BREAKING

Δοκιμάζουμε πρώτοι στον κόσμο το, πολύ σκληρό για να πεθάνει, Sony Ericsson Xperia Active

Πως είναι άραγε το συναίσθημα όταν μετά από ένα high-end τηλέφωνο όπως το Arc, τοποθετείς τη SIM σου σε ένα προσιτό die-hard smartphone; Αναρωτιέμαι κάθως ενεργοποιώ για πρώτη φορά το Xperia Active. Λοιπόν, να σου πω... Το Xperia Active μου λύνει το σχετικό υπαρξιακό, δεν έχει καμία σχέση αισθητικά με τη λογική περιπτέρου, φέρνει μια αύρα από ποιοτικό lifestyle στη στριφνή αυτή αγορά και κρύβει μερικές ευχάριστες εκπλήξεις. Πως είναι τα “Easter eggs” στη παιχνιδοβιομηχανία; Έ, κάπως έτσι.

Αυτό που δεν περιμένεις καταρχήν είναι το μεγάλο σχεδιαστικό άλμα σε σχέση με οτιδήποτε αρτηριοσκληρωτικό εκφράζει η συγκεκριμένη κατηγορία. Τα ανθεκτικά κινητά είναι τόσο sexy όσο και η Σαπφώ Νοταρά με ζαρτιέρες, οπότε το Xperia Active κατατάσεται αυτόματα στην λαμπρή εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Που σου φτιάχνει περισσότερο το κέφι από όσο υπολόγιζες. Μπορεί να κάνω και λάθος, άλλα έχω την αίσθηση πως ακόμα και το κοινό που βάζει πρώτη στη λίστα των κριτηρίων του το θέμα της αντοχής, δεν κάθεται με το κομπιουτεράκι να υπολογίσει τι διαφορά μεταξύ IP54 και IP67 (σ.σ. International Protection rating), γιατί τελικά αυτό που μετράει είναι η συνολική εικόνα. Και ως προς αυτό, το Active σε φτιάχνει με το καλημέρα. Aκόμη και αν το παρατάξεις δίπλα στις ελάχιστες (η αλήθεια είναι) προτάσεις του ανταγωνισμού, εκείνο ξεχωρίζει, αδιαφορώντας για την ψυχολογία του όχλου που παίρνει αμπάριζα ακόμη και τα gadgets. Υποσυνείδητα λοιπόν θα σου κάνει κλικ με την πινελιά στην κάτω δεξιά γωνία, με το πορτοκαλί περίγραμμα (το οποίο υπάρχει και σε βαρετό λευκό) που φωνάζει αυθεντικότητα αλλά και την ποιοτική αίσθηση που κρύβει περίτεχνα την πραγματική του αξία (όταν κυκλοφορήσει με το καλό το Σεπτέμβριο δε θα ξεπερνάει σε τιμή τα 250 ευρώ).

Θεωρητικά είναι δύσκολο να συνδιάσεις την multimedia φύση με τη “Rambo” προσέγγιση, αλλά οι άνθρωποι της Sony Ericsson έκαναν καλή δουλειά αξιοποιώντας την κολεγιά με τη Google που προμήθευσε την τελευταία έκδοση Android και τη Sony που τους δάνεισε το “Bravia engine”. Στην πράξη το λειτουργικό έκδοσης 2.3.4, τα 512MB μνήμης και ο επεξεργαστής στο 1GHz προσφέρουν καλές επιδόσεις, εφόσον έχουν να διαχειριστούν μια οθόνη με χαμηλή ανάλυση HVGA, διάστασης 3 ιντσών, της οποίας παρεμπιπτόντως η απόδοση είναι εξαιρετική. Γενικά το Active, παρότι προπαραγωγής, αποκρίνεται ικανοποιητικά στις εντολές (αν και πιο νωχελικά από το τελευταίο mini), ενώ υπακούει άψογα σε πατήματα ακόμη και με βρέγμενα δάχτυλα, δηλαδη στις “die-hard” συνθήκες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί.

Μιλώντας για extreme καταστάσεις έχω να δηλώσω επίσης ότι είναι αδύνατο να τοποθετήσεις την κάρτα SIM αν δεν ανοίξεις πρώτα το manual. Παρακολουθήστε: πρέπει να αφαιρέσεις πρώτα τις δυο τάπες στο κάτω μέρος, να τραβήξεις το καπάκι (δύσκολο αν έχεις κόψει τα νύχια σου) από την ειδική σχισμή που βρίσκεται στην κάτω αριστερή μεριά (...νομίζεις πως τελείωσες;), να το αφαιρέσεις, να τοποθετήσεις ξανά το νύχι στην επάνω αριστερή μεριά (ουφ…), να βγάλεις το δεύτερο κάλλυμα και στη συνέχεια τη μπαταρία. Αν δεν έχεις προχωρήσει καμία παράγραφο πιο κάτω, να σε ευχαριστήσω για την υπομονή σου. Τι άλλο, τι άλλο, θα στη σπάσει; Ά, βασικά η αυτονομία, που για να την αντέξεις (στα 1.200 mAh η μπαταρία) πρέπει να κάνεις τον φορτιστή φίλο σου και να αποδεχτείς ότι το die-hard στοιχείο, υπό συνθήκες γίνεται soft.

Η μεγαλύτερη πάντως έκπληξη έρχεται από τη συσκευασία. Εκτός από τον φορτιστή και το καλώδιο microUSB, παίρνεις δώρο και το ειδικό κορδόνι για να κρεμάς τη συσκευή στο λαιμό σου, αλλά και το ειδικό armband για να τοποθετείς τη συσκευή στο μπράτσο σου. Που σημαίνει ότι με την αγορά του κινητού παίρνεις δωρεάν όλο το πακέτο.

Κατά τα άλλα το Xperia Active τεχνικά μιλώντας, είναι ένα καθ’ όλα σύγχρονο Sony Erisson. Με ενσωματωμένο ραδιόφωνο, με κάμερα στα 5MP που αποτυπώνει σωστές φωτογραφίες και μέτριο βίντεο στα 720p, με LED φλας που λειτουργεί και σαν φακός, με δέκτη GPS τον οποίο μπορείς να αξιοποίησεις με την εφαρμογή της αρεσκείας σου, με ψηφιακή πυξίδα, με Wi-Fi, με HSPA στα 7,2 Mbps, με,.. με τα πάντα. Οπότε το μόνο που σου απομένει είναι να αποκτήσεις και μια αξιοπρεπή κάρτα μνήμης microSD για να μεταφέρεις τις αγαπημένες σου playlists όπου και αν πηγαίνεις.

Για να τελειώνουμε. Το περιτύλιγμα, οι προδιαγραφές, τα διπλά καπάκια, το gorilla glass της οθόνης, το... δελτίο τύπου σε κάνουν να πιστεύεις ότι το Xperia Active είναι ένα σκληροπυρηνικό smartphone. Δεν είναι. Είναι ένα Xperia Mini σε μια δυναμική συσκευασία που αντέχει στην κακομεταχείρηση και την άτσαλη χρήση. Δεν σου σπάει τα νεύρα κάθε φορά που θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, είναι πληθωρικό, δεν είναι δύσκολο και είναι fun. Και business αν θέλεις. Είναι το νέο die-hard διαβατήριο. Και μια καλή εναλλακτική στον πολτό των Android Smartphones.

 

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment