy δεν τσακίζει με το καλημέρα τους απέναντι, γιατί εν τω μεταξύ υπάρχει ένα εξαιρετικό HTC One X που ποιοτικά παίρνει το προβάδισμα, υστερώντας ουσιαστικά σε smoothness και αυτονομία. Υπομονή. Το συγκριτικό αναμένεται καυτό, το ποσό των 669 ευρώ το φυσάς και δεν κρυώνει, και κάπου εκεί ανάμεσα στην κρίση και την τρελή επιθυμία αμφιταλαντεύεσαι σε ένα άγνωστο αύριο. Το τι θα κάνεις όμως τελικά είναι δικό σου θέμα.

     

    Specs: Samsung Galaxy S III (€669, έκδοση 16GB)

    Λειτουργικό Android 4.0.4
    Επεξεργαστής Quad-core 1,4GHz
    Μνήμη 16/32/64 GB storage, 1GB RAM, microSD
    Οθόνη 4,8″ Super AMOLED πολλαπλής αφής, 1280×720 pixels
    Κάμερα 8MP (οπίσθια), 1,9MP (πρόσθια)
    Συνδεσιμότητα microUSB, A-GPS, HSDPA, NFC, Wi-Fi, Bluetooth, FM radio, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 590 ώρες αναμονή, 1300 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 136,6 x 70,6 x 8,6 χιλ.
    Βάρος 133 γραμ.

     

    Δες τώρα και το hands-on βίντεο

    Related Articles

    21 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles